GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE
| Posta

ŞARTLAR GÖZ ÖNÜNE ALINMALI

Sevgili okurlarım , bu hafta sizlerle engelliler camiasını ilgilendiren bazı haberleri paylaşacağız.

Geri Zekalılar

Bir okurum , yaşlı annesinin Hepatit C hastası olduğu için Darülaceze ‘ ye alınmadığını anlatırken duygularını şöyle yazmış : Darülaceze’nin internetteki sayfasında dehşet verici açıklamayı okuyunca sinirden kalp atışlarım değişti. Bu kurumumuza kabul şartları altındaki 4’üncü şıkta ‘’ Kuruma , bulaşıcı hastalığı olan kimseler, akıl hastaları, GERİ ZEKALILAR, veremli ve kanserliler ile alkol ve uyuşturucu alışkanlığı olanlar kabul edilemezler ‘’ diyor. Okurum, mektubuna ‘’ Şok oldum ‘’ diye devam ediyor. T.C. İçişleri Bakanlığı’na bağlı bir kurum nasıl ‘’ GERİ ZEKALILAR ‘’ diyebilir ? ‘’Zihinsel engelli ‘’ denmesi gerekmez miydi ?

Yıl 1916 ve Darülaceze

Araştırdık . Darülaceze 15 Nisan 1916 tarihli 2511 sayılı nüshası ile intişar eden ( yayınlanan ) Darülaceze Nizamnamesi’ne göre yönetiliyor. 1916 yılında zeka engellilere ‘’ GERİ ZEKALILAR ‘’ denmesi o yıllardaki koşullar düşünülürse çok da garip değil. Bırakın 1916 ‘yı daha sonraki 1940 ‘lı yıllarda medeniyeti kimseye bırakmayan bir Avrupa ülkesinde zeka engelliler iğne yapılarak öldürülmedi mi ? Ancak okurumuza bir noktada hak vermemiz gerekiyor.

Yıl 2007

Yani bu nizamnamenin çıkarılmasının üzerinden 91 yıl geçmiş. Acaba geçekten kimsenin aklına gelmedi mi bu nizamnameyi bugünün koşullarına uygun bir şekilde kaleme alıp bazı maddelerini değiştirmek ? Avrupa Birliği yolunda ilerlerken zeka engellilere ‘’ geri zekalı ‘’ demek gerçekten T.C. Devleti’nin bir kurumuna yakışmıyor.

Burası Giresun

Giresun ilimizde 90 zihinsel ve spastik engelli öğrencimiz Giresun İlköğretim Okulu ve İş Müdürlüğü’nde eğitim görüyor. Bu öğrenciler seramik atölyesinde çeşitli hediyelik eşyalar yapıyorlar. Okulun ihtiyaçları valilik, dernek ve sivil toplum örgütleri tarafından karşılanıyor.

Ancak zihinsel engelli bu öğrencilerimizin sosyalleşmekte çektiği zorluklar , toplum tarafından dışlanıyor olmaları kendilerini umutsuzluğa itiyor. Bu bakımdan seramik atölyesinde meşguliyet terapisi de uygulanarak eğitimlerine katkıda bulunuluyor. Destek olalım

Bu hediyelik eşyaların satılması planlanarak öğrenci ve velilere verilen desteklerin kalıcı olması için çaba gösteriliyor. Bizlere de düşen görev onlara destek olmak. Şirketlerinizin, kurumlarınızın logolarının kupa ve tabaklara işlenerek değerlendirilmesi konusunda desteğiniz bekleniyor.

Bilgi için telefonlar : ( 0 454 ) 215 53 67 faks ( 0 454 ) 215 60 50 e-mail giresunioo@hotmail.com www.giresunilkogretim.com

Yavuz Kocaömer ayrılıyor

Geçtiğimiz yıl Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı ‘nın ( TESYEV) balosunda kurucu üyemiz Hülya Avşar’la sahnede konuşurken ‘’ Bu benim başkan olarak son balom olacak ‘’ demiştim. Bu sözlerden sonra sizlerden çok sayıda telefon ve mail aldım. ‘’ Vakfı bırakıyor musunuz , her şeyi mi bırakıyorsunuz ? ‘’ diye soruyorsunuz.

Her şeyin bir zamanı var

Engelli insanlarla beraber olmak , onların hayatlarına katkıda bulunmak benim için bir yaşam biçimi. Bu bakımdan TESYEV’i ve ENGELLİLERİ, hele bu köşeyi bırakmak hiç ama hiç aklımdan geçmedi. Vakıf Başkanlığına gelince , hayatta her şeyin bir sonu olduğu hepimizin malumu. Ama vakfın başkanlığını bırakmak engelli insanlardan kopmak anlamına gelmez. Önümüzdeki dönemde TESYEV daha da genişleyerek büyüyeceğine göre , benden sonra gelecek arkadaşlarımızın da bu vakıfta başkanlık ve yöneticilik yapmaları çok doğal. Bu bakımdan hiçbir kompleksimiz yok. Yeri geldiğinde vakfımızı temsil edecek bir arkadaşımız başkan olur, biz de onun yanında isterse yönetim kurulunda, isterse mütevelli üye olarak elimizden gelen her desteği veririz. Ancak şuanda böyle bir durum söz konusu değil. Organ bağışı

Konya’ dan 30 yaşında engelli bir okurumuz ‘’ Organ bağışının Türkiye’de sorun olduğunu bilmekteyim. Milyonlarca insan hayatını kurtarmak adına organ beklerken , yanlış ilaçlar ve yıkılması çok güç olan tabular nedeniyle insanlar ölüme mahkum ediliyor ya da engelli oluyor. Ben de organlarımı bağışlamak amacıyla Konya Başkent Hastanesi’ne müracaat ettim. İlk görüşmemde memnuniyetlerini bildirdiler. Aylar geçti bir cevap alamadım. Yeniden hatırlattığımda ise her defasında beni oyaladılar. Araştırdığımda öğrendim ki , yönetim engellilerden organ almayacakmış. ‘’ diyor.

Soruyorum sizlere

Okurumuz mektubuna şöyle devam ediyor : ‘‘ Bizim bir bedensel engelimiz var ise , diğer sağlıklı organlarımız da mı işe yaramıyor? Benim sağlıklı organlarımı bağışlamak istemem neden kabul edilmiyor ? Çok üzüldüğümü dile getirmek istiyorum. Bu kadar ihtiyaç varken hayat kurtaramıyoruz. ‘’

Bir cevap gerekli

Hangi engellinin hangi organlarının bağışlanamayacağı bizim bilgi alanımızın dışında. Ancak belki bu konuda Konya Başkent Hastanesi bir açıklama yapar. Biz de organ bağışı yapmak isteyen engelli insanlarımızı bilgilendiririz.

DUYURU JANDARMA – TESYEV bilgisayar kursu İstanbul’da başladı. Katılmak isteyen engelli vatandaşlarımız TESYEV’in ( 0212) 274 10 32 – 274 11 71 no’lu telefonlarına başvurabilirler.

DUYURU Dansı ile herkesi büyüleyen, oyunculuğu ile yeteneklerini kanıtlayan balet Tan Sağtürk ‘ün açıklamalarını www.tesyev.org’da okuyabilirsiniz.