TESYEV NELER YAPIYOR ?
Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) 19’uncu yılına doğru ilerliyor. Bu süre içinde duyarlı insanlarımızın destekleriyle ülkemizdeki engelli insanlara çeşitli hizmetler vermeyi sürdürüyor. Bu hizmetleri verirken ilk prensibi dürüstlük. Defalarca Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişleri tarafından incelenen vakıfta kasten yapılan bir yanlış bulunamadı, bundan sonra da bulunamaz. Bunun nedeni, bu vakfın yönetim kurulunda çalışanların tek bir hedefi var; hiçbir gereksiz söze aldırmadan, doğru bildikleri yoldan gitmek.
EĞİTİM BURSLARI
TESYEV bugüne kadar 3 bine yakın üniversite ve lise öğrencisi kardeşimize burs verdi. Verilen burslarda aranan şart en az yüzde 40 engelli olması ve maddi durumunun iyi olmaması. Ama buna rağmen TESYEV’e yüzlerce mail geliyor ve burs istediklerini söylüyorlar. Ama bunlar engelli olmayan kardeşlerimiz. Üniversite öğrencileri, TESYEV’in sitesindeki koşulları okumadan şansımızı ‘Bir deneyelim’ diye başvuruyorlar. Boşu boşuna hem onlar hem de TESYEV çalışanları için zaman kaybı. Burs alan öğrencilerimiz yılda bir kere Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerden 2 geceliğine İstanbul’a davet ediliyor. Bir otelde 1 gün boyunca onların sorunları dinleniyor, bilgiler veriliyor. Akşam da birlikte eğleniyorlar.
DİĞER HİZMETLER
Bugüne kadar TESYEV yüzlerce engelli insanımızı ameliyat ettirerek, yaşamlarının daha kolay olmasını sağlama yolunda çaba sarf etti. Bunun yanı sıra ortez ve protez ihtiyacı olan insanlarımıza destek verdi. İşitme engellilere işitme cihazı yardımı yapılıyor. Bu yardımlar birtakım belediyelerin veya kurumların yaptığı gibi standart değil. Örneğin; bir işitme engellinin cihazının verilebilmesi en az 3 ay sürüyor. Çünkü önce bazı testler yapılıyor. Bu testler yurt dışına gönderiliyor ve ona uygun işitme cihazı yapılarak geri geliyor.
SPOR FEDERASYONLARI
Son yıllarda engelli spor federasyonları içinde TESYEV’in en büyük desteğinden yararlanan Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu. Hem malzeme bakımından yardım alıyorlar, hem de geçtiğimiz seneden itibaren Özel Sporcular Türkiye Masa Tenisi elemelerini ve finallerini bu vakıf organize ediyor. Ayrıca 2 senede bir, unutulmaz yönetim kurulu üyemiz Rahmetli Osman Şahin adına Görme Engelliler Satranç Turnuvası düzenleniyor. Bu etkinliklerde, ilgili illerdeki kurum ve kuruluşlardan da yeterli olmasa da destek alınıyor. Ayrıca her sene yapılan yaz pikniğinde, İstanbul’daki engelli çocuklarımız aileleri ile birlikte gelerek çeşitli oyunlar oynayıp hediye oyuncaklar alarak güzel bir gün geçiriyorlar. Bunun yanı sıra spor kulüplerimize spor malzemesi dağıtımı da devre devre yapılıyor.
AMAÇ
Bu verilen desteklerin sadece bir anlamı var. İnsanlar arasındaki farklılıkları kapatabilmek. Bizlerin gözünde engelli insanlar engelli değil. Sadece nasıl kimimiz şişman, kimimiz zayıf, kimimiz uzun boylu, kimimiz kısa boylu ise, engellilik de bir fark. Maalesef ülkemizde hâlâ korkularak bakılan engellilerin içinde öyle başarılıları var ki “Engelsizim” diye geçinenlerin onlardan alacağı çok dersler var.
YAŞAMA IŞIK TUTUYOR
Son sözümüz de Türkiye’nin her tarafında yaşanan bir olaya. Bir engelli öğrencimiz, herhangi bir ilköğretim veya ortaöğretim okuluna kayıt olduktan bir süre sonra, kendini bilmez, cahil, engellinin ne demek olduğunu bilmeyen engelsiz çocukların ana-babaları okula geliyor. “Bu engelli çocuğu lütfen sınıftan çıkarın, çocuğumuzun morali bozuluyor” deme aptallığını ve vicdansızlığını gösteriyor ve bilgisizliklerini ortaya koyuyorlar. Bu satırların yazarı her zaman söylediğimiz gibi, 22 sene yürüyüp oturamayan, 22 yaşında vefat eden ama çok zeki, kendinden 2 yaş büyük bir ağabey ile beraber yaşadı. O rahmetli ağabeyinden öğrendikleri, bugün yaşamında hâlâ kendisine ışık tutuyor.
İstanbul Valiliği’ ne
22. 04.2016 tarihli dilekçeme istinaden, 13.05.2016 tarihli (Talep 196411) cevabınız üzerine bu yazıyı yazıyorum. Alışveriş merkezleri, havaalanları gibi yerlerdeki engelli araçlara ait park yerine normal araçlar park ettiğinde, 155 tarafından cezai işlem uygulanması için genelge yayınlanmasına dair talep iletilmişti. Acaba ne durumdayız?
Uğur Becerikli / İstanbul
ÇENGELLİ PANO
`Cevabınız harika`
2 Ekim Pazartesi günkü ‘Çengelli İğne’ köşe yazınızı okudum. Öncelikle Uluslararası Paralimpik Komitesi’nin duyarsız davranışına karşı verdiğiniz cevap harika bir ders olmuş. Kansersiz Yaşam Derneği de tıpkı TESYEV gibi harika işler yapıyor. En çok geçen yıl kaybettiğimiz Beytullah Akman etkiledi beni. Keşke o güzel gözlükleriyle ülkemize doçent olabilseydi… Fotoğraftaki mutluluğu bile tebessüm ettirdi, mekanı cennet olsun. İyi ki varsınız.
Z. G. B.
Gazi Üniversitesi
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Sağlık Yönetimi Bölümü
`Engellliere ceza indirimi istiyoruz`
Sizin aracılığınızla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan bir ricada bulunmak istiyorum. Yüzde 45 engelliyim. 3 yıldır cezaevindeyim ve daha 9 yılım var. Biz engelli mahkumlara Sayın Cumhurbaşkanımızdan ufak da olsa bir ceza indirimi bekliyoruz.
Mithat Mutlu
Vezirköprü M TipiKapalı Cezaevi / Samsun
`Kitap gönderin`
12 yıldır cezaevindeyim. Okurlardan kitap göndermelerini rica ediyorum. Bir de herkesten mektup bekliyorum.
Mustafa Ünüvar
C Tipi KapalıCezaevi A/6Koğuşu / Osmaniye