GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE
| Posta

GENÇLERLE ANLAŞMAK

Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) 400 engelli öğrenciye karşılıksız eğitim bursu vermektedir. Bunlardan 250 tanesi üniversitede okuyan geçlerimiz. Ve bu gençler senede bir kez İstanbul‘da toplanır, bir günü birlikte geçirirler, sorunlar masaya yatırılır ve tartışılır.

İki yıl önce

İki yıl önce yapılan toplantıda, söz alan Çukurova Üniversitesi öğrencisi Süleyman Aydoğan, bana hitaben ‘’Başkanım, yaptıklarınız çok güzel, sizlere çok teşekkür ediyoruz, ancak bu iş böyle olmaz. Sesimizi duyurmak için, bu desteğin daha da artması için parlamentoya girmeniz gerekir’’ dedi. Ben de cevaben, politikanın benim davranışlarımla bağdaşmayacağını, dolayısıyla böyle bir şeyin söz konusu olmayacağını söyledim.

Bir yıl önce

Geçen yılki toplantıda ağır engelli bir öğrencimiz, kendisine bir devlet hastanesinde, sekreterin terbiyesizce davranışını anlatırken bir yandan da ağlıyordu. Salondaki 250 kişi dikkatle dinliyor ve üzüldükleri her halinden belli oluyordu. Ben de kendisini teselli etmek için ‘’Üzülme, kimse o terbiyesiz kadın, ver onun ismini Türkiye’ye meşhur edeyim. Böyle insanlıkla ilgisi olmayan insanları herkes tanısın‘’ dedim. Bu sözlerimin peşinden, yine iki sene evvel bana ‘’Politikaya girmen gerekir‘’ diyen Adana’lı Süleyman Aydoğan söz aldı ve şunları söyledi. ‘’Başkanım, böyle duygusal konuşmalar yapıp kendinizi alkışlatmanızı doğru bulmuyorum. Size daha önce de söyledim. Bu işleri çözebilmek için politikaya girmeniz gerekir. Hepimiz sizi alkışladık ama bunun kimseye faydası yok‘’ dedi. Ben de kendisine ‘’Ben yine aynı fikirdeyim, benden politikacı olmaz. Eleştirilerini saygı ile karşılıyorum ve seni çok seviyorum ‘’ dedim.

Gençlik

Gençliğini özgür olarak yaşamamış insanlar hangi mevkide olurlarsa olsunlar, gençlerle anlaşmaları zordur. Onların bazen belki de maksadını aşan sözlerine katlanabilmek, gereken karşılığı sükunet içinde hakaret etmeden vermek biz yetişkinlerin görevidir. Ve o gençlerin gelişmesine destek olur. Beni 250 kişinin içinde eleştiren, hatta belki de bir çok insana göre biraz fazla ileri giden Süleyman Aydoğan‘ın, beni çok sevdiğini ve saydığını bilmem bana o günkü toplantıda söylediklerine katılmak ve onu hoş görmek için yeterli oldu. Bu sene yapacağımız toplantıda, Süleyman son sınıfta olduğu için son kez aramıza katılacak. Umarım bu sefer de yumurta atmaya kalkmaz. Ancak böyle bir şey yaparsa, ben suçu önce kendimde ararım. İlgilenenlere duyurulur.

Çözüm sende

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Verimlilik Topluluğu bu yıl 4’üncüsünü organize ettiği ‘’Çözüm Sende‘’ programına başlıyor. Proje kapsamında Türkiye ve KKTC‘deki tüm üniversite öğrencilerine ulaşılması hedefleniyor. İlgilenen üniversiteli gençlerimiz www.odtuvt.org.tr veya www.cozumsende.com’ dan bilgi alabiliriler.

Bu sene ki konu

‘’Çözüm Sende‘’ projesinin bu seneki konusu, ‘’ Engelleri Kaldır Hareketi‘’ ile birlikte gerçekleştirilecek. Üniversitede okuyan engelli öğrenci sayısının düşük olmasının nedenleri neler? Engelli öğrenciler, engelsizlerden farksız bir şekilde eğitim alabilmeleri için üniversitelerde ne tür bir yapılandırmaya gidilmeli? Yarışmaya girecek olan üniversiteli gençler bu soruna çözüm önerilerini sunarak, engelli öğrencilerin, engelli olmayanlarla eşit eğitim almaları için neler yapılabileceği ve üniversitelerde engelli öğrenci sayısının nasıl arttırabileceği konusunda projeler sunacaklar.

Katılmak isteyenler

Yarışmacı olarak katılmak isteyen gençlerimiz, gruplar kurarak internet üzerinden getirdikleri çözüm önerileri ile katılabilecekler. Gerçi biraz zaman az. Son başvuru tarihi 30 Ocak 2011. ODTÜ’lü Verimlilik Topluluğu‘nda aktif olarak görev alan genç kardeşlerimize acizane tavsiyemiz, katılım süresini hiç değilse bir ay daha uzatmaları. Projeden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ezgi Akkaya’nın iletişim adresi ise ezgi.akkaya.odtuvt.org.tr

‘’Tamam o zaman ‘’

‘’Var mısın Yok musun‘‘un starlarından Evren Doğru’yu tanımayanınız herhalde yoktur ? Geçenlerde sohbet ederken, görme engelli bir genç arkadaşının Ankara’da başına geleni şöyle nakletti : Arkadaşı yolda yürürken yanına bir hanım gelir ‘’İsterseniz koluma girin size yardımcı olayım‘’ der . Görme engelli genç de kabul eder. Bir süre yürürler, sonra birden karşılarına hanımın eşi çıkar ve bağırmaya başlar . ‘’Ne yapıyorsun? Kim bu adam ?‘’ Eşi cevap verir ‘’Ama o kör !’’

Koca şöyle der : ‘’ Haaa o zaman tamam.’’

İşte toplumumuzda engellilerin nasıl algılandığının bariz bir örneği. Engelli ise, işe yaramaz, engelli ise, toplum içinde ortalıklarda dolaşmamalı. Bütün bunların temelinde de eğitimsizlik yatıyor. Bakalım hangi Milli Eğitim Bakanımız ilkokullara engellilerle ilgili dersi koymaya başlayacak? Defalarca yazdık, anlattık ama bugüne kadar bir ses çıkmadı.

DUYURU Bu köşe ile ilgili yorumlarınızı www.tesyev.org sitesinden `Yazarlarımız` bölümüne tıklayarak yapabilirsiniz.

GÜZEL SÖZ Her şeyi denerim; ama yapabildiklerimi yaparım. Herman Melville