ZİHİNSEL ENGELLİLER
Yavuz Kocaömer Posta
Ülkemizde yaklaşık iki milyon dolayında zihinsel engelli insanımızın olduğu bilinmektedir. Daha çok akraba evliliklerinden ve hastalıklar sonucu meydana gelen bu engelli insanlarımızın diğer engel gruplarına göre bir avantajı, aile yapımızdan kaynaklanmasıdır.
Ülkemizdeki büyük aile kavramı ve yardımlaşma sonucu birçok yöresel dernek kurulmuştur. Bu bağlamda en kuvvetli sivil toplum örgütü ise Türkiye Zihinsel Engelliler Federasyonu’dur. Zihinsel Engelliler Federasyonu özellikle Sayın Fikret Gökçe’nin genel sekreterliğe gelmesinden sonra çok daha aktif bir hale gelmiştir.
Düşünsel
Ağustos 2001’den itibaren Zihinsel Engelliler Federasyonu ‘Düşünsel’ adında bir yayın organına sahiptir. Bu dergiyi incelediğinizde yalnız zihinsel engellilere değil. Diğer engelli gruplarına ve onların sorunlarına da yer verildiğini göreceksiniz. Bunun ana nedeni ise, Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Faruk Öztimur ve Genel Sekreteri Fikret Gökçe’nin uzun yıllar engelliler dünyasındaki deneyimleridir.
Sayın Fikret Gökçe’nin tanıdığımız, bildiğimiz dürüstlüğü, tok sözlülüğü dergiye de aynen yansımış. İnandığı konularda sözünü esirgemeyen bir yapıya sahip olan Sayın Gökçe, bu dergide de değişik bir yapı içinde değil.
Kendisiyle anlaşamadığımız tek konu, “Özür mü – Engel mi deyimi kullanılmalı?” Bu konuda daha önce yeteri kadar yazdık ve söyledik, zaman kimin haklı çıkacağını gösterecektir. Bu bir şekilcilik değildir. Ama engelli bir insana (bozuk, defolu, ayıplı mal anlamına gelen) “ÖZÜRLÜ” demeye de kimsenin hakkı olmadığını düşünmekteyiz.
Düşünsel, ücretsiz bir dergi. Dumlupınar Caddesi, No: 13 Kurtuluş / Ankara, Tel: (0312) 362 48 84, Faks: (0312) 362 05 54. Bu telefon, faks veya adrese başvurarak dergiye abone olabilirsiniz.
Special Olympic (Özel Olimpiyatlar)
Bir süre önce Karabük Engelliler Spor Kulübü Başkanı Erdoğan Gökçe arayarak şöyle dedi: “Duyarlı bir yurttaş beni arayarak, ekonomik durumu iyi olmayan zihinsel engelli bir gencin Polonya’da düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılacak Milli Takım’ın aday kadrosuna davet edildiğini, deneme için büyük zorluklarla iki kez İstanbul’a gittiğini belirtti. Takıma girmesi kesinleşince ‘Pasaport parası nasıl bulabiliriz’ diye düşünürlerken, gelen bir yazıda, beraberinde götürmek zorunda olduğu uzun bir eşya listesini görüp çaresizleşen gence yardımcı olup olamayacağımı sordu. Telefondaki sese, lütfen bakar mısınız size gönderilen yazının sağ üst köşesinde T.C. Başbakanlık GSGM Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu yazıyor mu” dedim. ‘Hayır’ dedi telefondaki ses; ‘Special Olympics’ yazıyor. Faks ve telefon numarası da var, uluslar arası yarışmalara gönderilen sporculara malzeme yardımı yapılmaz mı, harcırah verilmez mi acaba” diye devam etti. “Konu benim açımdan anlaşılmıştı” diye devam ediyor Erdoğan Gökçe. “Ama toplumu da aydınlatmalıydık.”
Gerçekten, yaşanan bu olayı iki boyutta incelemeliydik. İlki, önüne “Milli” kelimesi yazılan ve uluslar arası yarışmalara gönderilen sporculardan uzun bir liste halinde giysi istenmesi acaba doğru muydu? İkincisi ise, “Gönderilen sporcular yarışmalarda derece alacaklarsa ödül yönetmeliğinden yararlanabilecekler mi?” sorusu idi diye devam ediyor.
Spor federasyonu
“Siz bu konuyu daha önce işlemiştiniz. Yeni oluşan Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu’nu uyarmıştınız. INAS/FID ilişkilerin bir an önce başlatılmasını istemiştiniz. Oysa federasyon, Special Olympics düşünce tarzındaki isimlerden oluşmuştu. Elbette düşüncelerini uygulamalrına yansıtacaklardı. Tarzlarını eleştirmek gibi niyetim yok, saygı duyuyorum başarılı çalışmalarından ötürü. Ancak, bizim sorularımıza da cevap almak hakkımız” diyor Sayın Erdoğan Gökçe.
Ve cevaplanmasını istediği iki soru şöyle:
1)31 Mart 2000 tarih ve 23995 sayılı Resmi Gazete’nin 27-28’inci sayfalarında yayınlanan ödül yönetmeliğine göre, Avrupa Futbol Şampiyonu olan gençlerimize ödül verildi mi?
2)Bu organizasyona gönderilen sporcuların masrafları ilgili federasyon tarafından mı, Special Olympics tarafından mı karşılandı? Yani kimin adına yarıştı gençlerimiz? Yani devletin bütçesinden özel bir organizasyon olan Special Olymics’e para aktarıldı mı?
Daha önce de yazdığımız gibi, Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Sayın Tarık Bitlis, başarılı, teşkilatçı, bu işin içinden gelmiş bir arkadaşımızdır. Erdoğan Gökçe bir noktada haklıdır. Eğer Türkiye 2004 Paralimpik Oyunları’na zihinsel engelli sporcu gönderecekse, bu daha çok bir rehabilitasyon türü sporu olan ‘Special Olympics’lere katılmakla sağlanamaz. Muhakkak Uluslar arası Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu’yla (INAS) ilişki kurulmalıdır. Bildiğimiz kadarıyla Sayın Bitlis, sessiz çalışan ve başarılı bir spor adamımızdır. Dolayısıyla yukarıdaki sorulara vereceği cevap da bizim için çok önem arz etmektedir.