ÖĞRENCİLER BİLİNÇLENİYOR …
Gençlerin engelliler konusunda bilinçlenmesi çok önemli.Bunun için Çamlıca Bilfen Lisesi’nin katkılarıyla bir panel düzenledik. Öğrenciler, konuşmaları dinlediler, dersler çıkarttılar sonra da duygularını kağıda döktüler…
Geçtiğimiz günlerde Kerim ve Selim Altınok kardeşler ve Beşiktaş’ın Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı oyuncusu Murat Emrak’ la birlikte Çamlıca Bilfen Lisesi’nde ‘’ Bilinçli İletişim Panelleri ‘’ nin yenisini düzenledik. 200’ e yakın öğrencinin katılımıyla zamanın nasıl geçtiğini anlamadık.
Bilfen Okulları’nın kurucusu Osman Öztürk’ ün ‘’ Eğitim, ciddi bir iştir ; eğitimi bilmek yetmez, ona gönül vermek gerekir ‘’ sözüne uygun bir ortamda yapılan söyleşiden sonra panele katılan 9 ve 10’uncu sınıf öğrencileri duygularını yazdılar.
Aşağıda bu yazıların bir kısmını ( bazılarını da kısaltarak ) bilgilerinize sunuyorum. Bu arada Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’na (TESYEV ) çeşitli etkinliklerle destek olan Bilfen Okulları’ nın sahipleri Fatih Öztürk , aynı zamanda TESYEV İcra Kurulu Üyesi olan Esra Öztürk’ e ve Okul Müdürü Sevtap Gamsız ‘ a engellilere verdikleri destekten dolayı bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.
‘’ Bizden farkları yok ‘’
Bu konferans hayata hiç bakamadığımız veya bakmaktan çekindiğimiz pencerelerden bakmamızı sağladı. Engellilerin dünyasının bizden eksiği olmadığını , hatta fazlası bile olduğunu gösterdi.
Fırat Öztemir
‘’ Engellenemez bir kıskançlık duydum ‘’
Başaramadıklarımın farkına varınca sağlıklı olmamdan utandım doğrusu. Hissettiğim engellenemez bir kıskaçlıktı. Duydukları yaşama sevinci kuşkusuz her insanı etkileyebilecek düzeydeydi. Dolayısıyla salon da etkilendi ve ilk kez böyle güçlü bir alkış sesi çınladı duvarlarda.
Oğuzhan Gülmez
‘’ Hayata bağlı olmak çok güzel bir şey ‘’
Bu konferans çok etkileyiciydi. Engellilere bakış açımız değişti. Bir insanın çaba göstererek neler yapabileceğini öğrendim. Bizim herhangi bir engelimiz olmadığı halde , o insanların yaptıklarını yapamıyoruz. Bir insanın hayata bağlı olması çok güzel bir şey.
Nazlı Özaban
‘’ Eksik olan biziz ‘’
Ben ‘’özür’ kelimesinin anlamını öğrendikten sonra engelli insanlar için yanlışlıkla bile olsa ‘’ özürlü ‘’ sözcüğünü kullanmayacağım. Bu konferanstan sonra bizim eksik olduğumuzu gördüm.
Gencer Kül
‘’ Yaptıkları işlerden ders çıkarmalıyız ‘’
Bence bu konferanslar çoğaltılmalı. Bütün insanlar birbirleriyle eşit haklara sahip olduklarını bilmeli. Engellilerin çektikleri zorlukları görüp yaşam mücadelelerine katkıda bulunmalıyız. Onların rahat sokağa çıkmaları için bir takım fedakârlıklar yapmalıyız. Yardım etmek güzel bir şey, bilinçlenmek de. Bence bu konferanstan sonra herkes biraz bilinçlendi. Onların bizden farklı olmadığını öğrenmiş olduk. Yaptıkları işlerden herkes ders çıkarmalı.
Duygu Özez
‘’ İstenirse her şey olur ‘’
Biz gençlere neler yapabileceklerimizi gösterdiğiniz için teşekkür ederim. Anladım ki insanoğlu isteyince her şeyi yapabilir ama bunun için hırs gerekir. Hırstan sonra çalışmak , çalışmak. Belki engelli olabilirsiniz ama sadece sözde. Bugün gördüğüm kadarı ile siz kendinizi engelletmemişsiniz , sadece hayat sizi kısıtlamak istemiş. Ama buna izin vermeyip siz hayatı kısıtlamışsınız . Sizleri yürekten alkışlıyorum ve saygı duyuyorum.
İlker Berber
‘’ Bakış açım değişti ‘’
Böyle bir konferansa katıldığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Çünkü ben dahil bütün arkadaşlarımın engellilere olan bakış açısının değiştiğini, onlara bu kadar karşı olan saygısının arttığını düşünüyorum. Engellilerle bu kadar iç içe olmak ve deneyimlerini , yaşam tarzlarını dinlemek bana mutluluk verdi. Bu konu hakkında çok fazla bilmediğim şey olduğunu gördüm . Onların engelli olmalarına rağmen , hayata bağlılıkları ve yaşama sevinçleri takdire değer.
Baran Kızıltan‘’ Yaşam engel tanımıyor ‘’
Bu konferansa katılmadan önce ben de engellilere ‘’ Ah, vah’’ diye bakıyordum. Bu bakış açısının ne kadar yanlış olduğunu yeni fark ediyorum. Aslında engelli olmanın eksik bir şey olmadığını veya engelsiziz diye onlardan üstün olmadığımızı fark ettim. Yaşamın engel tanımadığını ve engellilerin de her şeyi başarabileceğini , hatta bizden bile iyi olabileceklerini anladım.
Şafak Şenkesen
‘’ Ne kadar azimliler ‘’
Hayata bizim açımızdan 1 – 0 yenik başlayanların aslında ne kadar azimli olduklarını şaşırarak gördüm. Engelli arkadaşlarımızın yaşama sevinçleri ve bağlılıkları beni çok etkiledi. Ama biz özelliklerimizin değerini onlar kadar bilmiyoruz. Ancak kaybedince değerini anlamak hayatın bir gerçeği. Onlar da bizim gibi , hayatta eşit olarak yaşıyoruz.
Selen Tuğluoğlu
‘’ Hayranlıkla izliyorum ‘’
Daha önce okulda katıldığım onlarca konferans içinden en çok etkilendiğim kesinlikle budur. Benim çıkardığım sonuç ; onlar engelli değiller, biz engelliyiz. Çünkü tüm imkanlara sahipken onların başardıklarının dörtte birini bile başaramadığımız, onlar kadar yaşama sevinci ile dolu olamamamızın sebebi biz de bir sorun olduğudur. Bu yüzden asıl engelli ben ve benim gibiler. Gerçekten hayata bakışım değişti. Onlar çok zor ve önemli bir işin üstesinden geldiler ve bu yüzden çoğumuzdan üstünler. Onlara çok saygı duyuyorum ve hayranlıkla izliyorum.
Mert Ekmekçioğlu
‘’ TESYEV ‘ le işbirliği devam etsin ‘’
Konferanstan çok , dostluk çerçevesinde yapılan müsabaka ve sohbetlerden etkilendim. Onların davranışları ve verdiği elektrik engelli olmayan çoğu insandan daha düzgün. Bu konuda arka plan bilgilerini konferansta almaksa bu konuda bilinçli bir nesil oluşturmak için atılan (okulumuzda ) ilk adımlardan. İnşallah bu türlü müsabakalar TESYEV ‘le devam eder. Engellilerin yapabildiklerini ve kapasitelerini gördüğüm için mutluyum. Bilinçlenmesini istediğim bir neslin bireyi olarak kendi kapasitemi kullanmaya çalışacağım. Değişik aktivitelerle bir araya gelmeliyiz.
Kaan Günay
‘’ Hayallerinin peşinde ‘’
İmkânsız diye bir şey yoktur. Bu düşünceyi eriten güç insanın “İnancı” dır. Bu inanç zorluklar arttıkça artar , ancak zorluklar azaldıkça azalmaz. Sesiz bir köşede bekler. O iki kardeşin isimlerini bilmiyordum. Konferans bitince anladım ki birinin adı “İnanç” diğerininki “Azim”. Yaptıkları müzik 100 kişilik orkestraya bedel. Ne kadar gözleri görmese de hayatları bizimkinden daha renkli. Çünkü onlar sahip oldukları değeri biliyorlar . Biliyorlar ki en ufak bir “Of” sesi hayallerin sonunu getirecek. O yüzden hep pozitifler. Konferans boyunca yüzleri hep güldü. Gülücükler yüzlerinden hiç eksik olmaz.
Yekta Yazıcı
‘’ Yavuz Başkan’a teşekkür ederim ‘’
Yavuz Başkan , engellilerin hayatını güzelleştirmek için küçükte olsa bir şeyler yapabileceğimizi hatırlattı. Bizler gibi engellilerde toplumun hep parçası ve her zamanda parçası olacak. Onların insan olduğunu, sadece dış görünüş olarak farklı olduğunu unutmamalıyız. Engellilerin bu kadar çok şey yapabileceklerini düşünemiyordum. Bence sadece engellilere güzel örnek olmuyorlar, bizlere de çok iyi birer örnek olduklarını düşünüyorum. Fakat bu engelli kardeşler şanslılar. Aileleri onlarla ilgilenmiş. Doğuda yaşayan engellilerimize de yardım etmeliyiz. Toplumumuzun mutlu olması için bu insanları topluma katmalıyız.
İrem Taplamacıoğlu
‘’ Elimizdekiyle mutlu olamıyoruz ‘’
Omuzum kırıldığında , kolum hareketsiz kaldı. O zaman engellilerin yaşadığı zorluğu çok daha iyi anladım. Bir ay işlerimi tek elle yaparken zorluk çektiğimi zannettim. Konferansta ve broşürde gördüğüm resimlerden sonra çok bencil olduğumu hissettim , utandım. Biz elimizdekiyle mutlu olamıyorken onlar engellenmiş hayatlarla çok büyük işler başarıyormuş. Belki kolunuz veya bacağınız yok, görmüyor ya da duyamıyorsunuz. Ancak şunu bilin ki , siz de çok daha fazlası var. Ben binicilikle uğraşıp ülkeme uluslararası başarı kazandırmak için çalışan bir Türk kızıyım. Bu konferanstan sonra at müsabakalarımızdan kazanacağımız para ödülünü TESYEV’e bağışlamaktan gurur duyacağım.
Özge Demirtel