GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE
KAHRAMAN OLMAK İÇİN KİMDEN İZİN ALDINIZ?
| Posta

KAHRAMAN OLMAK İÇİN KİMDEN İZİN ALDINIZ?

Bir kişinin yönetimindeki bir ordu kaçınılmaz olarak baştaki kişinin seçimlerini yansıtır. Eğer o seçimler hatalı ya da tutarsız ise, diğer insanlar o kişinin bilinçsizliğinin bedelini öder. Yaşadığımız dönemin olağan dışılığı süper kahraman aramamıza sebep oluyor. İllüzyona kapılmak yerine, gerçeklere daha sıkı sarılmamız gereken bir dönemdeyiz aslında. Sadece evdeyiz. Daha ölmedik. Ortada dönen, dolaşan, havada uçuşan süper/hiper kampanyalar oldu. Ve İçişleri Bakanlığı çıktı dedi ki, “Yardım toplama izni olmayan kampanyaya devam edemeyecek, yardım toplayamayacak.” Bilinçli biriyseniz, doğru kuruma bağış yapmak istiyorsanız ve farkındaysanız; bakın bakalım geride kimler kaldı?

Yardım toplama izni nedir?

Bir amaç doğrultusunda belirli bir süre için düzenlenen kampanyalar ‘yardım toplama kampanyası’ olarak adlandırılır. Bunun için de yardım toplama izni alınması gerekir. Yardım toplama izni 2860 Sayılı Kanun kapsamında alınabilir. Bunun için dernekler, yönetim kurulunda belirledikleri iki kişinin sorumluluğunda, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’ne başvurarak bu izni alabilirler. Böyle yazınca kolay geldi sanırım. Belgeleri açıklayalım mı? Tane tane yazalım ki anlaşılsın, başvuru nasıl yapılıyor.

Başvuru için adımlar

Yardım toplama izni talebinde bulunacak olanlar, taleplerini bir dilekçe ile izin vermeye yetkili makama bildirirler. Dilekçede aşağıdaki hususlara yer verilir:

  • Hangi amaçla ve ne miktarda yardım toplanacağı 
  • Yardım toplama faaliyetlerinin sürdürüleceği il ve ilçeler 
  • Yardım toplama şekillerinden hangilerinin kullanılacağı (kanunun 5’inci maddesinde makbuzla, belirli yerlere kutu koyarak, bankalarda hesap açtırarak, yardım pulu çıkararak, eşya piyangosu düzenleyerek, kültürel gösteriler ve sergiler yoluyla, spor gösterileri, gezi ve eğlenceler düzenlemek veya bilgileri otomatik ya da elektronik olarak işleme tabii tutmuş sistemler kullanmak suretiyle yardım toplanabileceği belirtilmiştir.)
  • Kaç kişi çalıştırılacağı
  • Yardım toplamada kullanılacak makbuz miktarına yer verilir. 
  • Kuruluşun yönetim organlarında görevli olanların ve yardım toplama faaliyetlerinde görev alacakların açık kimlikleri ve adres bilgileri belirtilir.

Dilekçeye istenen belgeler eklenir

  • Kamu görevlilerinin çalıştırılmasının düşünülmesi halinde ilgili valilik ve kaymakamlıklardan alınmış izin belgeleri 
  • Toplanacak yardım miktarını belirlemeye yarayacak keşif özeti, rapor ve benzeri bilgi ve belgeler
  • Faaliyette görevlendirileceklerin T.C. kimlik numaraları, ikametgah ve adli sicil beyanları ile 2’şer adet vesikalık fotoğrafları
  • Yardım toplama, öğrenim kurumları yararına veya kurum içinde yapılacak ise kanunun 8’inci maddesi gereği kurum sorumlusunun yazılı izni de müracaat dilekçesine eklenir.
  • Sorumlu kurullar, kanunun 17’nci maddesine göre, yardım toplama süresinin bitiminden itibaren 10 gün içinde toplanan yardımın kesin hesabını çıkarmak ve bir örneğini izin veren makama vermekle yükümlüdürler. Bu amaç doğrultusunda bir dilekçe hazırlanır ve bu dilekçeye ‘keşif özeti’ denen kampanya detayları yazılır. Örneğin; hastanenin bir bölümünün yapılması amacıyla izin alınıyorsa, bu bölümde yer alacak yatakların kaç adet olacağı ve tutarı, monitörlerin kaç adet olacağı ve tutarı, satürasyon cihazlarının kaç adet olacağı ve tutarı, dolapların kaç adet olacağı gibi.

Hesabını vereceksiniz

Ailelere gıda desteği mi vereceksin? Kaç aileye vermeyi öngörüyorsun? İçindeki malzemelerin toptan alış fiyatı nedir? Gidip toptan mı alıyorsun, perakende mi? Neden paket fiyatını 95 TL değil de 250 TL diye belirtiyorsun bu keşif özetinde? Ve bu tutarlar gibi tüm detayların satır satır yazılması gerekiyor. Yani öyle, “Ben bağış toplayacağım, ver izni” değil. Önceden bunu öngöreceksiniz ki sonradan hesabını vereceksiniz. İzin belirli bir süre için alınır. Bu süre en fazla 1 yıldır. Eğer süre sonunda hedeflenen tutara ulaşılamazsa, en fazla 1 yıllık daha uzatma yapılabilir. Bunun için izin süresi sonunda kampanya ile ilgili tüm belgeler (fiş, fatura, banka hesap hareketleri, teslim makbuzu vs.) toplanarak kampanya denetçilerine teslim edilir. Denetleme sonucunda herhangi bir olumsuzluk yoksa uzatma talebi işleme alınır. Her kampanyaya İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’nde çalışan en az iki memur kampanya denetçisi olarak görevlendirilir.

Belki doğru yolu seçerler

Yardım toplama izni doğrultusunda eğer para toplanacaksa, mevcut banka hesaplarından farklı bir banka hesabı açılır ve kampanya denetçisine bildirilir. Onun onayı ile bu hesap (veya hesaplar) kullanılmaya başlanır. Bu hesaba sadece kampanya amacına uygun yardımlar kabul edilir ve bu hesaptan sadece kampanya amacına uygun konularda harcama yapılabilir. Bunun haricinde bir harcama (çıkış) yapılması ilgili kanuna aykırıdır. Yardım toplama izni alabilmek için eğer bir okula kütüphane kurulacaksa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden, sağlıkla ilgili bir konu ise İl Sağlık Müdürlüğü’nden, yetim, öksüz, şehit aileleri ve gaziler gibi bir konu ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nden onay yazısı almak gerekir. Öncelikle bu kurumlara başvuru yapılmalı ve alınacak onay yazısı eklenerek yardım toplama izin başvurusu yapılmalıdır. Hukuk dili ile de söyleyelim mi? Ortada dolaşan süper kahramanlara da örnek olsun. Belki kendilerine çeki düzen verip doğru iş yapma yolunu seçerler. Medyayı ve kaleminin sorumluluğunu taşımayı bilemeyen gazeteci arkadaşlara da örnek olur.

Bağış toplama izninin incelenme süreci nedir?

İzin vermeye yetkili makamlarca başvuru üzerine; işin önemi, yardım toplama faaliyetine girişeceklerin yeterlilikleri, yapılacak hizmetin amaca ve kamu yararına uygunluğu, yardım toplama faaliyetinin başarıya ulaşıp ulaşamayacağı ve gerekli görülen diğer konular üzerinde inceleme yapılır ve sonucu en geç 2 ay içinde başvuranlara bildirilir. Raporda gerekçeli olarak görüş belirtilmesi zorunludur. Yardım toplanmasına izin verilmesi gerektiği görüşüne varılırsa, verilecek iznin süresi hakkında da kanaat belirtilir. İşte yardım toplama izni olması bu anlama gelir. Evet bazı vakıf ve derneklere sanırım süreç zor geliyor, bazılarına da korkarım denetlenmek. Bazı bağışçılar da ya şan şöhrete kapılıyorlar, bazıları sırf muhalif olma derdinde, bazıları sürü psikolojisinde, bazılarının umurunda bile değil. Biz anlatmaya ve söylemeye devam edeceğiz. 20 yıldır ilkemiz dürüstlük. 1999 yılına geri dönüyorum da. Diyorum ki boş ver Yavuz. Geçmiş zaman olur ki…