TEKERLEKLİ SANDALYE BASKETBOLDA NELER OLUYOR?
Ülkemizde engelli sporlarının oluşumunda lokomotif rolü olan Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımımız, Londra 2012, Rio 2016 ve Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’na katılımının ardından Paris 2024 Paralimpik Oyunları’na şu anki kota kriterlerine göre katılamayacak. Son olarak Rotterdam’da düzenlenen Avrupa Paralimpik Oyunları’nda son ‘Kıta Kotası’ müsabakalarında da Millilerimiz başarılı olamadı. Direkt kota şansını kaybettikten sonra repesaj turnuvası için gerekli olan 5.’lik maçında da İtalya’ya mağlup oldu ve Paris hayallerimiz suya düştü. Tabii ki yenmek kadar yenilmek de sporun içinde olan bir durum. Önemli olan, bu kayıplardan gerekli dersleri çıkartıp ilerisi için önlemlerin alınması ve dünya tekerlekli sandalye basketbolunda önemli yeri olan Milli sporcularımızın hak ettikleri seviyeye en kısa sürede ulaşmasıdır.
BASKETBOL FEDERASYONU’NA DEVREDİLDİ
Tekerlekli sandalye basketbolunda şu an yaşananlar, sadece önümüzdeki Paris Paralimpik Oyunları’na katılamamak üzüntüsü değil; tüm camiada tekerlekli sandalye basketbolunun geleceği konusundaki endişelerdir. Bilindiği gibi kısa bir süre önce alınan bir kararla bu branş, ülkemizde başlangıcından beri bağlı bulunduğu Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’ndan alınıp Türkiye Basketbol Federasyonu’na devredilmiştir. Alınan bu kararın artısı ve de eksisi mutlaka olacaktır. Bir kısım sporcu ve idareci bu devir işlemini memnuniyetle karşılarken, diğer önemli bir kısım ise tam aksi görüşü savunmaktadırlar.
FIBA KABUL ETMEDI IWBF KURULDU
Tekerlekli sandalye basketbolunda durum işin başından beri farklı. Zira bu branşı zamanında Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) bünyesine almadığından bağımsız bir Uluslararası Tekerlekli Sandalye Basketbol Federasyonu (IWBF) kuruldu. IWBF’nin yakinen tanıdığımız üst düzey yöneticileri ile yaptığımız istişarelerde ülkemizdeki durumu özetledik. Türkiye Basketbol Federasyonu’nun bizzat bağlı olduğu bir uluslararası federasyon mevcut iken, IWBF ile bağlantısı nasıl olacak şeklindeki sorularımıza samimi cevaplar verdiler ve Türkiye Basketbol Federasyonu’nun tekerlekli sandalye basketbol yönetimini devraldıklarını beyan eden resmi bir yazıyı IWBF’ye iletmeleri gerektiğini bildirdiler. Son dönemlerde bazı ülkelerin de bu yola başvurduğunu bildiren IWBF yetkilileri, muhtemelen kurulması düşünülen yeni bir ulusal tekerlekli sandalye basketbol federasyonundan diğer seçenekte de olduğu gibi öncelikle bütçe konusunun -bilhassa personel ödemelerinin – teminat altına alınması ve uluslararası ilişkilerde sıkıntı yaşanmaması adına Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin de devrede olmasını tavsiye ettiler.
BASKETBOL FEDERASYONU’NA HAYATİ SORULAR
Tekerlekli sandalye basketbolunu devralan Türkiye Basketbol Federasyonu yetkililerinin de konu ile ilgili görüşlerini tekerlekli sandalye basketbol camiası ile paylaşması çok önemlidir. Zira ortada cevaplanması gereken hayati önemdeki sorular olduğu gibi, yönetsel değişikliğin beraberinde getirdiği ciddi sorunlar da mevcuttur. Öncelikli olarak yeni yönetimden açıklanmasını beklediğimiz sorular şunlardır;
Tekerlekli sandalye basketbolunda puanlama sistemi, yani sınıflandırma mevzuatındaki aktüel durum nedir? Oldukça komplike olan ve sınıflandırmacı olarak tanımladığımız sertifikalı uzman sayımız zaten sınırlı iken, sınıflandırma ve sınıflandırmacı konusunda yol haritanız nedir? Bu konu açıklığa kavuşturulmadıkça tekerlekli sandalye basketbolunda sağlıklı yol almak maalesef mümkün değildir.
Uluslararası Spor hukuku açısından bakıldığında Türkiye Basketbol Federasyonu FIBA’ya bağlıdır. FIBA da tekerlekli sandalye basketbol yönetimini bünyesinde barındırmamaktadır. Dolayısıyla bağlı olmadığınız IWBF ile irtibatınız FIBA ile olan ilişkilerinizde sıkıntı yaşatmayacak mıdır?
Merkez Hakem Komitesi ve hakemler konusunda düşünceleriniz ve planlamanız nedir? Tüm bu zorlukların altından kalkmanın öncelikle zaman ve kaynak kaybına yol açacağı düşüncesindeyiz.
İLGİLİ KURUM VE KURULUŞLAR ACİLEN TOPLANMALI
Diğer taraftan camianın önemli bir kısmında da yeni bir özerk ‘Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol Federasyonu’ kurulması yönünde beklenti var. Yeni bir federasyon oluşumunun bugüne kadar yukarıda da belirttiğim başarıları elde etmiş, deneyimli, liyakat sahibi kişi ve kurumların katılımları ile mümkün olabileceği düşüncesinde olduğumuzu belirtmek isterim. Bu gelişme aynı anda bölünmüşlüğü de ortadan kaldıracağı gibi yazımın başında da vurguladığım üzere ülkemiz uzun yıllardır sürdürdüğü tekerlekli sandalye basketbol dünyasındaki önemli konumuna tekrar kavuşturacaktır. Tekerlekli sandalye basketbolu ister Türkiye Basketbol Federasyonunca, ister yeni kurulması istenen Tekerlekli Sandalye Basketbol Federasyonu tarafından yönetilecek olsun, önümüzdeki süreçte başta bakanlığımızın yetkili organları olmak üzere acilen konu ile yakından ilgili yetkililerin bir araya gelip çözüm üretmelerinin ve yıllardır engelli sporunun lokomotifliğini üstlenmiş ve dünya standartlarına erişmiş olan tekerlekli sandalye basketbolunun yol haritasının çizilmesinin gerekliliğini bir kez daha hatırlatır, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi olarak da her türlü desteğin verileceğinin altını bir kez daha çizerim.
İbrahim Gümüşdal
Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Genel Sekreteri