
İNANILIR GİBİ DEĞİL
Güney Afrikalı engelli atlet Oscar Pistorius`un her iki bacağı da ampute. Yani dizlerden aşağı bacakları yok. Bunun yerine taktığı protezlerle koşuyor. Geçtiğimiz yıl Güney Afrika Şampiyonası`nda 400 metre`yi 47. 34`de koşmuş. Bir örnek vermek gerekirse, bizim engelsiz atletimiz Serdar Tamer`in Türkiye rekoru 46.63`dur. Dünya Rekoru ise 43. 18`le Amerikalı atlet Michael Johnson`a ait. Her iki bacağı da dizden olmayan bu atlet, şimdilerde dünyaca ünlü 400 metre antrenörü Clyde Hart tarafından 2008 Pekin Olimpiyatları`na hazırlanıyor. Yanlış okumadınız. Paralimpikler değil, olimpiyatlara hazırlanıyor. Hedefi 45.55 koşarak olimpiyatlara katılmak! Ülkemizde engelli sporculara destek olmayı hala “Sadaka” vermekle eşit tutanlara “Sakatın da sporu mu olur, bunların sporu dandik” diyenlere duyurulur. Türkiye dışındaki bir çok ülkenin sporda başarılı olmasının nedeni, çocukların küçük yaşta sporla tanıştırılmaları ve onlara spor sevgisinin aşılanması.
Merak ediyoruz
Bu arada aklımıza gelmişken soralım : T.C. Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü`nün 2 sene evvel yürürlüğe koyduğu “Sporla Tanış Projesi” ne oldu? Kaç gencimiz, çocuğumuz bu proje dolayısıyla sporla tanıştı? Sonuçları nedir? Bilgilendirilirsek, biz de sizlere gelişmeleri ulaştırırız.
Bir örnekle bu haftaki yazımıza son noktayı koyalım : Geçtiğimiz yıl Hollanda Assen`de yapılan Engelli Atletizm Dünya Şampiyonası`nı 4 bin 200 ilk ve orta okul öğrencisi izledi. Bunların arasına karışan 200 engelli üniversite öğrencisi, onlara engelli insanlarla nasıl birlikte olunup, onların nasıl spor yapacağını aşıladılar. Bizde de büyük fedakarlıklarla İstanbul`da organize edilen Ulusal ve Uluslararası Tekerlekli Sandalye Basketbol Turnuvaları`na 1-2 duyarlı okuldan 150- 200 öğrenci gelip izlerse sevinçten havalara uçuyoruz. Nedeni ise, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğünde de hala spora ve engelli insanların neler yapabileceğine inanmayanlar var.