GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE
| Posta

PARALİMPİK OKUL GÜNLERİ

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK) ile Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Genel Müdürlüğü arasında yapılan görüşmeler sonucunda, öncelikle İstanbul’daki 45 okulda ‘Paralimpik Okul Günleri’ yapılmasına karar verildi. Bu amaçla önümüzdeki günlerde İstanbul Valiliği ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve TMPK arasında engellilik ve Paralimpik Oyunları konusunda okul çocuklarına farkındalık kazandırma projesi işbirliği protokolü imzalanacak.

Amaç; Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul ve kurumlarda öğretim gören çocuk ve gençleri, engellilik ve Paralimpik Oyunları konusunda bilgilendirmek ve yaşamsal farkındalık yaratmak. Aynı zamanda öğrencilere engellilik hakkında bilgi vermek, hem okuldaki hem toplumdaki engellilere karşı empati geliştirmelerini ve engellilerin rehabilitasyonuna katkı sağlamak .

Program içeriği

Program içeriğinde, ilgili okullarda öncelikle 4, 5, 6 ve 7‘nci sınıf öğrencilerine önce görsel olarak bir konferansla engelli sporları, engellilerin karşılaştıkları zorluklar ve Paralimpik Oyunları hakkında bilgi verilecek. Daha sonra ilgili okulun spor salonunda engelli sporlarından biri konusunda yapılacak gösteri müsabakası ile bu sporlar tanıtılmaya çalışılacak.

Farkındalık yaratmak

Uluslararası Paralimpik Komitesi’nin programında olan ‘Paralimpik Okul Günleri’ dünyada birçok ülkede uygulanıyor. Ülkemizde ise, yukarıda da belirttiğimiz gibi Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Valiliği işbirliği ile ilk defa bu adım atılacak ve daha sonra bu program ilk 45 okulda elde edilen deneyimlerle zenginleştirilerek, önümüzdeki yıllardan itibaren Türkiye çapında uygulanacak. Böylece çocuklarımız ve gençlerimiz ilerleyen yaşlarında hem Paralimpik Oyunları hakkında bilgi sahibi olarak yetişmiş olacak, hem de yolda bir engelli gördüğünde, çoğumuzun yaptığı gibi bir uzaylı görmüş gibi şaşırmayacak. Ve en önemlisi, engellilerle bir arada olmaktan çekinmeyecekler.

Onların da engelsiz kişilerden sadece farklı olduklarını ama engelsiz kişilerle eşit haklara sahip olduklarını ve engelsiz olanların bir çoğundan daha fazla çeşitli konularda başarılara ulaştıklarını görecekler.

Ümit Deniz Kurt’tan mesaj var…

Görme engelli avukatımız Ümit Deniz Kurt hem Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) hem de Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin (TMPK) yönetim kurulu üyesi. Özellikle dernekler ile ilgili her türlü sorunumuzda yanımızda olan, senelerdir bizleri yalnız bırakmayan Ümit’ten bir mail aldık. Şimdi onu özellikle Nokia yöneticilerine aşağıda sunuyoruz.‘GPS teknolojisi’“GPS teknolojisi hayatımızda giderek daha fazla yer almaya başladı. Önceleri sınırlı alanlarda kullanılan bu teknoloji, şimdi hemen hemen her araçta bulunmakta ve kullanıcılarının gidecekleri yol güzergahını belirleme, bulundukları cadde ve sokak isimleriyle konum bilgilerini elde etme gibi birçok kolaylık sağlamakta. Söz konusu teknolojinin cep telefonlarında yer alması ve Nokia’nin GPS ile dolaşım (navigasyon) hizmetini ücretsiz olarak kullanıma açması da, kişisel kullanıcılar için son derece önemli gelişmeler.Görme engelliler GPS teknolojisinin görme engelliler için ise ayrı bir önemi var. Görme engelliler, cep telefonlarına kurdukları ekran okuyucu programlar aracılığıyla, cep telefonlarının hemen hemen tüm özelliklerini kullanabilmektedir. GPS navigasyon programları da görme engelliler tarafından yine bu programlarla yani ekran okuyucularla kullanılmakta. Ayrıca navigasyon programlarının birçoğunda bulunan seyahat sırasında sesli yönlendirme özellikleri de, gitmek istedikleri hedeflere kolay ulaşmaları konusunda görme engellilere büyük kolaylık sağlamakta. Kısacası, görme engelli bir kullanıcı, GPS programlarıyla hem bulunduğu yer konusunda bilgi sahibi olmakta hem de,sesli yönlendirme sayesinde gideceği yere başkalarının yardımına en az ihtiyaç duyacak şekilde ve kolaylıkla ulaşmaktadır.Sesli yönlendirme

Görme engelliler, anlattığımız bu teknolojiden yararlanmak için en çok Nokia cep telefonlarını ve GPS programı olarak da yine aynı firmanın harita programını tercih etmektedir. Programa eklenen yürüme sırasında da sesli yönlendirme yapma özelliği, bu tercihin önemli nedenlerindendir. Ancak, burada görme engellilerin karşısına iki sorun çıkmakta. Bunlardan birincisi, harita programının ekran okuyucu programlarla tamamen uyumlu olmamasıdır. Bu uyumsuzluk, görme engellilerin GPS programının tüm özelliklerini kullanmalarını engellemektedir. İkinci sorun ise, harita programında yürüme sırasında sesli yönlendirme yapmak üzere birçok dilde rehber olmasına rağmen, bu diller arasında Türkçe’nin bulunmaması.

Sonuç

Sonuç olarak, Nokia’dan beklentimiz, harita programının ara yüzünde gerekli değişiklikleri yaparak, programı görme engelliler tarafından kullanılan ekran okuyucularla uyumlu hale getirmesi ve yürüme sırasında sesli yönlendirme yapan rehberlere Türkçe’nin de eklenmesidir. Yapılacak bu basit değişiklikler, görme engellilerin bağımsız hareket imkanlarına büyük katkılar yapacaktır.” 10.01.2011 Posta Gazetesi