| Milliyet

ÜLKEMİZDE SEKİZ MİLYON ENGELLİ ( II )

Sevgili okuyucularım, geçen hafta yayınladığımız “ Ülkemizdeki 8 milyon engelli ( I ) ` başlıklı yazımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Tekerlekli sandalye Ülkemizde engelli dernek ve vakıflarının dışında birçok kurum ve kuruluş her fırsatta tekerlekli sandalye dağıtmayı veya dağıtır gibi göstermeyi bir adet haline getirmiştir. Tekerlekli sandalye dağıtımında da bir takım çarpıklıklar yaşanmaktadır. Bunların en başında sahtekarlıkların , üçkağıtların geldiği bilinmektedir. Böyle olumsuz davranışlar ülkemizde bir çok konuda mevcuttur. Bizce tekerlekli sandalyenin hiç bir kurala , ilmi esasa dayanmadan dağıtılması çok daha önemlidir.

Yanlış sandalye

Vücut ölçülerine , sandalyeyi kullanacak kişinin engeline uygun olmayan sandalyeler peynir ekmek gibi dağıtılmaktadır. Bunları kullanan engellilerin bir süre sonra yanlış oturmadan , sandalyenin vücuduna uygun olmayışından kaynaklanan daha önemli sağlık problemleri ortaya çıkmaktadır. Bu bakımdan Özürlüler İdaresi` ne düşen bir görev de bu konuda hem belli standartları sağlamak, hem de sandalyelerin dağıtımı ile ilgili tıbbi bakımdan genel esasları tüm dernek ve vakıflara duyurmak olmalıdır.

Sosyal güvenlik durumu

Geçen hafta bahsettiğimiz engelliler araştırmasına göre ortopedik, görme, işitme , dil ve konuşma ile zihinsel engelli olanların yüzde 47` sinin , süreğen hastalığı olanların ise yüzde 63 `ünün sosyal güvenliği bulunmaktadır. Sosyal güvenliği olan engellilerin oranı kentte daha yüksektir. Birinci grupta bu oran yüzde 60`a yaklaşmaktadır. Ancak geriye kalan yüzde 40`lık kısım da çok önemlidir. Bu bakımdan Özürlüler İdaresi Başkanlığı` nın meclise sunduğu ve çeşitli nedenlerle henüz yasalaşmamış olan “ Engelliler Yasa Tasarısı“ nın T.B.M.M.`nin yeni döneminde süratle yasalaşması da bir başka zorunluluktur.

Engel gurupları

Yine aynı araştırmaya göre ülkemizde bedensel ve ortopedik engelli 897 bin vatandaşımız olmasına karşılık , 430 bin 750 görme engelli, 272 bin 800 işitme ve konuşma engelli , 345 bin civarında ise zihinsel engelli bulunmaktadır. Bu rakamlar gerçekte çok yüksektir. Çevremizdeki her 100 insanın birden fazlası ortopedik engellidir. Dolayısıyla bu yüksek rakamlarda sorunları çözmekte zorlaşmaktadır.

Engelin nedenleri

Engelin nedenleri doğuştan ve sonradan engelli olmak durumuna göre iki ayrı başlıkta toplanmış. Doğuştan engelli olmanın nedenleri genelde genetik ve kalıtsal bozukluk ile kan uyuşmazlığı ; yani akraba evliliği , hamilelik sırasında yaşanan sorunlar , annenin kullandığı ilaçlar , geçirdiği hastalıklar ve yetersiz kötü beslenme ve doğum sırasında yaşanan doğum travması , doğum sırasında bebeğin oksijensiz kalması gibi sorunlardır.

Sonradan engelli olmanın nedenlerine bakıldığında , kaza ve hastalık nedeniyle engelli olanların oranının tüm engel türlerinde en yüksek seviyeyi teşkil ettiği görülmektedir. Örneğin ; görme engellilerin yüzde 47 `si , işitme engellilerin yüzde 58`i, zihinsel engellilerin yüzde 54`ü kaza ve hastalık nedeniyle engelli olmuşlardır. Doğuştan engelli olanların oranı kırsal alanlarda daha fazla. Bu durum, akraba evliliğinin ne kadar tehlikeli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.

Engellilerin kurum ve kuruluşlardan beklentilerinin başında parasal katkı gelmektedir. Engellilerin yüzde 61.22 ` si para yardımı beklemektedir. “ İş istiyorum “ diyen engelliler ise yüzde 9.55 civarındadır.

Ülkemizde 8 . 6 milyon engelli insan yaşamaktadır. Bunların yaklaşık 1 milyon 900 bini , halkımız arasında engelli dendiğinde akla gelen görme, işitme, bedensel ve zihinsel engel gurubundan oluşmaktadır. İnsanların bu oranları bilerek , bazı derneklerin bu rakamları abartarak sanki ülkemizde 8 milyon tekerlekli sandalyeli vatandaşımız varmış gibi sandalye toplamaya çıkmalarının gerçek olmadığını bilmeleri gerekmektedir.

Başbakanlık Özürlüler İdaresi`ne düşen en büyük görev de , bir taraftan engellilerin yaşam şartlarını kolaylaştırırken , öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı ilgili birimleriyle işbirliği yaparak, halkımızın bu konularda aydınlatılması ve desteklerinin artması yönünde faaliyetlerini geliştirmesidir.

DUYURU

JANDARMA – TESYEV bilgisayar kursu 9 Ekim `de İstanbul`da başlayacaktır. Katılmak isteyen engelli vatandaşlarımız TESYEV`in ( 0212) 274 10 32 – 274 11 71 no`lu telefonlarına başvurabilirler.

İlim, kendini bilmektir.

Yunus Emre