GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE

HAVA YOLLARI VE ENGELLİLER

Avrupa’da yaşayan engelliler 2007 yılından beri uçakla seyahat konusunda  daha çok hakka  sahip. Hava Yolları bu  konuda daha dikkatli olmak zorunda. Avrupa Birliği’ nin yayınladığı bir genelgeye göre, Avrupa’da havayolu şirketleri engellilere uçuşu yasaklamayı ortadan kaldırıyor. Bir de buna ek  olarak  hava yolu şirketleri engellilere gerektiği şeklide yardım ediyor.

                                             

Bir örnek

Elvin K. Almanya’da check-in yaptırmak için başvurduğunda  görevli soruyor. ” Uçağın kapısına kadar mı ? Yoksa uçaktaki yerinize kadar mı ? ” Multiple Skleroz hastası olan erkek yolcu ‘’ Kapıya kadar yeterli ‘’ diyor. Lufthansa Hava Yolları görevlisi telefonu açıyor ve ‘’ Burada bir TRM (Terson Ritz  Radicut Mobileti yani hareket kabiliyeti kısıtlı kişi )  var. Uçağın kapısına kadar ona eşlik edilecek ‘’ diyor. 

                              

Türk Hava Yolları

Türk Hava Yolları  bir süre önce, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda engelli yolcular için ayrı bir check-in bölümü açtı. Türkiye Milli  Paralimpik Komitesi Genel Sekreteri tekerlekli sandalyeli İbrahim Gümüşdal ile birlikte aralık ayı başlarında Çin’in başkenti Pekin’e uçtuk. Bu sırada İbrahim Gümüşdal bu servisten yararlandı. Biz de izledik. Henüz yeni olan serviste bazı eksiklikler var. Bir kere engellilere ayrılan bölümün yeri Türk Hava Yolları’nın  normal check-in  kısmından uzakta. Öte yandan orada görevli hanım işlemi yaptıktan sonra  İbrahim Gümüşdal’ a dönerek ‘’Bavulunuzla birlikte lütfen beni takip edin ‘’ dedi. Yanında 2 kişi vardık. Bu sayede İbrahim Gümüşdal’ın bavulunu alarak bu hanımefendinin söylediği bölüme geldik. Ama İbrahim Gümüşdal yalnız olsaydı bavulunu nasıl taşıyacaktı ? O da bir ayrı soru işareti olarak kafamıza takıldı.

                                     

TK 1594

9 Ocak günü  Almanya Frankfurt’tan saat 17.55’ te kalkan TK 1594 ile İstanbul’a geliyorum. Uçağımızda yarım saat rötar var. Uçak havalanmadan önce kaptan pilot Ceyhan Baran gecikme sebebini anlattıktan sonra söyle diyor:’’ Sevgili çocuklar, kaptan amcanız olarak gecikme için sizlerden özür diliyor, yanaklarınızdan öpüyorum.’’   

                              

Kural haline gelmeli

Sizlere bu güzelliği duyurmak için kabin amirinden kaptanımızın adını, soyadını istiyorum. 1,5 senedir Türk Hava Yolları ile bu konuyu görüşüyoruz. Bazı kaptanlarımız çocuklarımıza da hitap ediyor. Bu bir anlamda Türk Hava Yolları’ nın gelecekteki yolcularına hitap etmesi demek. Düşünebiliyor musunuz o çocuklar evlerine gidecekler ve ‘’Kaptan amca benden özür diledi, kaptan amca beni yanaklarımdan öptü‘’ diyecekler. Ve böylece o genç beyinlere Türk Hava Yolları ile ilgili güzel anılar işlenecek. Umarız Türk Hava Yolları uçaklarda  çocuklarımıza da hitap etmeyi bir kural haline getirerek belki de dünyada bir ilke imza atmış olur.


Zekeriya Hanedanoğlu            

Zekeriya, 1999 senesinde  görevi gereği gittiği İzmir ‘den dönerken ağır bir trafik kazası geçiriyor. Gözünü hastanede açtığında  koridorda sedyede yatıyor. Hasta bakıcı ‘’ Kurtuldu, atlattı  ‘’ diye sesleniyor. Bu sesi duyduğunda  ölmediğine seviniyor. Ve sonra yeniden kendini kaybediyor.

                              

12 sene geçti  …

Haftalarca süren tedavisinden sonra  Zekeriya Hanedanoğlu’nun artık yürüyemeyeceği anlaşılıyor. Haline şükrediyor. Bir kere bile ‘’Neden ben Allah’ım? ‘’ demiyor. 3 çocuğu ile mutlu hayatına devam ediyor.

                              

Şimdilerde …

10 yıldır engellilerle ilgili forum ve sesli sohbet sitesi yöneticiliği yaparken, diğer yandan da Ankara’da Engelliler Tiyatrosu’nun Menajerliğini üstleniyor. Ayrıca Ulaştırma Bakanlığı Projesi kapsamında özel bir şirkette evden bilgisayar başında  müşteri temsilcisi olarak çalışıyor.

                              

‘’ Engelimizi kabullenmeliyiz ‘’

Zekeriya ‘’ Yaşamım süresince hep bir zihniyetle mücadele ettim. Engelli çocuklarını sokağa çıkarmayan ailelerle ‘’  diyor. Kendisi devamlı aktif olmaya çabalayıp, ‘’ Belki beni gören sağlam biri , bir tek adım attığı  için şükreder diye düşündüm ‘’ diye devam ediyor. Elinden gelse yalnız internette değil, sokaklara çıkıp şöyle bağırmak istiyor: ‘’ Tüm engelli ve engelli ailelerine derim ki çıkın inadına. Çıkın, bakışlara aldırmadan  gezdirin engellinizi . Çok görülürsek, yasalar da, belediyelerin hizmetleri de o zaman artacaktır. Avrupa’daki engelliler gibi yapmak umudu ile . ‘’


Bu arada Zekeriya’nın kurup yönettiği ve www.engelsizce.com.biz sitesini ziyaret etmenizi de tavsiye ederim. Şuanda üye sayısı binlerin üzerine çıkmış durumda. Ve engellilerle ilgili bir çok konuda faydalı bilgilerin yanı sıra, forumlara katılarak istediğiniz konularda tartışabilirsiniz.

Çalışmak hayat, düşünmek ışıktır. / Victor Hugo