PARALİMPİK OYUNLARININ SOSYAL YÖNÜ
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, birkaç kezdir Paralimpik Oyunları’nın yalnızca bir spor organizasyonu olmadığını, meselenin sosyal yönünün de bulunduğunu söylemektedir. Bu hem doğru, hem yanlış.Doğru tarafı; Paralimpik Oyunları kıran kırana spor mücadelesidir. Aynı, olimpiyatlarda, futbol şampiyonalarında ve diğer spor branşlarında olduğu gibi, toplum içinde yapıldığından sosyal yönü mevcuttur.Ancak sadece ‘Paralimpik Oyunları’nın sosyal yönü mevcuttur’ derseniz, o zaman negatif ayrımcılık yapmış olursunuz. Bu söylem hoş olmayan yorumlara açık olur. Yani, bundan ‘sakat insanların sosyalleşmesi için Paralimpik Oyunları yapılmaktadır’ anlamı çıkar. Bu da tamamıyla yanlıştır. Hele bir ülkenin Gençlik ve Spor Bakanı’nın konuyu bu noktaya getirmesi çok daha yanlıştır.Haftaya, Almanya’nın spordan Sorumlu İçişleri Bakanı’nın geçtiğimiz haftalardaki bir söyleşisini sizlerle paylaşacağız. Belki o zaman ne dediğimiz daha iyi anlaşılır.
Gençlik ve Spor BakanıSayın Bakan Paralimpik Oyunları’nın mevcudiyetini, kendi ifadesiyle bizlerden öğrendi. Ama eksik bilgileri var. Bunun için yardımcılarına, müsteşarlarına, danışmanlarına gerekli talimatları verip, Paralimpik Oyunları’nda hangi sporların yapıldığını, tarihçesini, oradaki dereceleri öğrenmesi gerekir.
İNAS Nedir? SpecialOlympics (Özel Olimpiyatlar) nedir? İşitme Engelliler Yaz ve Kış Oyunları nedir? Niçin işitme engelliler Paralimpik Oyunları içinde yer almazlar? Bunları araştırarak öğrenmek, Paralimpik Oyunları’nın da diğer muhtelif branşlardaki sporlar kadar sosyal bir olguya sahip olduğunun anlaşılmasını sağlar. Aksi halde engelli sporcular korunmaya muhtaç sporcular olarak, engelsiz sporculardan ayrılırlar ki, bu da yukarıda belirttiğimiz gibi negatif bir ayrımcılıktır.