GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE
| Posta

İnsanlar Standart Değil

İnsanlar Standart Değil Posta

Yavuz Kocaömer Posta

Bu slogan, Rota Dağıtım ve Organizasyon Ltd.Şti.’ne ait. Adı geçen şirket Türkiye’de tanıtım sektöründe çalışıyor. Müşterisiyle sağlam ve kalıcı köprüler kurmayı amaçlayan firmalar için devamlı geliştirdiği veri bankası ve farklı teknolojiler de içeren çözüm önerileriyle son derece güçlü bir alt yapıyı bünyesinde barındırıyor.

Happy mail, internette dolaşan okurlarımız için önemli bir site. Bu siteyi ziyaret ederek üye olduğunuzda birçok enteresan servisten de yararlanıyorsunuz. Örneğin, Happy Mail üyesi olduğunuz taktirde, bir çok tanınmış firmadan internet üzerinde daha uygun şartlarda alışveriş yapabiliyorsunuz. Ayrıca, ünlüler ile yazışmak isterseniz, yine happy chat’de bu olanağa kavuşabiliyorsunuz.

Happy Mail, TESYEV’in yeni sponsorlarından. Ama sosyal konulardaki etkinlikleri bununla da kalmıyor. Henüz üç yıllık bir geçmişe sahip olan bu şirket, Kimsesiz Sokak Çocukları Organizasyonu’ndan tutun da elinizdeki her türlü kitap, dergi ve kırtasiyeyi değerlendirerek, yardıma ihtiyacı olan çocuklarımıza ulaştırıyor. İşte bu bakımdan Happy Mail’i bu hafta size tanıtmak istedik. İlgilenen okurlarımız için internet adresi; www.happymail-turkey.com

Standart insan

İnsanların standardı olmadığı hepimizin bildiği bir gerçek. Bilinip de üzerinde durulmayan taraf, insanların nasıl karakterleri, düşünceleri, eğitim seviyeleri, boylarının uzunluğu veya kısalığı, kiloların azlığı veya çokluğu birbirinden farklı ise, engelli insanların da bazı özelliklerin standart diye ortaya konmaya çalışan, aslında var olmayan ölçülerden farklı oluşu İNSAN RUHU. Bakın, Alman Engelliler Çalışma Grubu Medya Sorumlusu Peter Bradtke neler söylüyor:

“İnsanlardaki farklılık çok doğaldır. Hiçbir insan mükemmel değildir. Mükemmel olanlar sadece bilgisayarlardır ve onların da ruhu yoktur. Her kim ki, kusursuz ve mükemmel bir insanı gözünde canlandırmak ister, o ruhsuz bir cemiyetin temel taşlarından bir tanesi olmaya mahkumdur. Benim için mükemmel olmayan bir insan, insanlık haysiyetinin de bir örneğidir. Önemli olan, insanın ruhunun mükemmelliğidir.”

Dev aynası

Oysa bir çoğumuz kendimizi dev aynasında görürüz. Bu dünyada kendi kusurlarımızı unutur, etrafımızdaki insanların kusurlarını eleştiririz. Kendimizi mükemmel, ulaşılamayan, hatasız varlıklar olarak görürüz. En büyük yanlışı da burada yaparız. Hangi meslekten olursak olalım, hangi görevde bulunursak bulunalım, bu tip duygulara kapılan insanların sonunda kendileri daima mutsuz olurlar. Hele toplum içinde sivrilenler, etrafındaki üç-beş şakşakçıdan aldıkları cesaretle kendilerini vazgeçilmez, yeri doldurulmaz zannedenler. Ama unuturlar ki, mezarlıklar “Benim yerim doldurulmaz” diyen bir çok ölmüş insanla doludur ve dünya buna rağmen devam etmektedir.

Dolayısıyla, önce kendi kusurlarımızı eleştirip, sonra başkalarının kusurlarının düzeltilmesinde yardımcı olmak esas görevimiz olmalıdır. Tanrı’nın verdiği birbirimizden farklılığı ortaya koyan engeller, bir insan hakkındaki düşüncelerimizde ve söylemlerimizde esas olmamalıdır. Önemli olan insanlıktır, insan haysiyetine uygun yaşamak ve çevresindeki insanları yaşatmayı sağlamaktır.

Dünya Sağlık Organizasyonu’nun en son istatistiklerine göre, dünyamızda bugün 335 milyon orta ve ağır engelli insan yaşamaktadır. Bunların yüzde 70’i gelişmekte olan ülkelerde bulunmaktadır. Bu insanların da gelişmekte olan ülkelerde sadece yüzde 2 ile yüzde 4’ü eğiim imkanlarına ve insanca yaşama koşullarına sahip olmaktadırlar. Bu gerçekleri bilen batı toplumu, sivil toplum örgütleri vasıtasıyla gelişmekte olan ülkelere her türlü malzeme ve eğitim desteğini vermeye çalışmaktadır.

Önümüzdeki haftalarda, son aylarda yazdıklarımızın kısa bir özetini yapıp, tavsiyelerimize. Engelli insanlar ile ilgili önerilerimize hangi kişi ve kuruluşların sahip çıktığını, daha doğrusu sahip çıkmadığını sizlere örnekleriyle anlatacağız.