GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE
| Posta

Görme engelliler ve istismar

Görme engelliler ve istismar Posta

Yavuz Kocaömer Posta

İnternetteki www.altinokta.org sitesine girdiğinizde, engellilerin sorununa çağdaş biçimde yaklaşan Halil Köseler’in çeşitli yazılarını bulabilirsiniz. Bunlardan en göze çarpıcı olanının başlığı ise: Özürlülük ve İstismar Özetle şöyle diyor Halil Köseler: Toplumda engellileri rahatsız eden önyargıların ve ayrımcı uygulamaların kaldırılmasını istiyorsak, ilk görev ve sorumluluk biz engellilere ve kendi örgütlerimize düşmektedir. Bundan 5-6 yıl öncesine kadar ülkemizde körlerle ilgili bazı dernekler tarafından oluşturulan derme çatma müzik gurupları, konser adı altında okul okul dolaştırılarak duygu sömürüsüne dayalı yöntemlerle küçük yaştaki öğrencilerden para toplamaktaydı. Bu duruma tepki gösteren sağ duyu sahibi engellilerin ve ilgili örgütlerin kararlı mücadeleleri sonunda 1998’de Milli Eğitim Bakanlığı’nca engellilerle ilgili derneklere bağlı müzik guruplarının okulları dolaşarak para toplama faaliyeti yasaklandı. Ancak son günlerde bazı çevreler tarafından bu yasağın kaldırılarak, tekrar eski uygulamaya dönülmesi yönünde çabaların başlatıldığını görmekteyiz. Böyle bir karar alınırsa bu yanlış olacaktır. 

Boş zarflarBinlerce öğrenciye boş zarflar dağıtarak ve engelliyi kullanarak “Bunların içine gönlünüzden geçen parayı koyun” demek “Bize ne kadar acıyorsanız o kadar para verin” demektir. Halil Köseler “Bu bir istismar değil de nedir ?” diye soruyor ve ekliyor: Şu anda dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde uygulanmayan ve tarihin hatırlanmak istemeyen eski dönemlerinde kalmış, son derece olumsuz bir faaliyetin ülkemizde yeniden diriltilmesi, tüm engellileri derinden yaralayacaktır. Ayrıca buna ön ayak olan yetkilileri de tarih önünde büyük bir sorumluluk altına sokacaktır. Bir engelli olarak ben, her türlü istismara karşı olduğumu belirtmek isterim. Bu nedenle sağduyu sahibi bütün engellilere söz ve icraatları ile engelli müzik gruplarının okullardaki para toplama faaliyetlerine yeniden izin verilmesine karşı çıkmaya çağırıyorum. Bravo Halil Köseler’e. Biz de Halil Köseler’i (kendisiyle hiç karşılaşmadık ve tanımıyoruz) yürekten kutluyoruz. Böyle olumlu örneklerin toplumdaki engellilerle ilgili kötü imajı silmesi için çoğalmasını temenni ediyoruz. 

Altı Nokta Körler Vakfı Altı Nokta Körler Vakfı, Emirgan’daki görme engelliler okulunda oruç tutan kursiyerler için “sahur yemeği olarak kahvaltılık bağışı bulmak gerekiyor” gerekçesiyle internette kampanya başlattı. Gönderdikleri E-mail’lerde “Araştırmaya başlarsak iyi olur. Zekat ve fitre vermek isteyenlerden yardım alabiliriz. Karşılığında resmi bağış makbuzu veriyoruz” diyorlar. 30 günde 32 kişi için (ki bunlar kör kursiyerler) istedikleri malzemeler şunlar: Bir teneke beyaz peynir, 20 kilo kaşar peyniri, bir teneke zeytin, 900 adet küçük paket tereyağ, 900 adet reçel, 600 adet karper peynir. Bu liste böyle uzayıp gidiyor. En sonunda ise 50 kilo salça var. Bir de hatırlatma yapmışlar: Metro’da koliyle satılıyor. Bize göre bir istismar şekli de budur.                         Ramazan’ın farkı ne ? Ramazan’da sahurda yenen kahvaltılık, sabah kahvaltı edilmediği için zaten okulun temin etmesi gerekli malzemeler. Bunun için özel bir kampanyaya ne gerek var? Ancak dini kullanarak vakfın masraflarını azaltmak isterseniz böyle bir kampanya açarsınız. Böyle bir davranış diğer derneklere kötü örnek teşkil ediyor. İsteyenler her zaman Altı Nokta Körler Vakfı’na bağışta bulunup, görme engellilere destek olabilir. Bildiğimiz kadarıyla böyle bağışlar yapılıyor da. Ama Ramazan’ı bahane ederek yiyecek toplama kampanyası açmak Müslümanlıkla ne kadar bağdaşıyor onu da ayrıca düşünmek gerek. Zaten yürümekte olan bir okulun öğrencilerine zekat ve fitre adı altında yardım toplamak yerine, bu zekat ve fitrelere daha çok ihtiyacı olan, çok zor şartlarda yaşayanlara bu yardımları yöneltmek daha uygun olacaktır. 

Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği Ankara’da faaliyet gösteren bu dernek 4 Aralık 2003’ te çekiliş yapılmak üzere yurt çapında bir eşya piyangosu düzenledi. 1001 adet ikramiye dağıtılacak. Piyangodan elde edilecek gelir görme engelliler için sosyal, kültürel, tesis, kabartma braille ( kabartma kütüphane, sesli kütüphane), bilgisayar eğitimi ve Altın Kalemler Dergisi’nin yayının geliştirilerek devamının yanı sıra, genel merkez ve şubelerin teknolojik donanım ve mülkiyet ihtiyaçlarının giderilmesi projelerinde kullanılacak. İsteyenler bizdeki bilgilere göre, düzgün bir şekilde çalışan bu derneğe destek olmak için piyango biletlerinden alabilirler.

sonu