GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE
ENGELLİLERLE İLGİLİ OKUNMASI GEREKEN 5 KİTAP
| Posta

ENGELLİLERLE İLGİLİ OKUNMASI GEREKEN 5 KİTAP

Geçen hafta köşemizde engellilikle ilgili okumanız gereken 10 kitabı sizler için derlemiştik. Ancak yerimiz 10 kitabı yazmaya yetmemişti. Kalan 5 kitabı bu hafta sizlerle paylaşıyoruz. Bu kitaplardan hepimizin öğreneceği yeni şeyler var, şimdiden iyi okumalar.

İÇİMDEKİ MÜZİK

YAZARI: SHARON M. DRAPER

“Şimdiye kadar tek kelime konuşmadım. Neredeyse on bir yaşındayım” diye anlatıyor kendini kitabın kahramanı. İngiltere’nin edebiyat ödüllerinden Coratta Scott King ödüllü yazar Sharon M. Draper’ın yazdığı ‘İçimdeki Müzik’ kitabının özeti şöyle: 11 yaşındaki Melody’nin hastalığının adı Spastik İkili Kuadripleji yani beyin felcidir.

Melody tekerlekli sandalyeye mahkum bir hayat sürer. Vücuduna komut veremeyen beyni, aslında mükemmel bir şekilde işler. Kitapta küçük Melody’nin öğretmenlerine, arkadaşlarına, komşularına kısaca dış dünyaya kendini kanıtlama çabası anlatılıyor. Bu cesur kızın hikayesini kaçırmayın.

LOUIS BRAILLE: GÖRMEZLERİN KİTAP OKUMASINI SAĞLAYAN ÇOCUK

YAZAR: MARGARET DAVIDSON

Görme engellilerin kullandığı Braille Alfabesini çoğunuz biliyor. ‘Louis Braille: Görmezlerin Kitap Okumasını Sağlayan Çocuk’ adlı kitap işte bu alfabenin nasıl ortaya çıktığını anlatıyor. Hemen bilgi verelim; Braille Alfabesi, 1821 yılında Louis Braille tarafından geliştirilmiş görme engelli insanların okuyup yazması için kullanılan bir alfabe yöntemi. İki kolon taşıyan dikdörtgen düzen üzerine dizilmiş altı kabartılmış noktadan oluşuyor.

Her iki kolonda üçer nokta var. 1800’lü yıllarda Louis çocukken görme engelliler okula gidemiyor, okumayı öğrenemiyordu. Louis de o çocuklardan biriydi ve zorlanıyordu. Bir rahipten ders alıyordu ama bilgiye açtı, daha çok şey öğrenmek istiyordu. Sonunda öğretmen Becheret’le tanışıp okula başladı. Louis öğrenmeye çok istekliydi. Peder ona Paris’te Kraliyet Görmezler Enstitüsü adında bir okul olduğunu söyledi. Okulda çocuklara okumayı öğretiyorlardı. Bu okul Louis’in hayatını değiştirdi.

KARDEŞİM BENİM

YAZAR: CYNTHIA LORD

‘Kardeşim Benim’ aslında bir çocuk kitabı. ‘Kardeşim Benim’de, otizmli erkek kardeşine duyduğu sevgiyle onun özel ihtiyaçlarının verdiği sıkıntı arasında kalan abla Catherine’in hikayesi anlatılıyor. Hem zihinsel hem fiziksel engelliliği anlatan kitap engellilerin ailelerinin neler yaşadıklarını ve duygusal iniş çıkışlarını da aktarıyor.

Kitabın özeti şöyle: Catherine’in tek isteği, normal bir yaşamdır. Çünkü otizmli küçük kardeşi David’le yaşamak zordur. Her şey kardeşinin ihtiyaçlarına göre yapılmaktadır. Catherine, çeşitli konularda kurallar koyarak hem David’in hem de kendisinin yaşamını kolaylaştırmaya çalışır. O yaz, komşu eve taşınan yaşıtı Kristi’yle ve klinikteki felçli Jason’la tanışmak Catherine çok şaşırtır.

SOL AYAĞIM

YAZAR: CHRISTY BROWN

Pek çoğumuz İrlanda asıllı yazar, ressam ve şair Christy Brown’ın 1954 yılında yayımlanan eseri ‘Sol Ayağım’ı film olarak seyretti. Yazar, geçirdiği beyin felcinden dolayı doğumundan itibaren sadece sol ayağını kullanabilir. Beş yaşına kadar bedensel ve zihinsel olarak hiçbir gelişim gösteremeyen Christy Brown, azmiyle konuşmayı, okumayı, yazmayı ve hatta ayak parmaklarıyla resim yapmayı nasıl öğrendiğini detaylarıyla ‘Sol Ayağım’da anlatıyor. Kitabın film uyarlaması; Daniel Day-Lewis’e Oscar’da ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandırırken Brenda Fricker’ı da ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nün sahibi yaptı.

KELEBEK VE DALGIÇ

YAZAR: DOMINIQUE BAUBY

‘Kelebek ve Dalgıç’ adlı kitap tıpkı ‘Sol Ayağım’ gibi beyaz perdeye uyarlandı. Kitap, gerçek bir hayat hikayesini anlatıyor. Jean-Dominique Bauby beyin kanaması geçirir. Yolunda giden hayatı artık çok zordur. Onun için hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Vücuduyla yapabildiği tek şey, göz kapaklarından birini oynatabilmektir. İnsanlarla iletişim kurmak için kullanabileceği tek yol budur. Ama Jean- Dominique Bauby yılmaz, azmeder. ‘Kelebek ve Dalgıç’ı sadece göz kapağını oynatarak, alfabedeki yerlerini işaret ettiği harfler sayesinde yazdırır.

ÇENGELLİ PANO

‘Emeği geçenlere teşekkürler’ 

Notlarım açıklanınca siz TESYEV aileme teşekkür etmek istedim. Çünkü bu notlarda sizin de emeğiniz var. Öyle zor zamanlarımızda yetiştiniz ki, öyle çok anımız var ki sizinle. Beni ve arkadaşlarımı öyle zor zamanlarda kurtardınız ki. Emeğiniz çok büyük, kitap paramı, çekim sırasında bozulan kameranın şarjını, bilgisayar taksidimin bir kısmını, ekipçe çalıştığımızda yemeğin parasını sayenizde ödeyebildim. Sadece maddi olarak değil manevi olarak da her zaman yanımdasınız. TESYEV’de emeği geçen herkese çok çok teşekkür ederim, iyi ki varsınız. G. A. Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon