GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE
| Posta

‘’ ERİŞİLEBİLİR TOPLUM YARATMAK ‘’

10 Aralık 2009 tarihinde Sabancı Vakfı tarafından İstanbul’ da düzenlenen seminere katılan Perkins Körler Okulu Kurumsal Gelişme Danışmanı Dr. Aubrey Webson ile Dünya Bankası Kıdemli Operasyonlar Sorumlusu Charlotte McClain Nhlapo engellilerin toplumdaki yeri ile ilgili görüşlerini sundular.

Bizimle ilgili yapacaklarınız

Perkins Körler Okulu Kurumsal Gelişme Danışmanı Dr. Aubrey Webson görme engelli. Konuşmasında şöyle diyor : ‘’Benim gibi engelli bir kişi engelleri aşmaya ilk önce aile içinde başlıyor. Kişinin ailesi asla çocuğu kör doğdu diye utanmamalı. Bundan dolayı bir çekince yaşamamalı. Tam tersine benimsemeli. Çocuğunu da topluma katmalı. Benim ailem de öyle yaptı. Beni benimsedi ve çok daha büyük bir toplumun parçası olabilmem böyle başladı. Benim ailem, ailenin bir parçası olarak benim önce topluma katılmamı sağladı ve üniversite eğitimim boyunca da yanımda durmasını bildi. İşte ailemin bu şekilde sahip çıkmasıyla ben bugünkü profesyonel kariyerime ulaşabildim.’’

Bir öykü

Dr. Aubrey Webson şöyle devam ediyor. ‘’Size bende çok yer etmiş bir öykü anlatacağım. 1930 – 40 ‘ larda Karayip Körler Derneğinin başkanı sosyal değişim eylemcisiydi. Karayipler’de sömürgecilerin baskılarına karşı değişim mücadelesi veren bir kişi ile bir toplantı yapıyorduk. Görme engellilerin sorunlarını tartışıyorduk. Ben çok hararetli bir şekilde konuşuyordum. Bana, ‘’Siz çıkın biz görüşlerimizi öyle paylaşacağız‘’ dedi. Ben de tabii ki çıkmayacağımı söyledim. ‘’Ben size sadece bir şey soracağım ‘’ dedim.‘’ Antigua Adalarının İngiliz sömürgecilere karşı mücadelesinde lider değil miydiniz ?‘’ diye sordum. ‘’Tabii ki evet‘’ diye yanıt verdi. ‘’Siz masada sesinizi duyurmak istemediniz mi ? diye sordum. O da ‘’Elbette’’ diye yanıt verdi. Ben de ‘’İşte biz de bu masada sesimizi duyurmak istiyoruz, sizden tek istediğim bize söz hakkı vermeniz‘’ dedim. Demek istediğim şu : Biz engelliler konusunda mücadele ederken, engellilerin de kendi seslerini duyurma hakkı olduğunu unutuyoruz.‘’ Bizim ile ilgili yapacaklarınızı bizsiz yapamazsınız‘’ artık bizim vazgeçilmez sloganımız, ilkemiz oldu. Sorun bizim hakkımızdaysa bizimle çözmeniz gerekir diyoruz.‘’

Toplum insanları farklı görmekten vazgeçmiyorsa

Dr. Aubrey Webson konuşmasında çok önemli bir konuya daha yer veriyor. ‘’Engellilerle ilgili istediğiniz kadar politika yapın, istediğiniz kadar sokaklarınıza asansör ve rampa yapın, eğer toplum insanları farklı görmekten vazgeçmiyorsa, insanlar birbirlerini farklarıyla kabul etmeyi öğrenemiyorsa önemli olan nokta bu. Aramızda sadece renk ya da din farkı yok, aramızda fiziksel farklılıklar da var ve bu gayet normal. İşte asıl mesele sosyal olarak bu girişimi sağlamak, insanların bunları kabul etmelerini sağlamak.

Güçlendirme

Bizler sosyal değişim için mücadele ederken, bizim ‘’Güçlendirme‘’ dediğimiz bir kavram var. İnsanların güçlerine güç katma mantığına inanırız. Onlara kendi haklarını savunabilme becerisini kazandırabilmek bizim erişebilir toplum yaratmak vizyonumuzdaki en önemli stratejidir. Biz insanların kendilerinin değişmelerini ve kendi kendilerinin haklarını savunabilmelerini istiyoruz. Bu yaklaşım bizim her gelişim programımızda var. Biz buna güç katma, güçlendirme diyoruz. Engelli insanlar toplumumuza daha çok katıldıkça asıl istediğimiz değişimi o zaman sağlayabiliriz.

Gerçekler

Dr. Aubrey Webson ‘ın söylediklerini yıllardır bu sütunlarda yazıp, söylüyoruz. Özellikle bir çok engelli derneği artık tekerlekli sandalye dağıtmaktan vazgeçmeli. Onun da bir ihtiyaç olduğu muhakkak. Ancak eğitimli engellilerin kendi haklarını savunabilecek yerlere gelmelerini sağlamak durumundalar. Konu böyle olunca da ülkemizdeki birçok insanımızın bencilliği ‘’Ben bilirimciliği‘’ maalesef büyük kitlelere fayda sağlamıyor.

Eğitim, eğitim, eğitim

Bütün bu yazılanların, söylenenlerin temelinde de eğitim yatıyor. Yani toplumun engelli insanlara karşı bilinçlendirilmesi, engelli çocuklara sahip ailelerin eğitilmesi ve nihayet engellilerin kendilerini savunabilecek, seslerini yükseltebilecek eğitim seviyesine ulaşmış olmaları.

Burada medyaya da büyük görev düştüğünü bir kez daha hatırlatalım.

DUYURU

Bu köşe ile ilgili yorumlarınızı www.tesyev.org sitesinden `Yazarlarımız` bölümüne tıklayarak yapabilirsiniz.

GÜZEL SÖZ

İnsanın, yalnız gerçeğin ne olduğunu bilmesi yeterli değildir; doğruyu istemesi ve yapması da gereklidir.

Goethe