TOKYO 2020 GİTTİKÇE KARIŞIYOR
Japonya’da paralimpik spor federasyonlarının yetkilileri ve sporcularının yüzde 64’ü, devam eden yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle, ağustos sonunda düzenlenecek Tokyo Paralimpik Oyunları’na yönelik kaygılar taşıdığını bildirdi. Japonya’daki kamu haber yayın organı NHK’nın araştırması, ülke genelinde paralimpik spor federasyonlarının 6 ay sonra düzenlenecek Tokyo Paralimpik Oyunları’na yönelik düşüncelerini ortaya çıkardı. Federasyonlardan araştırmaya katılanlardan yüzde 64’ünün endişelerini ortaya koydu.
Sportif başarı etkilenir
Federasyon temsilcilerinin ve sporcuların organizasyona yönelik en önemli endişeleri, oyunların çok sayıda sporcu ve yetkiliyi bir araya getireceği, bunun da salgının daha rahat ve hızlı yayılmasına sebep olacağı yönünde. Araştırmaya göre; katılımcılar, sporcular ve yetkililer hem Covid-19 önlemlerine hem de müsabakalara yoğunlaşmak zorunda kalacak ve bu durum sportif başarıya karşı da büyük stres oluşturacak.
Aşılama ve vaka sayısında düşüş şart
Federasyon temsilcilerinin yüzde 80’i, oyunların planlandığı üzere bu yıl yapılması için Japonya genelinde vaka sayısında düşüş olması, yüzde 76’sı ise aşıların yaygınlaştırılması gerektiğini dile getirdiler. Geçen yıl salgın nedeniyle ertelenen Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın 23 Temmuz-8 Ağustos 2021’de, Tokyo Paralimpik Oyunları’nın 24 Ağustos-5 Eylül 2021’de düzenlenmesi bekleniyor.
Yeni lider bulundu
Tam bunlar olurken ülkede ilginç de bir gelişme yaşandı. Tokyo Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Organizasyon Komitesi Başkanı Mori Yoşiro istifa etti. Yoşiro, kadınları hedef alan ifadelerine yönelik gittikçe artan tepkiler sonrası görevinden istifa ettiğini açıkladı. Yerine de Japonya Olimpiyat Oyunları Başkanı Seiko Hashimoto geldi. Bu göreve getirilen Hashimoto aslında bir sporcu ve en büyük olimpik başarısı, 1992 Albertville Kış Oyunları’nda kadınlar 1500 metre sürat pateni branşında kazandığı bronz madalya.
Kara bulutlar dağılmıyor
Tokyo Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Organizasyon Komitesi’nde bu değişiklikler yaşanırken yerel bir valinin vilayetinin önümüzdeki ay başlayacak olan meşale turundan çekilmeyi düşündüğünü söylemesi üzerine işler daha da karıştı. Shimane Vilayeti’nin Valisi Tatsuya Maruyama, virüs nedeniyle durumun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Maruyama, gazetecilere yaptığı açıklamada “Mevcut koşullar devam ederse, oyunların yapılmasından kaçınılması gerektiğini düşünüyorum. Olimpiyat Oyunları’nın güvenli ve keyif alabileceğimiz bir ortamda yapılması gerekiyor. Gereken yapılmıyor. Bu durum göz önüne alındığında yardım edemem ve Shimane’nin Tokyo’nun ev sahipliğine katkıda bulunmasının zor olacağını söyleyebilirim” dedi.
Vali Maruyama, olimpik meşale turunun henüz iptal edilmesini istemediğini, ancak önümüzdeki ay içinde izlenmesi gereken şartlar için çağrıda bulunduğunu da sözlerine ekledi. Olimpik meşale turu şöyle oluyor: Yaklaşık 10 bin koşu, meşaleyi 23 Temmuz’da Tokyo’nun Ulusal Stadyumu’ndaki açılış törenin getirecek. Ama bundan 121 gün önce 859 noktadan geçerek Japonya’nın 47 ilini dolaşmaları gerekiyor. Japonya Denizi kıyısındaki Shimane ili etkinliğe mayıs ayı ortasında ev sahipliği yapacak.
Japonya başarılı olacak mı?
Bir yandan Covid 19, diğer yandan iç karışıklık, yerel yönetim itirazları sürüyor. Tokyo 2020 yaklaşırken durum hayli karışık gözüküyor. Bakalım Japonya bu krizin altından nasıl kalkacak? Daha da önemlisi, Japon dostlarımız bütün bu sorunların üstesinden gelip sağlıklı bir organizasyon gerçekleştirebilecek mi? Gururlu ve disiplinli bir ulus olan Japonya’nın kendine yakışır bir şekilde Tokyo 2020’yi bu olağanüstü şartlara rağmen başarıyla yapacağına inanıyoruz.
Çengelli pano
‘Sporculara destek verilmeli’
Başkanımız Yavuz Kocaömer’in sporcuların sosyal, psikolojik yönlerine değinmesini çok doğru buluyorum. Pandemiden dolayı değişen hayat şartları yüzünden birçok kişi olumsuz etkilendi. Özellikle sporculara psikolojik destek verilmesi müsabakalarda performanslarını daha çok artırmalarını sağlayacaktır diye düşünüyorum. S.G. Hitit Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği
‘Asıl engel anlayamamak’
Merhaba TESYEV Ailem, Yavuz Hoca, 8 Şubat’ta yazdığı köşe yazısında TESYEV bursiyerlerine yer verdi. Yazılanları okuyarak dünyaya nasıl baktığımızı herkes anlayabilir. İnsanlar dışarıdan her ne kadar anlıyormuş gibi görünse de ne yazık ki anlamıyorlar. Asıl engel engelleri anlayamamaktır. M. T. Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih