GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE
IPC’DEN YÖNETSEL DEĞİŞİKLİKLER
| Posta

IPC’DEN YÖNETSEL DEĞİŞİKLİKLER

Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) son yıllarda yönetsel değişiklikler konusunda yaptığı çalışmaları kademe kademe yürürlüğe koyuyor. Sözkonusu yönetsel değişiklikler, IPC’nin 2010 yılında başlattığı, o döneme kadar yönettiği ve yürüttüğü Para spor branşlarını, ilgili branşların uluslararası federasyonlarına devretmesidir.

İlk olarak 2010 yılından itibaren masa tenisi, yelken, okçuluk, eskrim vb. Para spor branşları bünyelerine katarak devir almışlar, diğerleri de peyderpey devir işlemlerine devam etmişlerdir. Son olarak IPC 2019 yılında aldığı karar ile tüm Para spor branşlarının yönetimlerini yaz sporlarında 2028 yılına, kış sporlarında ise 2029 yılına kadar tamamen devredeceğini duyurmuştur. Bu ve diğer değişiklikleri içeren taslak metin tüm üyelerin görüşlerine sunulmuş olup, belirli aralıklarla üye ülkelerden anket çalışmaları aracılığı ile görüşler alınmış ve taslak son şekliyle 2021 aralık ayında yapılan IPC Genel Kurulu’nda tüm üyelerin oylarıyla kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.

IPCden yönetsel değişiklikler

Peki devir işlemleri nasıl gerçekleşecek?

Bu konu ile ilgili IPC, bünyesinde bulunan spor branşlarının dünya spor federasyonlarından faaliyet programlarına Paralimpik sporcuları da dahil edilmesi için açık davet göndermiş ve bunun için belirli bir süre tanımıştır. Uluslararası spor federasyonları bu davete reaksiyon göstermedikleri durumlarda IPC açıkta kalacak branş ve branşlar için devretme hedefli bir çalışma komisyonu kuracak; bu komisyon çalışmalarına devam ederken de IPC ilgili branşlar için yeni bir ‘uluslararası Para -branş- federasyonu’ kurarak devir işlemlerini öngörülen tarihe kadar gerçekleştirecektir.

Alınan karara ilk reaksiyon kış sporları federasyonlarından gelmiş olup geçtiğimiz Temmuz ayında IPC kış sporlarından Para Alp Disiplini, Para Kros-Kayağı ve Para Snowboard yönetimlerini, Uluslararası Kayak ve Snowboard Federasyonu’na (FIS); Para Biatlonu ise Uluslararası Biatlon Birliği’ne (IBU) devretmiştir. Diğer kış Para spor branşlarından Para Buz Hokeyi halen IPC ile Buz Hokeyi Federasyonu Teknik Komitesi iş birliği ile yönetilmektedir. Tekerlekli Sandalye Curling uzun zamandır Uluslararası Curling Federasyonu tarafından yönetilmektedir.

Bu değişiklikler ülkemizdeki engelli sporcularımızı ne şekilde etkiler?

Bilindiği üzere ülkemizde yasa gereği engelli sporları, ilgili engelli spor federasyonları tarafından yürütülmektedir. Başlangıçta tekerlekli sandalye basketbol ve birkaç branşın da faaliyette olduğu dönemlerden sonra şu an için sadece bedensel engelliler spor federasyonu 19 Para sporunu olağanüstü zorluklara rağmen başarılı şekilde yönetmektedir. Keza gerek görme engelli gerekse özel sporcular federasyonlarımızın başarılı çalışmalarının semerelerini Paralimpik Oyunlarda aldığımız madalyalar ile görmekte olup, engelli sporcularımız tüm ulusumuzu gururlandırmaktadırlar.

IPCden yönetsel değişiklikler

Ancak bu kadar çok branşın bir federasyon tarafından yürütülmesinin zorluklarının değerlendirmesini de ilgili makamların dikkatine sunarım. Sadece bir federasyonumuz, Türkiye Tekvando Federasyonu yıllar önce engelli sporcuları da bünyesine katmıştır. Sayın Başkan Dr. Metin Şahin ısrarla Para sporculara bünyesinde yer vererek, ilk defa Paralimpik Oyunlar programına dahil edilen tekvandoda Tokyo 2020’de madalya almalarını sağlamıştır. Bundan sonrası nasıl olacak sorusunun cevabı Bakanlığımızın ilgili federasyonlarla yapacakları istişareler sonunda netleşecektir. Zira bundan sonra uluslararası spor federasyonunun devir aldığı Para branşların muhatabı ülke federasyonları olacak olup, tüm lisans, sınıflandırma, yarışmalara katılım işlemleri federasyonlarca yapılacaktır.

Örnek teşkil edecek gelişmeyi de sizlerle paylaşalım; yukarıda da belirttiğimiz üzere kış sporlarından alp kayağı daha önce IPC‘nin yönetimindeydi. Dolayısıyla da bu branştaki lisans işlemleri Türkiye Milli Paralimpik Komitesi üzerinden gerçekleştiriliyordu. Tesadüfen Bolu şehrimizden 1, Kayseri Erciyes’ten 3 engelli Para Kayakçımız lisans başvurusu yaptığı esnada IPC-FIS devir işlemi gerçekleştiğinden IPC lisans işlem tahtası kapandı ve bu 4 sporcumuzun lisanslama işlemleri TMPK tarafından yapılamadı. Umarız Türkiye Kayak Federasyonu en kısa zaman içinde bu engelli kardeşlerimizin lisans işlemlerini tamamlar. Onlar da en önemli hedeflerinden biri olan 2026 Milano- Cortina Paralimpik Kış Oyunları’na katılabilmek için gerekli kota yarışlarına dahil olabilirler.

IPCden yönetsel değişiklikler

Arşive bakılabilir

Perşembenin gelişi çarşambadan belli olurmuş derler ya, işte bu yazarınız da tüm gelişmeleri uluslararası alanda anbean takip etmiş ve bu sütunlarda 2010 yılından beri zaman zaman yazmıştır. Konu ile ilgili yazılarımı tekrar etmeye kalksam, haftalar, aylar sürer. İlgilenen lütfen arşiv yazılarıma bir göz atsın, ne demek istediğim anlaşılacaktır. Bu yazılarımıza bilhassa engelli spor federasyonlarımızın yöneticilerinden olumsuz eleştiriler aldık. Bazıları daha da ileri gidip, “Yavuz Kocaömer federasyonları kapatmak istiyor,” gibi aslı astarı olmayan tuhaf demeçler verdi. Akıl var mantık var, insan hiç kendi kurduğu engelli spor federasyonunu kapatır mı? Neden kapatmaya çalışsın ki? Hele ki bu kişi hayatını engellilerin yaşamına adamış biriyse… Haftaya IPC değişiklikleri ile ilgili yazılarımıza devam edeceğiz.