PARA ATLETİZMDEKİ KOTA SORUNU!
| Posta

PARA ATLETİZMDEKİ KOTA SORUNU!

Paris 2024 Paralimpik Oyunları’na katılım kotaları yoğun bir şekilde devam etmektedir. İçinde bulunduğumuz bu zaman diliminde çeşitli branşlarda kota alma yarışlarına katılan para sporcularımızdan çok güzel haberler almaktayız. Kendilerini bu üstün başarılarından dolayı yürekten kutlar, katılacakları Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda da podyuma çıkmalarını dileriz.

Bu kota yarışmalarından biri olan Dünya Para Atletizm Şampiyonası geçtiğimiz günlerde Paris’te 103 ülke ve 460’ı kadın 739’u erkek toplam 1199 para sporcunun katılımıyla gerçekleşti. Bilindiği gibi Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda para atletizm branşında 164 madalya dağıtılacak. Bu sayı, oyunlarda verilecek 549 madalyanın yüzde 30’una tekabül ediyor. Ayrıca oyunlarda yarışacak toplam 4 bin 400 yarışmacının 1069’u para atletizm branşında. Yani, oyunlarda en çok sporcunun yarıştığı ve en fazla madalyanın verildiği branş para atletizm. Bu branşı diğerlerinden ön plana çıkaran bir diğer özelliği de aynı anda bedensel, görme ve özel sporcuların yarışmasıdır.

Paralimpik Oyunları’nda en çok madalya atletizmde

Yine Paris 2024 Paralimpik Oyunları’na katılım kriterlerini incelediğimizde geçtiğimiz günlerde tamamlanan Dünya Para Atletizm Şampiyonası’nda ilk dörde giren sporculara direkt kota verildi. Pandemi nedeniyle ertelenen Japonya’nın Kobe şehrindeki Para Atletizm Dünya Şampiyonası önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek. Ancak diğerlerinden farklı olarak bu şampiyonada ilk 2 sırayı alan sporculara direkt ülke kotası dağıtılacak. Dolayısıyla geçmiş dönemlerin aksine yüksek performans kotasında sayılar çok azalmış olacak.

Bir başka hesapla; Paris’teki Dünya Şampiyonası’nda toplam 652 para atlete kota dağıtılmış oldu. Milli para atletlerimizden Muhammed Khalvendi Cirit Atma F57 Sınıfı’nda kazandığı altın madalya, Hamide Doğangün T53 Sınıfı’nda 800 metre finalinde elde ettiği bronz madalya, görme engelli atletimiz Oğuz Akbulut T12 Sınıfı’nda 400 metre finalinde kazandığı bronz madalya ve son olarak görme engelli atletimiz Mikail Ay T13 Sınıfı’nda bin 500 finalinde elde ettiği dördüncülükle ülkemize Paris 2024 için toplamda dört kota kazandırmışlardır.

Dünya Şampiyonası’nda aldığımız kota sadece dört!

Görüldüğü gibi dağıtılan 652 kotadan sadece 4 kota ile yetinebildik. Yüzde bire bile tekabül etmeyen bu 4 kota için bir öz eleştiri yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Şöyle ki, yarışları baştan sona Youtube kanalından takip ederken dikkatimi çeken bir hususu da paylaşmak isterim. Yarışmacı sporcuların çok büyük bir kısmı elde ettikleri derecelerin yanında PB (kişisel en iyi derecesi) veya SB (sezonun en iyi derecesi) ibarelerini gördük.

Bizim sporcularımızda bu oran maalesef çok düşüktü. Bunun da anlamı tüm ülkelerin bu dünya şampiyonasına çok iyi bir şekilde hazırlanmış olmaları. Bizim sporcularımızın ise kendi en iyi derecelerine bile ulaşamadıkları bir dünya şampiyonasını geride bırakmış olmaları. Bu konu üzerine yoğun bir şekilde odaklanmamız gerektiğini vurgulamak isterim. Bu tabloya baktığımızda çıkan sonuca göre iyi bir hazırlanma dönemi geçirememişiz. İster istemez akla şu sorular geliyor. Antrenman imkanlarımızda mı bir sıkıntı var? Ki bunu düşünmüyorum, zira gerek tesis gerekse ulaşım ve erişim açısından eskilere göre çok daha iyi durumdayız. Geriye birbiriyle ilintili iki soru kalıyor. Bunlardan biri, rekabetçi sporcu sayımızın azlığı ve de antrenörlerimizin sayılarının yeterli olup olmadığı.

En büyük sorunumuz antrenör eksikliği

Paralimpik dünyasına katılmadan önce saygı ve rahmetle andığım Yavuz Abimin (Kocaömer) önerisiyle Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’nda atletizmden sorumlu asbaşkan olarak görev aldım. Kısa bir zaman sonra elde ettiğim deneyimlerinden yola çıkarak atletizm, yüzme ve diğer ferdi branşlarda antrenör sayılarımızın kesinlikle yetersiz olduğunu fark ettim. Diğer taraftan incelediğimde sayıları yetersiz de olsa antrenörlerimizin büyük bir kısmının görevlerini fahri olarak yürütmekte oldukları. Bu durum bugün de hâlâ devam etmektedir. En büyük yanlışımızın da bu konuda olduğuna inanıyorum. Bir engelli sporcuyu antrene etmek gerçekten çok meşakkatlidir. Her engel grubuna, ki atletizmde atma, atlama ve koşu olarak yaklaşık 20 engel grubu ve dolayısıyla sınıflandırmalar vardır, az sayıdaki antrenörlerimizle bu işin altından kalkmamız gerçekten de zordur. Bu yazıya şimdilik burada bir virgül koyuyor ve bu önemli konuya haftaya devam edeceğimi belirtmek istiyorum.

İbrahim Gümüşdal TMPK Genel Sekreteri

SÜMEYYE VE SEVİLAY DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ

İngiltere’nin Manchester kentinde yapılan Para Yüzme Dünya Şampiyonası’nda Sümeyye Boyacı ile Sevilay Öztürk Dünya 3’üncüsü oldular. 31 Temmuz-7 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen şampiyonada Kadınlar 50m sırtüstü S5 finalinde milli sporcumuz Sümeyye Boyacı 43.32’lik derecesiyle bronz madalyanın sahibi oldu ve A barajını geçti.

Aynı finalde yarışan bir diğer sporcumuz Sevilay Öztürk ise 44.11’lik derecesiyle finali Dünya 5’incisi olarak tamamladı. 100m sırtüstü S2 finalinde mücadele eden S1 sporcumuz Elif İldem aldığı 3:24.05’lik dereceyle bu kategoride şampiyonayı Dünya 6’ncısı olarak tamamladı. Elif, S2 sınıfında yarışan tek S1 sporcusudur. 50m sırtüstü F5 finalinde 5. olan Sevilay Öztürk 50m kelebek S5 finalinde ise 43.87’lik dereceyle şampiyonadaki ikinci bronz madalyamızı kazanan sporcumuz oldu.

Kariyerinde ilk kez uluslararası bir yarışmaya katılan Umut Ünlü de 50m sırtüstü S3 finalinde 50.36’lık derecesiyle Dünya 6’ncısı oldu.