ENGELSİZ ÜNİVERSİTE
Hürriyet Gazetesi’nde 48 yıl görev yaptıktan sonra, Aralık 2017’de ayrılan Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) Mütevelli Üyesi sevgili dostum Fikret Ercan’dan bir süre önce bir davet aldım. Yıllarını, neredeyse hayatını Hürriyet Gazetesi’ne veren dostum şimdilerde Nişantaşı Üniversitesi İcra Kurulu’nda.Şaşırdığımı Söylemeliyim
Nişantaşı Üniversitesi ile ilgili bilgileri aşağıda okuyacaksınız. Bu üniversitenin Maslak 1453 Neotech Campus’ünde buluştuk. Çok sıcak bir karşılamaydı. Kampüsü gezdikçe bir ara gerçekten düşündüm; böyle bir üniversite nasıl kurulur, nasıl hayata geçirilir? İçindeki yüksekokullar, fakülteler bir yana, laboratuvarlar, uygulamalı dersler gerçekten bende şaşkınlık yarattı. Bir üniversitede ilk defa bir uçuş simülatörü gördüğümü söyleyebilirim. Çeşitli hava yolu şirketlerinde kullanılanlar gibi son derece modern ve son teknolojik donanımları barındırıyor.
Rehberimiz Bursiyerimiz Çıktı
Bu üniversitemizin bir özelliği de; gerçekten engelsiz olması. Rampalar, asansör, geçitler hepsi engellilere göre tasarlanmış. 2017-2018 eğitim-öğretim döneminde ilk öğrencilerini ağırlayan bu kampüste öğrenci sayısı devamlı artıyor. Kampüsü gezerken bize TESYEV’in eski bursiyerlerinden tekerlekli sandalyeli kardeşimiz Burak Can Avcı rehberlik yaptı. Gezi sırasında bizleri hiç yalnız bırakmayan Genel Sekreter Koordinatörü Caner Otrakçı’ya da ayrıca teşekkürlerimizi sunuyoruz.
23 bin öğrenciyle yola devam
Nişantaşı Üniversitesi’nin kurucusu Levent Uysal. Bu kadar titiz, üniversitenin her şeyi ile bu kadar yakından ilgilenen bir kurucuya ben şahsen ilk defa rastladım. Muhakkak ülkemizde benzerleri de vardır. Ama ben daha önce tanışmadım. Gelelim üniversiteye: Nişantaşı Üniversitesi, Nişantaşı Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından 2009’da eğitim-öğretim sistemine katılmış. Yani bir vakıf üniversitesi. İlk mezunlarını da 2011 yılında vermiş. 2017’den itibaren 68 bin öğrenci kapasiteli, toplam 150 bin metrekarelik kapalı ve açık alana sahip yeni yerleşkesi Maslak 1453 Neotech Campus’te eğitim sürüyor. Şu anda öğrenci sayısı 23 bin.
Hem lisans hem yüksek lisans
İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde 20, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi’nde 8, Sanat-Tasarım Fakültesi’nde 8, Nişantaşı Meslek Yüksekokulu’nda ise 78 bölüm açılımış. Ayrıca, Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı 4 farklı anabilim dalındaki yüksek lisans programları ve deneyimli eğitim kadrosu ile üniversite gençliğe hizmet veriyor.
İşe dönüşen fikirler
Nişantaşı Üniversitesi, öğrencilerini ders dışı zamanlarında topluluk ve sportif faaliyetlere yönlendirmeye çalışıyor. Üniversite bünyesinde sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler gerçekleştirmek, öğrencilerin sosyal gelişimlerine katkı sağlamak için 44 öğrenci kulübü var. Yeni kurulan NishNova Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi, öğrencilerin işe dönüşebilecek fikirlerini geliştirilebilmesi için gerekli kaynakları sunuyor. Maslak 1453 NeoTech Kampüs içinde yer alan ortak çalışma alanı erken aşama kuluçka merkezi. Nişantaşı Üniversitesi, yeni girişimlere ve start-up projelere de destek veriyor. NishNova Kuluçka Merkezi’nde fikirden prototipe, prototipten ürüne, ilk ürün satışından ölçeklendirmeye kadar gerekli olan kaynaklar öğrenciye sağlanıyor. Böylece okurken iş hayatına atılımın ilk adımı da atılıyor. Bu konuda teknik, işletme ve eğitim konusunda danışmanlıklar veriliyor, gönüllü uzmanların görüşleri, mentorluk hizmeti de var. Melek yatırımcılar, girişim ve sermaye kurumlarıyla girişimcileri buluşturma etkinlikleri yapılıyor.
TESYEV İLE İŞBİRLİĞİ
Sevgili Levent Uysal ile yaptığımız görüşmede, önümüzdeki dönemde Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) ve Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK ) ile Nişantaşı Üniversitesi arasında bir dizi engelliler ve engelliler sporu ile ilgili paneller yapılması kararlaştırıldı. Bunun için de önümüzdeki günlerde yine bir araya geleceğiz. Sevgili dostum Fikret, beni böyle bir güzellikle bir araya getirdiğin için sağ ol.
`Yardım bekliyorum`
Yüzde 50 engelliyim. Herhangi bir gelirim yok. Ayrıca sosyal güvencem de yok. Çalışamıyorum. Evsizim, bulduğum yerde kalıyorum. Bana elini uzatacak hayırseverlerden yardım bekliyorum.
İbrahim Güler / Kayseri Tel: 0536 698 01 36
‘İşitme cihazına ihtiyacım var’
Mart 2010’da, askerde yüksek ateşten revire gittim. Gittiğinde sapasağlamdım. Yanlış iğne sonucu işitme duyumu kaybettim. Gülhane Askeriye Hastanesi’nde 65 gün tedavi gördüm. Tedavi bittiğinde ‘Askerliğe elverişli değildir’ raporu verildi. Dava açtım. Bir de malulen emeklilik için dava açtım, onu kaybettim. Bana “Sivil hayatta yaşanabilir, şans eseri askeriyede yaşandı” dediler. Davayı kaybettiğim için bir de karşı tarafa para ödeyeceğim. Asgari ücretle çalışıyor, zor geçiniyorum. Maddi destek verilirse işitme cihazı alacağım. Sevgili büyüklerimden yardım bekliyorum.
Özkan Aygüneş Mail: o.aygunes@hotmail.com
‘Mektup yazar mısınız?’
■ 23 yaşındayım. 3 yıldır cezaevindeyim, 3 yıl cezam kaldı. Maddi açıdan hiçbir beklentim yok. Benim gibi kader mahkumu arkadaşların ve yazmak isteyen herkesin mektuplarını bekliyorum.
Yusuf Kocabaş T Tipi Kapalı Cezaevi A /59 Koğuşu
Ereğli / Konya
■ 5 yıldır cezaevindeyim. Gelenim gidenim yok. Cezam uzun, tek isteğim dertleşebileceğim mektup arkadaşı.
Mustafa Erol T Tipi K.C.İ.K. B-8 Koğuşu / Manisa
10.09.2018 Posta Gazetesi