PARA TRİATLON’UN YILDIZI UĞURCAN ÖZER
Çengelli İğne’nin bugünkü konuğu Uğurcan Özer. Bir Para Triatloncu. Tüm spor dalları arasında en ağır branşlardan birini yapıyor Uğurcan Özer. Türkiye’de kendisi gibi bu sporu yapan sporcu ise yok denecek kadar az. Bir bakıma kendi kendisiyle yarışıyor. Ama ülkemizi uluslararası arenada başarıyla temsil ediyor. Henüz yeni olmasına rağmen, adını şimdiden uluslararası camiada duyurmaya başladı bile. Çocukluğunda koluna yapılan yanlış iğne sonucu engelli kalan Uğurcan Özer, yüzme branşıyla başladığı sporculuk serüvenine Para Triatlon ile devam ediyor. En büyük hedefi tüm sporcularımızın olduğu gibi ülkemizi Paralimpik Oyunları’nda temsil etmek ve madalyalar kazanmak. Bu uğurda canla başla çalışan Uğurcan Özer ile sporculuk yaşamını ve geleceğe yönelik beklentilerini, planlarını konuştuk…
Para Triatlona nasıl ilgi duydunuz ve bu spora nasıl başladınız?
2019 yılında Yüzme Milli Takımı’nda yaşadığım sakatlık dolayısıyla doktorumun fizyoterapiye almasıyla tedavi sürecim başladı. Bu süreçte bacaklarımı çalıştırmak için bisiklet sürüp, koşmamı önerdi. Kendisi triatlet olduğunu ve bana ödünç bisiklet verebileceğini söyledi. Böylelikle ilk yarışmaya katıldım.
Para Triatlonunun diğer sporlardan farklı yönleri nelerdir?
Triatlon, olimpik branşlar arasında en ağırı gösterilir. Kolay olan durumları sevmem, bu nedenle triatlonun zor olması ilgimi çekti.
Spor kariyeriniz boyunca karşılaştığınız en büyük zorluk nedir ve nasıl üstesinden geldiniz?
Engelsiz sporcularla rekabet edip performansımı en üst seviyeye çıkarmak, yaşadığım zorluklar içerisinde lojistik olarak en büyük problemdi benim için. Paralimpik sporcuları kabul etmeyen kulüpler antrenman yapmama izin vermiyordu. Engelsiz sporcularla neredeyse aynı sürelere sahip olduğuma inanmıyorlar ve bunu kanıtlamak için büyük çaba sarf ediyordum.
MİLLİ FORMA BENİM İÇİN İNANÇ VE KUTSALLIKTIR
Milli Takım için yarışmak nasıl bir duygu?
Milli Takım benim için inancı ve kutsallığı ifade ediyor. Bayrağımı taşıdığım en küçük yarışlar bile benim için büyük bir öneme sahip. Nerede olursam olayım her zaman gönderde olması gereken bir bayrağa ve sorumluluğa sahibim. İlk yarışım 2016 Almanya Dünya Serisi yarışında, Milli Takım formamı üstüme giydiğimde yaşadığım duygu ve nabzımın yükselişini asla unutmuyorum. Aynı heyecanı yıllar geçmesine rağmen hala taşıyorum. Büyük bir tutkuyla ve saygıyla…
Triatlonun her bir disiplini (yüzme, bisiklet ve koşu) arasında tercih yapmak zorunda kalsaydınız, hangisi olurdu ve neden?
Yüzme branşına odaklanırdım. Yüzerken kendimi özgür ve sınırsız hissediyorum. Sadece ben ve deniz-okyanus!
Yarışlar sırasında motivasyonunuzu nasıl koruyorsunuz? Zorlu anlarda kendinizi nasıl motive ediyorsunuz?
Her sporcunun hayali Olimpik ve Paralimpik Oyunları’dır. Olimpik ve Paralimpik ruh beni motive eden en büyük etken. Sporu zirvesinde yapabilmek çok önemli. Bana güvenen insanları ve emeği olan kişileri düşünüyorum. Kendimi mutlu etmenin yanı sıra beklentiyi karşılamak benim için çok önemlidir.
Farklı ülkelerde yarışmak ve başka sporcularla rekabet etmek hakkında neler düşünüyorsunuz?
70’ten fazla kez milli oldum. Yurt dışına gitmek benim için sadece vatanımdan uzaklaşmak demek. Odaklandığım tek şey parkur. Nerede olursa olsun her zaman yarış parkurunu düşünürüm. Değişken parkurlara sahip olduğumuz için stratejimiz her yarıştan yarışa değişir.
HEDEFİM: PARALİMPİK OYUNLARI’NA GİDEN İLK TRİATLET OLMAK
Spor dışında ilgi duyduğunuz alanlar veya hobileriniz nelerdir? Bu ilgi alanlarınız size triatlon kariyerinize nasıl katkı sağlıyor?
Spor medyası ve spor pazarlaması alanlarına ilgim var. Bunun nedeni ise, her sporcunun kendini pazarlama gereksinimi ve sponsor ihtiyacıdır. Büyük hedefler büyük yatırımlar gerektirir. Bunu sağlamak için sponsorlara ihtiyacım vardı ve tek başıma bununla mücadele edip sporumu, başarılarımı pazarlıyorum.
Gelecek hedefleriniz nelerdir? Triatlon kariyerinizde hangi noktalara ulaşmak istiyorsunuz?
2024 Paris Paralimpik Oyunları’nda ülkemi temsil edip madalya hedefiyle çalışmalarıma devam ediyorum. 2024-2028 arası sezonlarda Avrupa ve Dünya Şampiyonlarında en az 3 madalya hedefimiz var. İlkleri başarmak istiyoruz. Bunun için büyük bir özveriyle uzun soluklu bir planlamayla çalışıyor ve her yıl hedeflerimize hızla yaklaşıyoruz.
Röportaj: Can Dericioğlu