GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE

Ülkemizde sekiz milyon engelli ( I )

Basında ülkemizde 8 milyon engelli vatandaşımız olduğu yazılıp , söylenmektedir. Bir çok engelli dernek ve vakfı , çeşitli yayınlarında ve ilanlarında hep bu 8 milyon engelli insandan bahseder.

Engelli ne demek ?

Engelli insan deyince aklımıza ilk olarak bir insanın görme, işitme, bedensel veya zihinsel engeli olduğu gelir. Bunun için de yapılan konuşmalarda hep 8 milyon engelli insandan bahsedilir. Hatta bir kısmımız engelli deyince daha çok akla bedensel engelliler geldiği için ülkemizde 8 milyon tekerli sandalyede yaşayan insanımız var zanneder.

Örneğin Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği verdiği ilanlarda, ''Ülkemizde 8 milyon engelli insan var. Onlar aramızda yaşıyor. Ama onları göremiyorsunuz '' gibi gerçekle bağdaşmayan söylemlerde bulunur. 8 milyon engelli rakamı doğrudur. Hatta ülkemizde nüfusumuzun 30 Haziran 2003 itibariyle nüfus kütüklerine kayıtlı vatandaş sayısı 70.781.568 olduğuna göre, bunun yüzde 12. 29 'u olan 8.698.984 vatandaşımız engellidir. Ancak engel değince ne anladığımız çok önemlidir.

Engelli tarifi

Dünyada insan haklarına en uygun olan engelliler tarifinin Norveç Anayasası'nda yapıldığı söylenmektedir. Bu anayasaya göre : Engel , bir toplumun talep ettiği fonksiyonlar ile o bireyin yetenekleri arasındaki farktır .

Yani engelli demek sadece görmez , duymaz, yürüyemez ve zeka engeli olan insan demek değildir. Çoğunlukla engelli insanlar kronik hastalığı olan , bu yüzden sosyal yeteneklerini kaybetmiş veya yaşlılığa bağlı hastalıklara sahip kişilerden oluşmaktadır.

Ülkemizdeki durum

T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığı ve T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından 2002 yılında yapılan Türkiye Engelliler Araştırması'na göre ülkemiz nüfusunun yüzde 12.29 ' u engellidir. Ancak bunun içinde ortopedik, görme, işitme , dil ve konuşma ile zihinsel engellilerin oranı yüzde 2 . 58 iken, süreğen ( kronik ) hastalığı olanların oranı ise yüzde 9.7 ' dir.

Engelli olma oranları yaş grupları baz alınarak incelendiğinde de bu araştırmaya göre ileri guruplarda artmaktadır. Örneğin ; Amerika'da engelli sayısının çok yüksek olmasının nedeni , bu ülkede insan yaşamının bize göre daha uzun olmasıdır. Böylece yaşlı nüfus çok olunca , yaşlılıkta ortaya çıkan kronik hastalıklar artmakta , bu durum da istatistiklere göre engelli sayısının artmasına neden olmaktadır.

Rakamlarla ifade etmek istersek , ülkemizde ortopedik, görme, işitme , dil ve konuşma ile zihinsel engelli 1.851.949 vatandaşımız vardır.

Okuma yazma bilmeyenler ise maalesef yüzde 36 gibi çok yüksek bir orandadırlar.

Bu rakam az mı ?

1.850.000 insanımızın çeşitli fiziksel ve zihinsel engellerle yaşaması küçümsenecek bir rakam değildir. Bu insanlarımız için yapılması gereken çok şey olduğu da ortadadır. Diğer süreğen hastalıklarla engelli duruma gelmiş insanlarımızın sayısı ise 6.963.000 'dir.

Dernekler üzerindeki etkileri

Bugüne kadar ülkemizdeki Türkiye Sakatlar Konfederasyonu engelli grupların tek temsilcisi olarak görev yapmıştır. Ancak şuanda Cumhurbaşkanlığı'ndan Türkiye Büyük Millet Meclisi' ne iade edilen, ama bir süre sonra çıkacak olan Dernekler Kanunu'na göre 5 derneğin bir araya gelmesiyle , 3 federasyonun bir araya gelmesiyle konfederasyon kurmak mümkün olacağından , engelliler konusunda daha etkin şekilde hizmet verecek sivil toplum örgütlerinin meydana geleceği düşünülmektedir. Bugüne kadar Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ağırlıkla görme, işitme , bedensel ve zihinsel engellilere yönelik etkinlik ve faaliyetlerde bulunmuştur.

Özürlüler İdaresi

Öte yandan geçen yıl yönetimde yapılan değişiklikle T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi daha dengeli , yapıcı bir hale gelmiştir. Engelli dernekleri konusundaki bazı kişilerin tekelci davranışları zaman içinde ortadan kalkacak ve daha toplumcu , daha çok insanı kucaklayan, kişisel hırslardan arınmış bir yapının ortaya çıkacağı düşünülmektedir.

( Bu konuya haftaya devam edeceğiz)

DUYURU

JANDARMA – TESYEV bilgisayar kursu Ekim ayında İstanbul'da başlayacaktır. Katılmak isteyen engelli vatandaşlarımız TESYEV'in ( 0212) 274 10 32 – 274 11 71 no'lu telefonlarına başvurabilirler.

Usanmaz kendini insan bilenler halka hizmetten

Namık Kemal