GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE

ULUSLARARASI GENÇLİK YAZ KAMPI

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin Dünyada Ses Getiren Organizasyonu

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi, Uluslararası alanda diğer ülkelerin gıpta ile baktığı bir organizasyona imzasını atarak ülkemizin tanıtımında önemli bir toplantıyı gerçekleştirdi.

Bilindiği üzere 2008 Pekin Paralimpik Oyunları esnasında başkanımız Yavuz Kocaömer Paralimpik Oyunların sloganı olan “one World one dream” deyimini “kimilerin rüyası kimilerin dünyası” olarak tüm dünya engellilerinin yaşadıkları zorluklara atıfta bulunarak engelli gençleri bir araya getirerek “Dünya Engelli Gençlik Kamplarının” oluşumu için harekete geçmeye karar vermiştir.

Buna göre her yıl gelişmiş 5 ülkeden  10 engelli genç ile gelişmekte olan ülkelerden gelecek engelli gençlere yönelik yaz kampları için hemen kolları sıvamış ve ilk olarak gelişmekte olan 6 ülkenin Paralimpik Komitesi başkanları Pekin Kempinski Otel de akşam yemeğine davet edilmiştir. Ertesi gün 6 gelişmiş ülkenin Paralimpik Komitesi başkanlarına projenin ana hatları anlatılmıştır. Buna göre her yıl başka bir ülkede olmak üzere organize edilecek kamp için ev sahibi ülke kamp masraflarını üstlenecek, davet edilecek gelişmekte olan ülkelerin yol masrafları ise katılımcı diğer gelişmiş ülkeler arasında paylaşılacaktır. Büyük bir beğeni ile karşılanan bu projeye USA, Almanya, Güney Kore, Hollanda ve Yunanistan katılmaya karar vermişlerdir.

Toplantı sonrası USA Paralimpik Komitesi başkanı Yavuz Kocaömer’e düşüncesinden dolayı tebriklerini sunarken “biz neden bunu önceden düşünmedik, bir bakıma sizi kıskanıyoruz ama yeni bir dost edindiğimiz için sevinç içindeyim” diyerek duygularını paylaşmıştır. 

Bu toplantılarda  Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, Almanya, Yunanistan, Kenya ve Namibya Paralimpik Komiteleri Başkan ve Genel Sekreterleri bulunmuşlardır. Tüm katılımcılar  TMPK Başkanı Yavuz Kocaömer’in ortaya koyduğu “Uluslararası Gençlik Kampları” projesini benimsemişler ve teknik konuları görüşmek amacıyla Kasım 2008’de İstanbul’da bir araya gelmeyi kararlaştırmışlardı.

Olimpik ve Paralimpik Oyunlarının “One World – One Dream –Tek Dünya –Tek Rüya” sloganından yola çıkılarak “Bizim Dünyamız Bazılarının Rüyasıdır” onların rüyalarını gerçekleştirmek amacıyla genç engelli sporcuları katılımcı ülkelerde organize edilecek Gençlik Kamplarında misafir etmek ve böylece değişik ülkelerin engelli gençlerini bir araya getirerek onlara gittikleri ülkelerin kültür ve tarihlerini tanıma fırsatını yaratacak olan bu projede her ülkeden 13-17 yaş arası engelli genç, her yıl bir ev sahibi ülkede bir araya gelecekler.

Bu amaç doğrultusunda  Çırağan Kempinski Oteli’nde Spordan Sorumlu Devlet Bakanımız Sayın Murat Başesgioğlu’nun katılımıyla, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Yavuz Kocaömer, Genel Sekreter İbrahim Gümüşdal, Yönetim Kurulu üyesi Berrin Altınöz ile Amerika Birleşik Devletleri (USA) Paralimpik Komitesi Başkanı Jeff Underwood, Paralimpik Akademi Programı yetkilisi bayan Sonya Norris, Almanya Paralimpik Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Almanya Engelli Gençler Spor Kurulu Başkanı bayan Elfride Mohr ve Yönetici Norbert Fleischmann, Hollanda Paralimpik Komitesi Başkanı Wim Ludeke ve Genel Sekreter Rita van Driel ile komşumuz Yunanistan Paralimpik Komitesi Başkanı Spyros Stavrianopoulos ve yardımcıları Mr.Vassilis Kalyvas bir araya gelmiş ve yapılan görüşmelerden sonra  protokol imzalanmıştır. Buna göre 2009 yılından itibaren Uluslararası Gençlik Kampları aşağıdaki sıraya göre organize edilmesi kararlaştırılmıştır.

  1. 2009 – Türkiye
  2. 2010 – Güney Kore
  3. 2011 – Hollanda
  4. 2012 – Londra (Organizasyonun liderliğini Londra Paralimpik Oyunları’nda Almanya’nın yapabilmesi için kendi olanaklarını kontrol edecek).

Kampın programında ev sahibi ülkenin kültürel gezileri, şehir turları, ünlü sporcuların kampa davetleri, engellilik ve Paralimpik Sporları eğitimi olacak ve her ülke kamplara 16-18 kişi ile katılacak.

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Yavuz Kocaömer yaptığı kapanış konuşmasında; “TMPK olarak Paralimpik Oyunların bitiminden itibaren başlattığımız aktiviteler ile 2012 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na hazırlıklarımıza ülke olarak başladık. Bundan 2 hafta önce ağırladığımız Güney Kore Paralimpik Komitesi Başkanı ve heyetinden sonra, bugünkü toplantımıza Paralimpik Sporlarının önde gelen ülke başkanlarını aynı masa etrafında görmekten çok mutluyuz. Ortaklaşa düzenleyeceğimiz Gençlik Kampları ülkeleri daha yakınlaştırmakla kalmayacak, gelecekte başta IPC olmak üzere birçok kuruluşa örnek teşkil edecektir. Diğer ülke Paralimpik Komiteleri yetkililerinin de bizleri arayarak projemizi övmeleri ve katılmak istemeleri bizleri memnun etmektedir. Umarım bu örnek proje 2012 Londra’dan sonra da bölgesel olarak yaygınlaşır.

Bu bağlamda şunu ifade etmek istiyorum : Ülke olarak en büyük hedeflerimizden biri de İstanbul’da Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarını organize etmektir. Adaylığımızdan önce ne kadar bu tür uluslararası toplantılar organize edersek, şansımızın artacağı aşikardır. Ancak genellikle bize artı puan getirecek organizasyonları maalesef gerçekleştirmekte zorlanıyoruz. Bunun da başlıca nedeni İstanbul’un engellilerin ulaşım ve erişim sorunudur. “Hepimiz artık biliyoruz ki, Paralimpik olmadan Olimpiyat yapmak mümkün değil. O nedenle buradan başta İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Başkanı sayın Kadir Topbaş olmak üzere tüm yetkilileri göreve davet ediyorum.” diyerek konuklara tekrar teşekkür etti.

Gençlik kamplarının ilki ülkemizde 2009 yılında Marmaris’te gerçekleşti. Marmaris kampına protokolü imzalayan Türkiye, USA, Almanya, Güney Kore, Hollanda ve Yunanistan’ın yanı sıra misafir ülke olarak davet edilen Kenya’dan yaklaşık 180 engelli genç bir araya geldi.

Marmaris kampına katılan özel bir misafirimiz daha vardı, IPC CEO su Xavier Gonzales. Başkanımız Yavuz Kocaömer, IPC nin Almanya Bonn daki merkezinde yaptığı bir görüşme esnasında gençlik kampı projesini IPC yetkililerine açıklamış ve bu kampların tüm dünyaya yayılması için IPC’nin öncü bir rolü olabileceğini vurgulayarak TMPK olarak hayata geçirdiğimiz bu projeyi “IPC uluslararası Gençlik Kampı” olarak adlandırılmasını severek kabul edebileceğimizi belirtmiştir. IPC yetkilileri bu öneriye sıcak bakmış ve kampın adı “IPC Uluslararası Gençlik Kampı” olarak kabul edilmiştir.

On günlük kamp süresinde engelli gençler ülkemizin tarihi  zenginlikleri ve doğal güzelliklerinin yanında ülkemiz insanlarını ve kültürümüzü tanıma fırsatını yakaladılar. Bütün bunların yanı sıra kampa katılan engelli gençlerimizin en önemli kazanımları birbirlerini yakından tanımaları olmuştur. 

Gençlik kamplarının ikincisi 2010  yılında  Güney Kore’de, üçüncüsü ise 2011 yılında Hollanda’da gerçekleştirilmiştir.

Daha sonraki süreçte kamplara ara verilmiş olup, bundan sonraki dönemlerde TMPK olarak davet edilecek ülkelerin katılımlarıyla ülkemizde devam ettirecektir.

I.ULUSLARARASI PARALİMPİK GENÇLİK YAZ KAMPI –2009 MARMARİS-TÜRKİYE

2009 yılında, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi girişimiyle dünyada ilk kez gerçekleştirilen I. Uluslararası Paralimpik Gençlik Yaz Kampı 7 ülkeden,  67 bedensel ve görme engelli sporcu gencin katılımıyla, 27 Haziran – 4 Temmuz 2009 tarihleri arasında Marmaris-İçmeler’de gerçekleştirildi.   Kampa, ABD, Almanya, Güney Kore, Hollanda, Kenya, Yunanistan ve Türkiye’den  13-17 yaş arası 67 genç engelli sporcu katıldı.

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin gerçekleştirdiği I.Uluslararası Paralimpik Gençlik Yaz Kampı, Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’nın da (TESYEV) desteğiyle başarıyla tamamlanmıştır. Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından da onaylanmış olan kampların amacı, dünyadaki değişik kültürlerden genç engelli sporcuları bir araya getirmek ve gençlerin farklı Paralimpik Spor branşlarını uygulamalarını sağlamaktır.  

II.ULUSLARARASI PARALİMPİK GENÇLİK YAZ KAMPI – 2010 GÜNEY KORE

9-17 Temmuz 2010 tarihleri arasında Güney Kore’nin Icheon kentinde  gerçekleştirilen kampa, Türkiye 19 kişilik bir kafile ile katılmıştır.

Kampa katılan görme ve bedensel engelli Türk sporcuları Tekerlekli Sandalye Basketbol, Tekerlekli Sandalye Tenis, Masa Tenisi, Boccia, Goalball, Yüzme gibi farklı Paralimpik Sporları uygulama fırsatı bulmuşlar ve Güney Kore’nin  tarihi ve kültürel yerlerine yapılan gezilere katılmışlardır. Kafilenin gidiş-dönüş ve konaklama gibi tüm hazırlıkları ve malzeme desteği, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi ve Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı-TESYEV- tarafından karşılanmıştır.    

II.ULUSLARARASI PARALİMPİK GENÇLİK YAZ KAMPI – 2010 GÜNEY KORE KAMPI KISA NOTLAR

*Kamp 9-17 Temmuz 2010 tarihleri arasında Güney Kore’de gerçekleşti.

*Kamp, Icheon kentinde Kore Paralimpik Komitesi’nin  2009 yılında açılışını yaptığı “Korean Sports Training Center for the Disabled merkezinde gerçekleşti.

*Türkiye 19 kişilik bir kafile ile katıldı. Kafilede 10 sporcu vardı; 4’ü görme engelli, 6’sı bedensel engelli idi.

*Türkiye dışında Hollanda, Güney Kore, Almanya, Yunanistan ve Singapur katılan ülkeler arasındaydı.

*Kamp esnasında katılımcı sporcular, Boccia, Tekerlekli Sandalya Masa Tenisi, Tekerlekli Sandalye Basketbolu, Goalball, Taekwondo, Tekerlekli Sandalye Tenis, Oturarak Voleybol, Yüzme ve Para Dans sporlarını uyguladılar/deneyimlediler.

*Spor dışında seramikleriyle ünlü Icheon kentinin Seramik Stüdyosu’nda katılımcı gençler seramik yapmayı deneyimledir. Sonrasında da verilen mug’ları boyadılar.

*Ayrıca Seul kentine yapılan gezide “Kore Savaş Müzesi” ve “Gyeongbok Sarayı” ziyaret edildi.

*Geleneksel bir Kore köyü ziyaret edildi.

*Kamp’tan ayrılmadan önceki son gece katılımcı ülkeler, kendi kültürleriyle ilgili bir gösteri yaptılar. Türkiye kafilesi “Kına Gecesi” canlandırdı.

*Türkiye Milli Paralimpik Komitesi ve Güney Kore Paralimpik Komitesi arasında bir işbirliği anlaşması imzalandı.

III.ULUSLARARASI PARALİMPİK GENÇLİK YAZ KAMPI – 2011 HOLLANDA

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin öncülüğünde ilki 2009 yılında Marmaris’te, ikincisi geçen yıl Güney Kore’de düzenlenen Uluslararası Paralimpik Gençlik Yaz Kampı aktivitelerinin üçüncüsü 24 Eylül – 1 Ekim 2011 tarihleri arasında Hollanda’da gerçekleştirildi.

Engelli sporcuların birbirleriyle tanışması, farklı kültürlere sahip gençlerin spor bilincinin birlikte geliştirilmesi ve yaklaşan 2012 Londra Paralimpik Oyunları’na hazırlık amacı taşıyan organizasyona ev sahibi Hollanda ile birlikte Türkiye, ABD, Almanya, Bulgaristan, Suriname, Güney Kore ve Yunanistan’dan 13-17 yaş arası 150 civarında bedensel ve görme engelli sporcu katıldı.

Kampta, Tekerlekli Sandalye Basketbolu, Yüzme, Oturarak Voleybol, Goalball, Showdown, Dans gibi spor branşları uygulanırken, yeni arkadaşlıklar da kuruldu.

Ayrıca III. Uluslararası Paralimpik Gençlik Kampı’nın Türkiye açısından ayrı bir önemi var. Bu da, temeli Türkiye Milli Paralimpik Komitesi tarafından atılan organizasyonun ilk olarak 2009 yılında Türkiye tarafından başlatılmış olması… Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı A.Yavuz Kocaömer, 2008 yılında Pekin Paralimpik Oyunları esnasında verdiği bir davet ile Asya, Avrupa ve ABD ülkelerinin komite başkanları ve genel sekreterlerini bir araya getirmiş, bu toplantıda “Bir Dünya Bir Rüya” sloganıyla sağlam köprüler kurulmuş ve Uluslararası Paralimpik Gençlik Yaz Kampı’nın temelleri atılmıştı.