SAYIN GENÇLİK VE SPOR BAKANIMIZA…
Sayın Gençlik ve Spor Bakanımız, Spor Genel Müdürlüğü’nün, 2005 yılında yürürlüğe giren ‘Engelliler Yasası’nın 33. maddesi ile ilgili size bilgi verdiğini hiç zannetmiyoruz. Bu bakımdan, adı geçen yasanın ilgili maddesini aşağıda yayınlıyoruz.
Madde 33:
21.5.1986 tarihli ve 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2’nci maddesine (n) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (o) bendi eklenmiş ve mevcut (o) bendi (p) bendi olarak teselsül ettirilmiştir. “Özürlü bireylerin spor yapabilmelerini sağlamak ve yaygınlaştırmak üzere; spor tesislerinin özürlülerin kullanımına da uygun olmasını sağlamak, spor eğitim programları ve destekleyici teknolojiler geliştirmek, gerekli malzemeyi sağlamak, konu ile ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları ile yayınlar yapmak, spor adamları yetiştirmek, özürlü bireylerin spor yapabilmesi konusunda ilgili diğer kuruluşlarla işbirliği yapmak”
Bir fon oluşturduk ama…
2006 yılında, zamanın Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Mehmet Ali Şahin’in önderliğinde Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV), Vakıfbank, Halkbank, Spor Toto bir araya gelmiş, bir fon oluşturmuştu. Bu durum yasanın hiç değilse bir süre sorunlardan uzaklaşmasını sağlamıştı. Daha sonra yasa maddesini uygulamak bakımından Spor Genel Müdürlüğü tarafından hiçbir şey yapılmadı.
Suç duyurusu hakkımız var mı?
Bizler, bireyler olarak yasalara karşı geldiğimiz zaman, hukuk sistemi içinde suçumuz varsa cezalandırılıyoruz. Acaba Spor Genel Müdürlüğü hakkında yasalara aykırı davranmaktan suç duyurusu hakkımız var mı? Şimdi Spor Genel Müdürlüğü kalkıp da “Geçen sene şu kadar spor kulübüne bu kadar maddi yardımda bulunduk” demesin. Konular birbirinden farklı. Özellikle tekerlekli sandalye sporlarında faaliyet gösteren kulüplerimiz, malzeme bakımından zor durumda. Spor Genel Müdürlüğü’nün geçen yıl dağıttığı 70 adet spor sandalyesi ülkemizdeki ihtiyacın sadece yüzde 10’udur. Bilgilerinize arz olunur.
Dahil etme ve engelliler sporu
Geçtiğimiz yıllarda Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Kurulu, daha önceden geçerli olan integrasyon yani entegre etme yerine, engellileri hayata dahil etme (inclusion) konusunda bir karar verdi ve ülkemiz de bu anlaşmayı imzaladı. Birleşmiş Milletler’in adı geçen kurulu, engellilerin toplumun içine
girmesi, içine alınması konusunda sporu en önemli araçlardan biri olarak gördüğünü belirtti.
Örneğin; Almanya’da önümüzdeki pazartesi günü, aynı zamanda spordan da sorumlu olan İçişleri Bakanı, spor ve politikadan sorumlu temsilciler bu konuda bir araya gelecekler. İlim ve pratik hayattaki çözümler konusunda tartışacaklar. Toplantıda Almanya İşitme Engelliler Spor Federasyonu, Özel Olimpiyatlar Almanya’nın yanı sıra Alman Olimpiyat Komitesi ve Almanya Paralimpik Komitesi ile Bedensel Engelliler Spor Federasyonları’nın yetkilileri görüş alışverişinde bulunacak.
Ülkemizde bu konuda ses çıkmıyor
Ülkemizde ise, bu konuda öncülük etmesi gereken Gençlik ve Spor Bakanlığımızdan bugüne kadar ses çıkmadı. 2005 ‘te çıkarılan Engelliler Yasası’nın 33’üncü maddesinde engelliler sporu konusunda öğretici, araştırıcı, eğitici çalışmalar yapmakla yükümlü olan Spor Genel Müdürlüğü’nden ses yok. Bu teşkilatın başında olanların engelliler sporuyla ne kadar ilgilendiği ortada. 9 Eylül günü Ankara’da yapılan 2016 Rio Paralimpik Oyunları Destek ve Planlama Toplantısı’na Spor Genel Müdürü katılamadı. Nedeni ise, ondan bir gün önce, Dünya Basketbol Şampiyonası’nda çeyrek finalde Litvanya ile oynayan Basketbol Milli Takımımızın maçını izlemek için İspanya’ya gitmesi. Artık söyleyecek söz bulamıyoruz. Her zamanki gibi sığınacağımız tek şey var. Allah yardımcımız olsun.
Güzel SözNe kadar okursan oku, bilgine yakışır şekilde davranmıyorsan cahilsin demektir. / Sadi Şirazi