GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE
| Milliyet

MERKEZ DANIŞMA KURULU

21.5.1986 tarih ve 3289 kanun numarası ile yayınlanan ve yürürlüğe giren Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri hakkındaki kanunda, Merkez Danışma Kurulu’nda kimlerin görev alacağı belirlenmiştir.

Buna göre, Spor Genel Müdürü’nün başkanlığında, ülkede spor bilgisi ve ihtisası ile tanınmış olanlar arasından Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı tarafından seçilecek 3 kişi ile, Milli Savunma, İçişleri, Sağlık, Sosyal Yardım Bakanlıkları, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, Türkiye Spor Yazarları Derneği, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nun kendi mensupları arasından belirleyecekleri birer temsilci ve üniversitelerin sporla ilgili birimlerinin en üst yetkililerinin kendi aralarından seçecekleri bir temsilciden teşekkül eder.

Yasanın çıktığı 1986 senesinde, Türkiye’de bırakın Türkiye Milli Paralimpik Komitesini, engelliler sporu dahi tanınmıyordu. O zamanki adıyla Türkiye Özürlüler Spor Federasyonu 1990 yılında kuruldu. Daha sonra, 2002 yılında Türkiye Milli Paralimpik Komitesi kuruldu.

2001 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile, Uluslararası Paralimpik Komitesi bir eşitlik anlaşması imzalayarak, Dünya’da Paralimpik Oyunları’nın olmadığı yerde Olimpiyatlar’ın da yapılmamasına karar verildi. Hal böyle iken, 2002 yılından bugüne kadar geçen 13 sene zarfında, hiçbir spor bakanı ve spor genel müdürü, Merkez Danışma Kurulu’na, Dünya’daki eşitliğe paralel olarak, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nden bir temsilcinin de Merkez Danışma Kurulu’nda olması gerektiğini düşünmedi.

İlgili yasada, diğer konularda birçok değişiklikler yapılmasına rağmen, bu değişiklik kimsenin aklına gelmedi. Daha eski spor yetkililerini suçlamamak adına, şimdiki spor yönetiminin bu konu ile ilgili kısa sürede adımlar atacağına inanıyoruz.