GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE
| Posta

Tek gözlü sürücülerin çilesi

Tek gözlü sürücülerin çilesi Posta

Yavuz Kocaömer Posta

Daha önce de bu sütunlarda yazdık. Dünya’da, tüm Avrupa Birliği ülkeleri Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Japonya, Kore, Filipinler, İran, Libya, Uganda, Hindistan, Tayland gibi birçok ülkede tek gözü gören sürücülerin, ehliyet alma hakkı var. Ülkemizde yoktu, artık var. Ama bakın nasıl ? Nihayet Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın talebi üzerine kurulan bir bilim komisyonu “tek gözlü” sürücülere taşıt kullanma yasağını kaldırdı. Konuyla yakından ilgilenen MONDER Derneği’nin bu konuda, bu bilim komisyonuna bir dizi soruları var.

Ayırım yapılıyorYabancılar, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları veya yurtdışından ehliyet alan Türk vatandaşları, yerli ve yabancı plakalı araçlarla ülkemizde hala sınırsız olarak taşıt kullanabiliyorlar . Bilim komisyonunun değerli üyeleri, bu adaletsiz ve sizin için bilimsel olmayan uygulamayı durdurmak için ne yaptınız? Bu doğrultuda bir gözü görmeyen sürücülerin tespiti ve ülkeye girişinin yasaklanması için gümrüklere göz doktoru konulması talebinde bulundunuz mu?

Ne değişti? Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın talebi üzerine, bizlere taşıt kullanma yasağını şartlı da olsa kaldırdınız . Ne değişti de izin verme gereği duydunuz? Trafik şartlarında mı bir değişiklik oldu? Yoksa bir gözü görmeyenlerin görme şartlarında mı bir farklılık ortaya çıktı? Bu uygulama yurtdışında en az kırk yıldır olduğuna göre, bu kırk yıl için bir gözü görmeyenlerden özür dileme nezaketinde bulunacak mısınız?

Sınırlamalar Bizlere verdiğiniz bu sınırlı hakta, gece sürüş yasağı, en fazla beş saat sürüş, sollama yasağı, hız limiti, özel işaret, özel dizaynlı araç gibi koşullar getirdiniz. Bunları yaparken hiç Avrupa Birliği standartlarına baktınız mı? Yarın öbür gün Avrupa Birliği’ne girdiğimiz zaman bu verdiğiniz karardan dolayı üzülmeyecek misiniz? Sadece Türkiye’de yaşayan bir gözü görmeyenler mi standart dışı?

Gönüllü denek Biz MONDER Derneği olarak bir gözü görmeyenlerin trafikteki performansının denenmesi için gönüllü denek olmaya razıydık. Siz bizleri muhatap alıp böyle bir çalışma yapmadınız. Bu anlamda kimlerle çalıştınız? Ne sonuçlar aldınız? Uluslararası referanslarınız var mı? Bu koşulların ne kadar ağır olduğunu bizler bilmekteyiz. Acaba arabasıyla sabah işe giden birini akşam evine kim getirecek? Hız limiti, saat kontrolü için takometre gerekecek. Eşimizin, babamızın, ailemizin ya da bir başka dostumuzun veya iş yerindeki araçlar için elimizde takometre ile mi dolaşacağız? Önümüzde duran aracı sollamadan nasıl geçeceğiz? Minibüs kullanacak kimseler ön çamurluğu olmadığı için ilave aynayı nereye takacak?

Sözünüz bize geçiyor Diyelim ki biz bir gözü görmeyenlere bu şartlarla ehliyet verildi. Yurt dışından sürücü belgesi almış Türk vatandaşları ve yabancılar için ne gibi kontroller düşünüyorsunuz? Bize uyguladığınız şartları onlara nasıl uygulayacaksınız? Bu konuda resmi bir talebiniz olacak mı? Olmayacaksa şunu biliniz ki; iki elimiz yakanızda olacaktır.

Dünyadaki uygulamaları biz MONDER olarak takip etmekteyiz. Siz Sayın bilim komisyonu üyeleri, bu uygulama aklınıza, vicdanınıza ve mantığınıza sığıyor mu? Bu uygulama insan haklarına, hukukun evrensel ilkesi olan “Kanun önünde herkes eşittir” ilkesine ve evrensel bilme aykırı değil mi?

İşte böyle MONDER Üyeleri işte böyle söylüyor. Bize göre çok da haksız değiller. Bakalım Sağlık Bakanımız Recep Akdağ’ın Bilim Komisyonu, bu sorulara bir cevap verecek mi ?

sonu