GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE
| Posta

Türkiye Diyabet Vakfı

Türkiye Diyabet Vakfı Posta

Yavuz Kocaömer Posta

Bugün sizlere, toplumumuzda şeker hastalığı olarak bilinen, diyabet konusunda 1996 yılında kurulan Türkiye Diyabet Vakfı’nı anlatmaya çalışacağız.

Diyabet nedir ? Diyabet başta karbonhidratlar olmak üzere, protein ve yağ metabolizmasını ilgilendiren bir metal hastalığıdır. Kendisini kan şekerinin sürekli yüksek olmasıyla gösterir. Dünya üzerinde yaşayan insanların önemli bir bölümü de diyabetik olduğunu ancak hastalık çok ileri safhalara ulaştığı anda anlayabiliyor. Bugün Almanya’da gizli diyabetik sayısının 8 milyon olduğu konuşuluyor. Ülkemizde de durumun çok farklı olmadığını düşünüyoruz.

Önemli etkinlikler1996 yılında Prof . Dr. M.Temel Yılmaz, İsmet Solak, Prof.Dr. İlhan Satman, Prof.Dr. Nevin Dinççağ, Prof.Dr. Kubilay Karşıdağ, Doç Dr. Zekiye Şehnaz Karadeniz, Dr. Diyetisyen Emel Sema Özer tarafından kurulan Türkiye Diyabet Vakfı, geçen 7-8 sene içinde önemli etkinlikler yapmış. Amaçları , toplumun şeker hastalığı konusunda aydınlatılması; şeker hastalarının teşhis, tedavi ve eğitimlerinin sağlanması; hasta, aile, hekim ve bu konuda çalışan sağlık personeli arasında sosyal, ekonomik , bilimsel dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamak gibi konuları kapsıyor.

1997de Dünya Diyabet Federasyonu ( IDF ) üyesi olan Türkiye Diyabet Vakfı Türkiyein en büyük sivil sağlık projesine de imza atmış. GAPDİAB Projesi kapsamında 34 sivil toplum örgütü ve yöre üniversiteleri ile işbirliği yaparak 1776 hekim, 317 hemşire ve 58 diyet uzmanı ile mezuniyet sonrası eğitim kursları yapılmış.

GAP bölgesinde bu projeden önce 5 diyabet merkezi varken , bu sayı şimdi 28 e çıkmış. Ve yılda yaklaşık 182 bin diyabetli tedavi ediyor. Ayrıca Diyarbakır, Kahramanmaraş, Gaziantep, Elazığ, Malatya ve Şanlıurfada çocuklar için ücretsiz insülin dağıtım birimleri kurulmuş.

İkinci büyük proje8 Mart 2002 tarihinde Türkiye Diyabet Vakfıın girişimi ile Antakyada düzenlenen hekim ve halk toplantısı sonucu Adana, İçel, Osmaniye ve Antakya illerini kapsayan Çukurova Projesi başlatılmış. Burada da amaç halkın diyabet bilincini geliştirmek ve insülin bulamayan 18 yaş altı çocuklara ücretsiz insülin temin etmek.

Bir diğer proje ise Doğu Anadolu Diyabet Destek Projesi ( DOĞUDİAB). Bu projede Ardahan, Erzurum , Erzincan, Tunceli, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Ağrı, Iğdır ve Kars illerini kapsıyor. 1997 yılından beri de özellikle diyabetiklere ve tıp mensuplarına yönelik \ Diyabet ve Güzel Yaşam \ isimli bir dergi yayınlanıyor.

Bilimsel faaliyetlerVakıf hekimlere ve meslek mensuplarına yönelik kurs, seminer ve benzeri bilimsel toplantılar düzenlemekte. \ Marmara Diyabet Günleri \ periyodik olarak vakıf tarafından, Ulusal Diyabet Kongresi ise dönüşümlü olarak Türkiye Diyabet Cemiyeti ile birlikte düzenleniyor.

Yukarıda yazdığımız GAPDİAB, ÇUKUROVADİAB VE DOĞUDİAB destek projelerinde ise bilimsel faaliyetler belli bir çalışma düzeni ile devam ettirilmekte.

Her yıl 14 Kasım Dünya Diyabet Günüde bilimsel toplantılar düzenleniyor. Ayrıca yerel yönetimlerin , sağlık kuruluşlarının ve ilaç sektörünün desteği ile , Türkiye çapında değişik zamanlarda halka yönelik ücretsiz şeker taramaları da yapılıyor.

1000 çocuğa insülinVakıf, hiç bir sosyal güvencesi bulunmayan 1000 çocuğa insülin yardım kampanyasını 2002 yılında başlatmış. Amaçlanan yardım toplanamadığından proje halen devam ettiriliyor. Gerek bu yardım kampanyası konusunda, gerekse sorularınız için Türkiye Diyabet Vakfıın şubelerini ve telefon numaralarını, banka hesap numaralarını aşağıda bildiriyoruz. Türkiye Diyabet Vakfı Çapa Merkez ( 0 212 ) 633 51 71Bakırköy Şubesi ( 0 212 ) 660 20 07 Kadıköy Şubesi ( 0 216 ) 368 78 11 Banka ve Şube adı : Türkiye Vakıflar Bankası Şehremini Şubesi Hesap No : 2031489 ( İnsülin Yardım Kampanyası Hesabı )