GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE
| Posta

NEDEN SPOR?

Yavuz Kocaömer Posta

Çoğu kez bu soruyla karşılaşıyoruz. “Her şey bitti de engellilerin sporu mu kaldı? Neden engellilerde spor bu kadar önemli?”

Engelli sporunun en önemli özelliği bu insanlarımızın rehabilitasyonuna katkıda bulunmasıdır. Böylece, bu insanlarımızın engelleri konusundaki şikayetleri azalmakta, engelleriyle daha rahat ve hayata uyumlu bir şekilde yaşamaları söz konusu olmaktadır. Engelliler, spor sayesinde birbirleriyle tanışırlar, birbirlerini anlamaya çalışırlar ve yaşama sevinçleri artar, hayata bağlanırlar.

Engelli sporcular ülkelerini temsil edecek uluslararası arenada başarılara imza atmak için ugraş verirler. Bugün dünyada engelliler sporu, bir çok branşlarda engelli olmayan insanların yaptığı sporlar kadar ilgi görmekte ve ortaya saşırtıcı sonuçlar çıkmaktadır.

Son beş senedir ülkemizde engelliler sporu engelli insanların toplumumuz içerisinde daha çok tanınmasına yardımcı olmuştur. Engelli insanlarımızın gösterdikleri azim ve elde ettikleri başarılar engelsiz insanlarımıza örnek olmaya başlamıştır.

Ayrıca, yıllardır çesitli engelli dernekleri ile sağlanamayan bütünlük, sporun araya girmesi ile engelliler arasında gelişmeye başlamıştır.

Politika yok

Sporda politika olmadığı için, böyle davranmaya çalışan kulüpler ve yöneticileri hemen ortaya çıkmış ama sporu alet ederek politika yapamayacaklarını anlayıp çekilmişlerdir. Derneklerde politika yapmaya çalışan engelli yöneticiler ise artık bir çok yerde engelli toplumu tarafından dışlanmaya mahkum olmuşlardır. Çünkü, onların yaptığı, ülke çapında politika değil, kendi kisisel çıkarlarını artırmak için verdikleri anlamsız çabalar olmaktan öteye gidememiştir.

Spor kulüplerinin sayısı süratle artmış. Özellikle bundan üç sene evveline kadar tek spor kulübü olmayan görme engelliler toplumunda da kulüpler kurulmaya baslanmıştır. Bunda da en önemli etken, Engelliler Spor Federasyonu’nun dörde bölünmesi şeklinde ortaya çıkmıştır.

Asaf Avcı

Örneğin, Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Asaf Avcı’nın göreve gelmesiyle, bu spor dallarında bir hareketlilik gözlenmiş, yeni kurulan spor kulüplerine malzeme yardımı yapılmaya başlanmış ve önümüzdeki dönemde bu çalışmaların artarak devam edeceği ortaya çıkmıştır. Yeter ki, aşırı bir sekilde ortaya çıkan kişisel politikalar bir kenara bırakılsın ve toplum için çalışılmaya başlansın. Her olumsuz hareketle ilgili kurumun kapısına siyah çelenk bırakmanın artık çagdaş bir tepki olduğunu, demokratik hakları kullanılmasında toplumu düşünerek hareket etmenin ve kişisel hırsları bir kenara bırakarak çalışmanın gerekliliği çoktan anlaşılmıştır.

Baştan itibaren ortaya çıkan yanlış yapılanma, işitme engellilerin sporda eski parlak günlerini aramasına neden olmuştur. Uluslararası kurallara aykırı olan federasyon baskanlığı seçimleri ile başlayan karmaşa halen devam etmektedir. İşitme engelliler arasındaki birlik ve beraberlik Erol Efrand’in vefatı ile dağılmaya başlamış ve bu engelli grubunun ilerideki spor faaliyetlerini zora sokmuştur.

Engelliler sporu muhakkak desteklenmelidir. Hem devlet, hem özel kuruluşlar, hem de bizzat engelli insanlarımız tarafından. Düşünebiliyor musunuz, engelliler sporu olmasaydı, her hafta engelli insanlarımıza bir şeyler vermeye çalışan ve bu Çengelli İğne köşesi olurdu, ne de onun yazarı!