ÖZEL OKULLARIMIZ
Yavuz Kocaömer Posta
Geçen Mayıs ayında gençlerimizi engelliler konusunda bilinçlendirme kampanyamız devam etti. Bu amaçla 3 kolejimizi ziyaret ettik.
Batı Koleji
1990 yılında kurulan Batı Koleji, modern çağın gereklerine ayak uyduran okullarımızdan biri. Batı Koleji, öğrencileri için dört ana hedef koymuş:
1 Türk milli eğitiminin temel hedefleri doğrultusunda, cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve inkilaplarına inanan ve benimseyen bireyler yetiştirmek.
2. Atatürk ilkelerinden ve anayasamızın temel ilkelerinden asla taviz vermeyecek, demokrasinin erdemine inanan insanlar yetiştirmek.
3. Atatürk Milliyetçisi, aydın, hoşgörülü, manevi değerlere, bilim ve sanata saygılı, teknolojik gelişmeleri kavrayabilen, dünya vatandaşı olmayı Türk kimliği ile bütünleştirebilen çağdaş insanlar yetiştirmek.
4. Atatürk’ün ‘Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir’ özdeyişini, kendisi için söyleyebilecek nitelikte sağlam karakterli bir cumhuriyet nesli yetiştirmek.
Batı Koleji bu temel hedeflerinin ışığında öğrencilerine iyi bir eğitim vermek için her şeyi yapıyor.Öğrencilerine ana dili gibi İngilizce ve çok iyi derecede bilgisayar öğretiyor. Okulun diğer bir amacı da öğrencilerinin üniversite sınavında başarılı olmasını sağlamak.
Söyleşi
Batı Koleji’nde yaptığımız söyleşide, Kerim-Selim Altınok kardeşler ve Hüseyin Aksu ile birlikteydik. Burada da amacımız, genç nesilleri engelliler konusunda bilinçlendirmekti. Bu haftaki Çengelli Pano’da, Batı Koleji öğrencilerinin, söyleşimizden sonraki duygularını anlatan yazılarını bulacaksınız.
Özel Açı İlköğretim Okulu
1999 yılında açılmış olmasına rağmen şu anda 192 öğrenci kapasitesine ulaşan modern bir okul. TESYEV Yönetim Kurulu üyesi Dr. Ayşe Ardalı buranın anaokulu bölümünde söyleşiye katıldı. Öğrenciler yine engellilerle ilgili ilginç sorular sordu.
Engellilerle ilgili bilinçlendirme çalışmalarına ilkokuldan başlanması gerektiğini her zaman vuguluyoruz. Bu eğitimin en güzel örneği ise Almanya’da uygulanıyor. İlkokullarda haftada 1 saat “Sen, ben ve diğerleri” dersi veriliyor. Minik öğrenciler bu derslerde, engelli olmanın anlamını, engelli insanlarla nasıl birlikte yaşanacağını ve engelli insanların karşılaştığı zorlukları öğreniyor. Umuyoruz ki, Milli eğitim Bakanlığı’mız da kısa süre içinde böyle bir dersi, ilkokullarımızda zorunlu hale getirir.
Silivri Balkan Koleji
Silivri Balkan Koleji, Av. Erdoğan alpa tarafından 1992-1993 eğitim yılında kurulmuş. Öğrenciler burada anasınıfından lise sona kadar eğitim alabiliyor. Yaptığımız söyleşide de gördük ki bu okulu diğerlerinden ayıran belirgin bir farkı var. Burada eğitimde öğretim kadar, hatta daha fazla önemseniyor. Bunun en belirgin örneği de, okulun kurucusu Av. Erdoğan Alpa’nın davranışlarında ortaya çıkıyor.
Söyleşi öncesi kendisiyle yaptığımız sohbette, özel okulların son yıllarada yaşadığı zorlukları konuşurken anlattıkları, böyle kurum ve insanların sıkıntılarına nasıl göğüs gerdiğini ve ülkemiz için ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Ve gördük ki, Av. Erdoğan Alpa’nın ders progarmlarını tek başına düzenleme yetkisi olsa, eğitimi öğretimin önüne çıkaracak. Haksız da değil.
Geriye dönüp baktığımızda, okulda öğrendiklerimizin ne kadarını hayatta uygulayabiliyoruz bir düşünün! Öğretim tabi ki önemli, ama eğitim muhakkak öğretimin önünde olmalı. Bu bağlamda, bu okulumuzda etkinliklerin ardı arkası kesilmiyor. Okul, branşlarına ün yapmış ressam, şair ve edebiyatçıların katıldığı konferanslar düzenliyor ve öğrencilerini başarılı kişilere özendiriyor. Ayrıca unutulmaya yüz tutan ebru, minyatür gibi çalışmaları da öğrencilerinin önemli uğraşları arasına koyuyor.
Öte yandan, öğrencilerinin farklı toplum kesimleriyle de sıkı temasları sürdürülmekte. Çeşitli engelli dernekleri, eğitim vakıfları ve huzur evleri gibi kurumlarla iç içe faaliyetler yapmaktadırlar. Bu nedenle de Av. Erdoğan Alpa, TESYEV’i davet ederek öğrencileri ile buluşturdu.
Öğretim alanında ise okul, 2002 yılında, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin verilerine göre, İstanbul’da sınavsız öğrenci alan 50 kolej arasında 8., Türkiye’deki 214 kolej arasında 73. ve Türkiye’deki tüm 6517 lise arasında 525. sırada.
Goalball Turnuvası
Mayıs ayı içinde Silivri Kapalı Spor Salon’unda İstanbul Jandarma Bölge Konutanlığı ile TESYEV’in birlikte düzenlediği Görme Engelliler Goalball Şampiyona’sında, Silivri Kaymakamı Ali Dursun ‘Bu turnuvayı niye burada yapıyorsunuz? Daha büyük bir yerleşim merkezinde yapmanız gerekirdi’şeklinde anlamsız, bilgisiz bir ifade kullanmıştı.
İşte Sayın Silivri Kaymakamı, TESYEV engellilerle ilgili etkinlikleri, böyle Balkan Koleji gibi okulların olduğu yörelerde yapıyor. Nedeni ise, bu bölgedeki gençlerin ve öğrencilerin, engelli insanları ve onların yaptıkları sporları tanıması. Tüm batı dünyası da bu sistemi böyle uyguluyor.
Üç gün süren turnuva boyunca, Silivri’de 1000’den fazla öğrencinin, kapalı spor salonuna gelerek yarışmaları izlemesi de, bunun en güzel örneği.