FANATİK SPOR ZİRVESİNE PARALİMPİK DAMGASI
| Posta

FANATİK SPOR ZİRVESİNE PARALİMPİK DAMGASI

Geçtiğimiz hafta gazetem Fanatik önemli bir organizasyona imza attı. Kasım ayında, yayın hayatının 29. yılına giren Demirören Grubu gazetelerinden Fanatik, her yıl geleneksel olarak düzenlediği Fanatik Sports&Business Summit 2023’ün (Spor Zirvesi 2023) 5.’sini Ataköy’de bulunan Olimpiyatevi’nde gerçekleştirdi. Açılış konuşmasını Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener’in yaptığı ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Türk Sporu’ ana temalı organizasyonda toplam 7 oturum yapıldı. Kadın futbolu ve basketbolun yanı sıra Olimpik ve Paralimpik branşların ağırlıkta olduğu oturumlarda birbirinden değerli spor insanları ve şampiyon sporcular, sorulan sorulara içtenlikle yanıt verdiler; izleyenlere kâh keyifli, kâh hüzünlü anlar yaşattılar. Özellikle Paralimpik Sporlar Oturumu’na katılan para sporcuların hikayeleri salonda bulunan izleyicileri oldukça duygulandırdı ve oturum bitiminde ayakta alkışlandılar. Moderatörlüğünü bendenizin yaptığı oturuma Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Kurulu Başkanı Ümit Deniz Kurt’un yanı sıra para atıcı Ayşegül Pehlivanlar, para eskrimci Hakan Akkaya ve para yüzücü Umut Ünlü katıldı. Yaklaşık yarım saat süren oturumda gerek sosyal yaşamda gerekse sportif alanda yaşadıkları zorlukları ve toplumdan beklentilerini anlatan katılımcı sporcuların hikayeleri oldukça dokunaklıydı. Sözü fazla uzatmadan oturuma katılan konuklara bırakıyorum:

Ümit Deniz Kurt: En büyük sorunumuz erişim ve bakış açısı

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi üyesi ve Hukuk Kurulu Başkanı Ümit Deniz Kurt: Engelli sporlarında 20 yılda gerçekten önemli mesafeler kat ettik. Birçok ülke daha önceden başlamış olmasına rağmen biz 20 yılda büyük bir atılım yaptık. En son Tokyo Paralimpik Oyunları’nda 15 madalya kazandık. Bunun da gururunu yaşıyoruz. Herkesin çok büyük emeği var. Türkiye’de spor zaten zor, Paralimpik sporcu olmak daha da zor. Bunun en önemli iki nedeni; birincisi erişim sorunu, ikincisi ise bakış açısı. Bunu değiştirmemiz gerek. Başarı hikâyeleri ortaya çıktıkça bunu da kıracağımızı düşünüyorum. Acıma duygusu ile olan bakış açılarını aşarak geldik. Umarım bundan sonra da daha iyi şeyler olacak. Artık Paralimpik sporlar daha bilinir hale geldi. Bu arttıkça insanların bakış açısı da değişti.

Umut Ünlü: 2018’de intihar girişimim oldu

Paralimpik Milli Yüzücü Umut Ünlü: 2001’de Van’da doğuştan engelli olarak doğdum. Önceden bacaklarım vardı ama kollarım gibi vücuduma yapışıktı. Çeşitli ameliyatlar geçirdim ve ayaklarım kesilmek zorunda kaldı. Beden eğitimi derslerinde arkadaşlarımı izliyordum, çok üzülüyordum. Yaşım ilerledikçe bu engel durumunun kalıcı olduğunu öğrendim. Psikolojik sorunlarım devam ediyordu, dışlanıyordum. 2018 yılında bir intihar girişimim oldu ama başarılı olamadım. İyi ki de olamamışım. 2019 yılında Bedensel Engelliler Federasyonu’na e-posta attım ve spor yapmak istediğimi söyledim. 3 ay sonra cevap geldi. Antrenörüm Duran Arslan’ın yanına gittim, beni suya soktu. İlk defa 19 yaşında suya girdim ve antrenörüm bana sporcu olacağımı, antrenmanlara gelmemi söyledi. Hocam bendeki yeteneği keşfetti. Yüzmeye başladıktan 6 ay sonra girdiğim ilk yarışta Türkiye birincisi oldum. Geçen yıl Fransa’da milli sporcu oldum ve Dünya Şampiyonası barajını geçtim. Dünya Şampiyonası’na bir gün kala maalesef Covid oldum. Dördüncü olunca psikolojim bozuldu, sporu bırakmak istedim. Antrenmanlarımı da çok zor şartlar altında yapıyorum. Günde 4 saatim yollarda geçiyor. Metroyla gidip geliyorum. Asansörler bazen çalışmıyor, bir sonraki istasyona akülü arabamla gitmek zorunda kalıyorum. Her şeye rağmen yüzmeye daha çok odaklandım ve Mısır’da dünya birincisi oldum. İnşallah Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda Türkiye’ye Paralimpik madalyası kazandıran ilk erkek sporcu olmak için mücadele edeceğim.

Ayşegül Pehlivanlar: Kazada ayaklarımı ve annemi kaybettim

Dünya ve Avrupa Şampiyonu Paralimpik Atıcı Ayşegül Pehlivanlar: 1995’te bir trafik kazası geçirdim. Kazada annemi kaybettim. Hem kalan hayatıma engelli olarak devam edecek olmam hem de annemin kaybıyla büyük bir yıkım yaşadım. Açıkçası 2 sene kadar engelimi kabul edemedim. Ama gerçekten çok şanslıydım. Çünkü bana destek veren çok iyi bir babam vardı. 2 sene eve kapandım, daha sonra babam beni sosyal hayata katmak için sporla uğraşmamı istedi. “Atış yapmak ister misin?” diye sordu, “Korkarım,” dedim. Tekniğini öğrettiler. 10 atış yaptım, çok yetenekli olduğumu söylediler. O anda tabancayı da çok sevmiştim. Sonra serüven başladı. 2015’te Mersin’de Türkiye Şampiyonu oldum. 2016’da da Paralimpik Oyunları’nda üçüncü oldum. 2021’de Paralimpik madalyamı gümüş yaptım. Şimdi sıra altın madalyada. Gerçekten sevdiğiniz ve çalıştığınız zaman başarı geliyor. Şimdi Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda bunları taçlandırmak istiyorum.

Hakan Akkaya: Para eskrimde Dünya 3’üncüsü oldum

Dünya 3’üncüsü Paralimpik Eskrimci Hakan Akkaya: Ben de sonradan engelli oldum. 3 yaşındayken evimin terasında elektrik akımına kapıldım, iki bacağımı kaybettim. Bundan dolayı çok zor bir çocukluk geçirdim. Tabiri caizse hayatın içinde oradan oraya savruldum. Bu durum spora başlayana kadar devam etti. Tekerlekli sandalye eskrimine Bursa Nilüfer Belediyesi’nde 2013 yılında başladım. Türkiye’nin ilk para eskrim sporcusuyum. Düzenli çalıştım, Hollanda’da özel bir müsabakada altın madalya aldım. Ondan sonra da çalışmaya devam ettim. Para eskrimde Dünya 3.’sü olarak bu branşta ülkeme en büyük başarıyı getirdim. Spordan önce bir yol haritam yoktu ve kendime bir yol haritası çizmem gerektiğini biliyordum. Eskrim, benim dünyaya açılmamı sağlayan en önemli araç oldu. Şimdi de ülkemi Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda temsil edip madalya kazanarak bir ilke daha imza atmak istiyorum.

Hamit TURHAN Gazeteci-Yazar