Gözümüze takılanlar Fanatik
Yavuz Kocaömer Fanatik
2012 olimpiyatlarına adayız. Paralimpik yapmadan, olimpiyat yapılamayacağı da bir gerçek. Olimpiyat komitesinin bu konudaki tek başına tutumu ayrı bir tartışma konusu. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden de tek ses yok. Bir süre sonra ilk elemeler için İstanbul’u incelemeye gelecek olan Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve Paralimpik Komitesi Üyelerine, paralimpiklere uygun hangi tesislerin gösterileceği de bir merak konusu. Ayrıca diyelim ki, tesisleri engelli sporculara göre planladık ve yaptık. Peki engellilerin şehir içi ulaşımı ne olacak? Yurtdışından gelecek olan heyet, İstanbul’daki neredeyse yüksekliği 1 metreye varan kaldırımları görmeyecek mi? Bu kentte engellilerin ulaşımı, sokağa çıkmaları için ne yapılıyor diye düşünmeyecek mi? Onlar düşünecek de, Büyükşehir Belediyesi’nden bunları düşünen yok. Omurilik Felçlileri Derneğinin ısrarlı davranışı olmasa, hukuk yoluyla haklarını aramasalar, yapılan ufak tefek değişiklikler de hiç gündeme bile gelmeyecek. Umarız 27 Mart 2004’deki yerel seçimlerde spora gerçekten gönül vermiş, bir Anakent Belediye Başkanı seçilir de, gerek Olimpiyat, gerekse Milli Paralimpik Komitesi rahata kavuşur.
2004 Paralimpik Gençlik Kampı Önümüzdeki yıl 16-29 Eylül arası Atina’da yapılacak Paralimpikler sırasında Alman Engelliler Spor Federasyonu, daha önce Sydney’de yaptığı gibi, kendi engelli sporcuları için bir Paralimpik Gençlik Kampı düzenliyor. Yaklaşık 55 kişilik bir genç engelli sporcu grubu ve refakatçileri bu süre içinde bir yandan Yunanistan’ı tanıyacaklar, diğer yandan da Paralimpik Oyunlarını izleyip, bilgi ve görgülerini artıracaklar. Almanlar bu konuda Uluslararası Paralimpik Komitesi’ne başvurarak bu tip kampların uluslararası yapılmasını önerdiler.. Ama bugüne kadar olumlu bir cevap çıkmadı. Ekim ayında Düsseldorf’ta yapılan Paralimpik Gecesi sırasında yaptığımız görüşmelerde, GSGM’nün de daha evvelden sözlü onayı alınarak, bu kampa 10 ila 15 kadar engelli Türk Sporcusunun da katılması konusunda anlaşmaya varıldı. Ancak bir de şart ileri sürdük. Böyle bir kampa katılma konusunda karar verme aşamasında olan Avusturya’nın da katılması kaydıyla ve bunun bir Avrupa Paralimpik Gençlik Kampı adı altında düzenlemesi koşuluyla. Amacımız Türkiye’nin bir noktada Avrupa Paralimpik Komitesi’nde sesini duyurabilmek.
Beşiktaş ve 100. Yıl BJK 100. Yıl etkinlikleri çerçevesinde, yapmayı taahhüt ettiği 3 turnuvadan, tekerlekli sandalye basketbol turnuvasını gerçekleştirdikten sonra, Eylül ve Ekim aylarında yapacağı İşitme Engelliler Futbol Turnuvasını ve Görme Engelliler Satranç Turnuvasını iptal etti. İptal etti diyoruz, çünkü Aralık ayına gelmemize rağmen, bu turnuvalarla ilgili hiçbir şey yapılmadı. Bir taraftan engelliler sporu, daha doğrusu tekerlekli sandalye basketbol sporu ile ilgili yaptığı etkinlikler ve açtığı branş dolayısıyla, engelli sporunda büyük kulüpler arasında öne geçen ve engelli insanların gönlüne taht kuran Beşiktaş Kulübü, öte yandan işitme engelliler ve görme engelliler tarafından “Bizleri dışladılar” şeklinde eleştirilere uğruyor. Hak etmedikleri bu eleştirilere yukarıda adı geçen turnuvaları organize ederek, Beşiktaş’ımızın gereken cevabı vereceğini umuyoruz.