STRATEJİK BİR PARA SPOR: BOCCİA
DR. AV. MURAT AKSU’DAN İSTANBUL MARATONU ÇAĞRISI
Bu koşu bir spor etkinliğinden çok daha fazlası! Bu koşu, engelli öğrencilerimizin umudu, hayalleri ve en büyük destekçisi. Bu koşu, umutla dolu bir serüvenin başlangıcı; çünkü sizin sevginiz ve desteğiniz daha fazla hayata dokunacak. Farkındalık arttıkça, engelli gençlerimizin karşılaştığı engelleri aşma konusundaki kararlılığımız da artacak. Her bir adımımız, bir öğrencinin geleceğine dair bir umut ışığı olacak. Bu koşu, onların gülümsemelerini büyütmek ve hayallerini gerçekleştirmek için. Sizlerin de desteğiyle geçtiğimiz senelerde sadece koşudan 147 gencimize burs sağlamıştık. Bu yıl 5 Kasım 2023 Pazar günü koşulacak olan Türkiye İş Bankası 45. İstanbul Maratonu’nda Yönetim Kurulu Başkanı olduğum Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı için koşuyorum! Sizi de bu adımları desteklemeye davet ediyorum.
http://ipk.adimadim.org/kampanya/CC104451
Öncelikle hemen baştan belirteyim; son olarak Rotterdam’da katıldığım Avrupa Paralimpik Komitesi Genel Kurulu esnasında gerçekleşen Avrupa Paralimpik Oyunları’nda takip etme fırsatım olan boccia branşını hayranlıkla ve takdirle izledim. Hayranlığımı şu şekilde ifade edeyim; boccia sporcuları adeta oyun alanlarında sportif satranç diye tabir edeceğim bir zekâ oyunu sergiliyorlar. Yıllardır takip eder ve boccia sporunun ülkemizde de başlatılması konusunda yetkililerden ricada bulunurdum. Çünkü bu spor engelli spor federasyonlarınca bir türlü faaliyet programlarındaki branşlarda yer alamayan nörolojik hasardan dolayı hareket kabiliyetleri çok sınırlı olan ve genellikle serebral palsi rahatsızlığı bulunan engelli bireyler için adeta biçilmiş kaftan.
OLİMPİK SINIFTA KARŞILIĞI BULUNMUYOR
Tam bir strateji oyunu olan boccia ülkemizde Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu bünyesinde faaliyete geçmiş olup son olarak da bakanlığımız tarafından tüm engelli spor branşlarının ilgili federasyona devredilmesi ile Türkiye Bocce, Bowling ve Dart Federasyonu’na bağlanmıştır. Her ne kadar federasyonun adı bocce olarak geçiyorsa da bu branşın paralimpiklerde adı boccia’dır. Boccia, 1984 yılında, New York’ta gerçekleşen Paralimpik Oyunları’nda rekabete dayanan bir spor olarak tanıtılıncaya kadar, uzun yıllar boyunca boş zaman aktivitesi olarak değerlendirilmişti. Olimpiyat sınıfında karşılığı bulunmayan iki paralimpik spordan bir tanesidir (goalball bir diğeridir) ve Boccia Uluslararası Spor Federasyonu (BISFed) tarafından yönetilir. Boccia, aslen serebral palsi hastalığı bulunan kişiler tarafından oynanmak üzere tasarlanmış bir strateji ve doğruluk oyunudur. Bu spor artık motor becerileri etkileyen engelleri bulunan sporcuları da içermektedir.
KULÜP VE SPORCU SAYIMIZ ARTIYOR
Bu spor oyuncuların renkli topları, ‘jack’ olarak bilinen beyaz bir hedef topuna mümkün olan en yakın mesafeye atarak ya da yuvarlayarak oynadıkları düzgün bir yüzeyde oynanır. Jack topunun yakınına en fazla topu yerleştiren oyuncu, çift ya da takım oyunu kazanır. Takım maçlarında altı bölüm oynanırken, bireysel ve çiftler maçları dört bölümden oluşur. Her bir bölümden sonra ‘jack’ hedef topuna, topu en yakın olan sporcu, çift veya takım 1 puan alır ve ‘jack’e rakiplerininkinden daha yakın olan her bir top için artı bir puan alırlar. Her bir sporcu, çift veya takım her bölümde altı top atar. Görünürde boccia oyunu kolay gibi algılansa da jack adı verilen topa doğru her bir atış için başlı başına bir strateji gerektirmektedir. Son olarak geçtiğimiz haziran ayında yapılan Türkiye Şampiyonası 32 boccia kulübünden toplamda 152 sporcunun katılımıyla gerçekleştirilmiş, gerek kulüp sayısında gerekse sporcu sayısında hızlı bir artış olduğu görülmüştür.
PARA BOCCIA’DA SINIFLANDIRMA ŞÖYLE
Boccia dört sınıfa bölünmüştür, BC1-4. Bu sınıflarda sporcuların hepsi, her iki bacak ve kollarını da etkileyen ağır koordinasyon bozukluğu sebebiyle, tekerlekli sandalyede yarışırlar. BC1- Sporcuların bacaklarını, kollarını ve gövdelerini etkileyen ağır aktivite sınırlandırmaları bulunur ve genellikle akülü tekerlekli sandalyeye bağlıdırlar. BC2- Bu sınıftaki sporcuların, BC1 sınıfındakilere oranla daha iyi durumda olan gövde ve kol fonksiyonları bulunur. Kollarının ve ellerinin becerileri çoğunlukla topu üstten ve alttan atabilmelerine izin verir. BC3- Sporcuların kol ve bacak fonksiyonlarında belirgin sınırlandırmaları bulunur ve beden kontrolleri zayıftır ya da hiç yoktur. Tutarlı bir şekilde topu tutamaz veya bırakamazlar. Atışlarında bocciaya has rampaları bir asistan yardımıyla ayarlattırıp gerçekleştirirler. BC4- Bu sınıf, serebral olmayan engelleri bulunan ve bu engelleri aynı zamanda koordinasyon yeteneklerini de engelleyen sporcuları içerir. Paris 2024 Paralimpik Oyunları’na kota alma yarışlarında şu ana kadar olumlu bir gelişme kaydedilmemiş olup, son olarak Mart 2024’te yapılacak yarışmada direkt kota alma şansımızın da olduğunu hatırlatalım. Umarız ki federasyonumuzun katkılarıyla sporcularımız bu yarışmadan Paris 2024 için kota alabilirler. Şimdiden başarılar dileriz. Tabii diğer paralimpik sporlarda da olduğu gibi boccia da bütçe sıkıntıları yaşanmaktadır. Boccia topları ve de rampalar yurt dışından getirilmekte ve oldukça pahalı malzemelerdir.
İbrahim Gümüşdal Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Genel Sekreteri