TESYEV nedir ?

Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı ( TESYEV ), 1999 yılında 41 kişinin bir araya gelerek kurduğu bir sivil toplum örgütüdür. Amacı ise; ülkemizde engelli sporuna destek olmak, engelli insanlarımızın eğitimine katkıda bulunmak ve onlara çeşitli yardım malzemelerini temin edip ulaştırmaktır. Ancak bunları yaparken , TESYEV’in belli kuralları vardır. Örneğin ; eğitim burslarını, sadece üniversiteye giden engelli gençlerimize verirken , bir istisna olarak elindeki olanaklar nispetinde , emniyet görevlilerimizin engelli çocuklarına da okul ayrımı yapmadan bu hizmeti vermektir.

Bugün gelinen noktada TESYEV’in 118 mütevelli üyesi vardır. Bu rakamı istifa ve ayrılmalar olmadığı takdirde , yasal olarak arttırmak mümkün değildir.

Spordaki gelişme

TESYEV kurulduğunda , ülkemizde yaklaşık 18 olan bedensel engelliler spor kulüplerinin sayısı , bu gün 50’nin üzerine çıkmıştır. Bu arada TESYEV , yalnız yeni kurulan kulüplerin büyük bir bölümüne yol göstermekle kalmamıştır. Onların en önemli ihtiyacı olan tekerlekli spor sandalyelerini de temin etmiştir.

390 spor sandalyesi

Kurulduğu günden beri ülkemize 390 adet tekerlekli basketbol sandalyesi getirerek kulüplerimize dağıtan TESYEV’in , bu hizmetinin karşılığı bugünkü değerlerle yaklaşık 1 trilyon 700 milyar liradır. Bu sandalyelerin büyük bir bölümü , TESYEV mütevelli üyeleri ve onların ilişkileri sayesinde alınmıştır. Ayrıca 6 yıl öncesine kadar , ülkemizde görme engelliler spor kulübü bulunmazken , bugün bu rakam 18’e çıkmıştır. Engelliler Spor Federasyonu eski yıllarda tek çatı altında toplanmıştı. TESYEV’in Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile yaptığı çalışmalar sonucu görme, zihinsel, bedensel ve işitme engelli sporcular için 4 ayrı federasyon kurulmuştur.

Sporda eğitim

TESYEV, özellikle Almanya’dan tekerlekli sandalye basketbolu , tekerlekli sandalye masa tenisi, tekerlekli sandalye tenisi, goalboll gibi spor branşlarında uzam ve hocaları getirmiştir. Ayrıca yaptırdığı çok sayıdaki seminerlerle de bu sporların gelişmesi sağlanmıştır. Ülkemizdeki ilk tekerlekli sandalye tenisi karşılaşmasının yapılmasını, 1997 ‘de bu satırların yazarı sağlamıştır. Tekerlekli sandalye tenisinin ilk antrenör semineri de 2000 yılında TESYEV çatısı altında yaptırmıştır. Yine aynı yıl tekerlekli sandalye masa tenisi konusundaki ilk seminerler de TESYEV tarafından yapılmıştır. TESYEV’in spor konusundaki çalışmalarını gazetemizin sayfalarına sığdırmak mümkün değildir.

Öküz altında buzağı

Bütün bunlara rağmen , ülkemizdeki insanların birbirine güvenmeme hastalığı dolayısıyla , TESYEV için de olumsuz sözler söylenmektedir. Bunlar , engelliler sporunu bilmeyen , meyve veren ağacı taşlamaktan zevk alan , hayatlarında bir baltaya sap olamamış insanların ucuz davranışlarından başka bir şey değildir.

Vakıf , Dernek

TESYEV bir vakıftır. Yani , bu ülkedeki engelli insanlara elinden gelen hizmeti karşılıksız olarak verir. Bu hizmetler karşılığında hiçbir şey beklemez. Oy kaygısı yoktur. Siyasi bir yönü yoktur. Kişisel çıkarlarla ilgisi hiç yoktur. Bu ülkede , doğup büyüyen ve bu ülkedeki engelli insanlara hizmet vermek isteyen bir grup insanın bir araya gelerek kurduğu topluluktur. Derneklerden farklı olarak seçim kaygısı yoktur. Ayrıca TESYEV bir vakıf olduğu için derneklerden farklı çalışır. Ülkemizde engelliler konusundaki çeşitli olumsuzlukların ortadan kaldırılması için, siyasilerle, iş adamlarıyla, uygun gördüğü diğer sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapar.

Eğitim

TESYEV , şuanda yaklaşık 170 engelli üniversite öğrencisi gencimize aylık eğitim bursu vermektedir. Bu burslar , belli kriterlere sahip engelli gençlerimize karşılıksız olarak verilmektedir. Yani , ne mecburi hizmeti vardır, nede ilerde bu gençlerden herhangi bir şey beklenmektedir. Bu bursların tamamı , TESYEV’e gönül vermiş insanların her ay ceplerinden ödedikleri paralarla karşılanmaktadır. Bu insanlarımızın isimlerini burada yazmanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Keşke onların kırılmayacağını bilip isimlerini yazsaydık da ülkemizdeki diğer insanlara örnek olsaydı. Bunun dışında TESYEV , 2000 yılından beri düzenli olarak engelli insanlarımız için bilgisayar kursları düzenlemektedir. Ve son 3 senedir bu kurslar İstanbul Jandarma Bölge Komutanlığı ile birlikte yapılmaktadır.

Sağlık yardımları

TESYEV öncelikle spor yapan gençlerimizin protez ve ortez ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bunlarda tamamen bağışlar yoluyla engellilerin hizmetine sunulmaktadır. Bu hizmetler yapılırken , bir kısım derneklerde olduğu gibi din ve duygu sömürüsü yapılmamaktadır. İnsanların sosyal sorumluluk projeleri çerçevesindeki bu konulara dikkatleri çekilerek aktif hale gelmeleri sağlanmaktadır. Yönetim kurulu üyeleri

TESYEV başkanı ve yönetim kurulu üyeleri , TESYEV ile ilgili yaptıkları seyahatlerde , bu güne kadar vakıf kasasından, uçak bileti veya otel faturası gibi harcamaları için bir tek lira dahi almamışlardır. Muhtelif yerlerde , yeni engelli dostları kazanmak için davet ettikleri kişilerin yemek masraflarını dahi ceplerinden ödemektedirler. Türkiye’de bu bakımdan TESYEV gibi çalışan kaç vakıf ve dernek vardır , onu da bir düşünmek gerekir. Ayrıca TESYEV , yurtiçindeki firmalardan sponsorluk yoluyla temin ettiği spor ve giyim malzemelerini , özellikle Anadolu Kulüplerine anında ulaştırmaktadır.

TESYEV’in yeri

TESYEV, engelliler camiasında bir çatı organizasyonu olma niyetinde değildir. TESYEV , partiler üstü bir konumdadır. Sadece insanlara hizmet etmek , ülkemizde engelliler sporunun yayılmasını sağlayarak , uluslararası alanda başarılar elde ederek ülkemizin ismini duyurmak amacıyla çalışan insandan kuruludur. Ancak TESYEV , işbirliği yaptığı sivil toplum örgütleri konusunda seçicidir. Bir tek sandalye için 10 kişiden bağış alan ve paranın kalanını ne yaptığı belli olmayan derneklerle işbirliği yapmaz. Organize ettiği piyangolardan, kurumlara bilet sattırarak biletleri kendileri satmış gibi prim tahakkuk ettiren dernek yöneticileriyle ve onların temsil ettiği derneklerle çalışmaz. Daha da ileri giderek , bu satırların yazarı aracılığıyla kamuoyunu bu tip dernekler konusunda devamlı uyarır. Bizler engelli ve engelsiz insanlarımızın sevgisiyle yaşayan , onların ağzından duyduğumuz bir ‘’ Allah razı olsun ‘’ sözüyle mutlu olan ama dürüstlük prensiplerinden kesinlikle taviz vermeyen , insanları aşağılamayan , görevi , makamı ne olursa olsun onların karşısına çıkan, yürekleri insan sevgisiyle dolu küçük bir insan topluluğuyuz.

GÜZEL SÖZ

Kalplerde yaşayanlar asla ölmezler .T. Campbell