KARMA ENGELLİLER TAKIMI AİKİDO YAPIYOR
Engelliler için Japon Sanatları ve Sporları Kulübü Derneği 26 Ağustos 2014 yılında kuruldu. Derneğin Başkanı: Engin Ergin, 5.Dan 3.Kademe Aikido Antrenörü. Aikido, kısaca kelime anlamı ‘Uyum yolu’ olan bir Japon savaş sanatıdır. Ai: Uyum Ki: İç enerji ve Do: Yol, Felfese anlamına gelir. Kurucusu Morihei Ueshiba’dır. 1883’te doğumuş, 1969 yılında hayata veda etmiştir. Aikido Dünya Vakfı’nın adı: AIKIKAI olarak geçer. Tüm dünyadaki aikido eğitmenleri bu vakfa üyedir.
Takım karma engellilerden oluşuyor
Engelliler için Japon Sanatları ve Sporları Kulübü Derneği dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor. Dernek, ortopedik engelli, işitme engelli, spastik engelli, MS hastası, Down sendromlu, görme engelli, hafif zihinsel engelli bireylere ücret almadan aikido ve Japonca öğretiyor. Çalışmalar her salı ve perşembe İzmir Karşıyaka’da bulunan okulda yapılıyor. Dünyada böyle karma engelli gruplarından oluşan bir engelli aikido takımı daha yok. Takımın adı: Aikido Engel Tanımıyor /Aikido Stops At Nothing.
İlk gösteri Sofya’da
Dernek tamamen gönüllülük esası ile kurulmuş. Yönetim Kurulu doktor, avukat, hemşire, paramedik, emekli asker, muhasebeci, öğretim üyesi, Japonca öğretmeni, İngilizce öğretmeni gibi mesleklerden, aikido yapan veya bu projeye inanmış gönüllülerden oluşuyor. Aikido takımı, 24-25 Ekim 2015 yılında Bulgaristan’nın başkenti Sofya’da yapılan ve aikidonun Japonya başkanının oğlunun geleceği bir seminerde gösteri yaptı. İlk uluslararası engelli aikido gösterilerini kendi imkanlarıyla gerçeleştiren takım, 1000 kişi önünde harika bir iş çıkardı.
2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda gösteri
Ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ‘Engelsizmir Kongreleri’nde de inanılmaz gösteriler yaptı. Sosyal medyada bulabileceğiniz bu videoları İngiltere’den bir aikido eğitmeni 6.Dan Roisin Pitman (bir gözü görme engelli) izlemiş ve takımı İngiltere’nin Jersey Adası’nda yapılacak olan ‘Aikido For All’ (Herkes için Aikido)- Synchronicity (Eşzamanlılık) seminerine davet etmiş. Takımın bu çalışmalarını Fransa, Hollanda, Kenya, Japonya, Kanada, Yunanistan, Bulgaristan ve Lübnan yakından takip ediyor. Aikido takımı yakın zamanda Lübnan ve Atina’da da bir gösteri yapmak için hazırlanıyor. Bu arada 2019 yılı Japonya’da ‘Türkiye Yılı’ ilan edildi. 2019 yılında tüm Japonya’da Türkiye tanıtımları yapılacak. Takım da, 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda Japonlara jest olarak aikido gösterisi yaparak iki ülke arasındaki dostluğu daha da pekiştirmeyi hedefliyor.
Yapamaz denileni yaptılar
Bu gösteriyi yapmalarına destek olan herkes milli bir görev yapmış olacak. Çünkü bu gösteriyi sadece kardeş ülke olan biz Türkiye yapmış olacağız. Sponsorlar bu konuda takıma destek veriyor. Sadece yetkililerin de destek olması yeterli. Onlar, ülkemizi bu gösteri ile çok iyi şekilde temsil edeceklerine inanıyorlar. Sloganları; biz bu takıma inandık, siz de bize inanın. Misyonları ise; engelliler yapamaz denilen aikido sanatının ne kadar güzel yapılabildiğini göstermek.
`OĞLUM İÇİN DESTEK İSTİYORUM`
19 yaşında, yüzde 94 engelli, epilepsi hastası oğlum var. Yürüyemiyor. Bütün ihtiyaçlarını ben karşılıyor, her ay Ankara’ya götürüyorum. Hasta alt bezi, büyük beden olmadı mı her taraf kokuyor. Tekerlekli sandalyeye, bez, gıda ve giyime acil ihtiyacımız var. 5 çocuğum var, çok zor geçiniyorum. Borç fazla, perişanız. İşadamlarımızdan ve hayırseverlerden yardım bekliyorum.
Not: İlgilenenler 0530 430 98 61 no’lu telefonu arayabilir.
`Benim de sesimi duyurun`
Yüzde 55 görme engeli bir anneyim, 7 yaşında oğlum var. Çok zor şartlarda hayatımı sürdürüyorum. Küçük bir ilçede yaşadığım için iş bulmakta zorlanıyorum. Oğlumun eğitimine yetemiyorum. Bizim erzak ve kışlık kıyafete ihtiyacımız var. Benim de sesini duyun.
Neşe Çolak
Tel: 0531 769 52 72 gulengoz16@hotmail.com
AÇIKLAMA
17 Aralık’ta ‘Çengelli İğne’ köşemizde Raşit Yürüm’ün yazısına yer vermiştik. Konu ile ilgili Nilüfer Belediyesi’nden gelen açıklamayı sizlere paylaşıyoruz: “Köşenizde yayınlanan ‘Olmadı Nilüfer Belediyesi’ başlıklı yazı üzerine kamuoyuna açıklama gereği duyduk. Yıllardır ‘Önce insan’ ilkesiyle çalışmalarını sürdüren Nilüfer Belediyesi engelli bireylere yönelik çalışmalarıyla Türkiye’ye örnek hizmetler vermektedir. Türkiye’de ziyaret edilen bölgeler arasında bulunan Gölyazı Mahallesi ile ilgili Nilüfer Belediyesi son derece hassas bir tutum sergilemektedir. Bölgede trafik sorununu kaldırmak ve vatandaşlarımızın daha rahat ziyaretlerini gerçekleştirmeleri adına 2 yıl önce Nilüfer Belediyesi olarak Gölyazı girişindeki bir kilometre mesafede ücretsiz otopark alanı düzenledik. Hafta sonları tahsis edilen otobüslerle bölgeye gelen ziyaretçiler otopark alanından ücretsiz Gölyazı Mahalle merkezine taşınmıştır. Bu süreçte gelen vatandaşlardan otopark veya bölgeye giriş parası talep edilmemiştir. Ayrıca engelli bireyler için ise ayrı bir ulaşım aracı tahsis edilerek rahat ulaşım sağlanmıştır. 27 Mayıs 2018 tarihinden itibaren bölgede Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan BURBAK A.Ş. faaliyet göstermeye başlamıştır. Gölyazı girişinde bulunan BURBAK A.Ş. görevlileri otopark ücreti alarak bölgeye ulaşımı sağlamaya başlamıştır. Şu anda BURBAK A.Ş. kontrolünde olan bölgede Nilüfer Belediyesi’nin makbuz keserek giriş parası talep etmesi söz konusu olamaz. Raşit Yürüm ve beraberindekilerin yaşadığı durumu üzüntüyle karşıladığımızı belirtip Nilüfer Belediyesi’ne ait olduğunu iddia ettikleri makbuzu tarafımıza ilettikleri takdirde konunun yasal takibini yapacağımızı ifade ederiz.”
Nilüfer Belediyesi Basın Bürosu
24.12.2018 Posta Gazetesi