Konya’da Proaktif Summit: Paralimpik Sporlar ve Sınıflandırmanın Önemi
Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK), Konya’da düzenlenen Proaktif Summit etkinliğiyle Fizyoterapi ve Rehabilitasyon öğrencileriyle buluştu. KTO Karatay Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı etkinlikte, TMPK Sınıflandırma Direktörümüz Sercan Yıllı ve Paris Paralimpik Oyunları Gümüş madalyalı sporcumuz Besra Duman, öğrencilere ilham veren bir söyleşi gerçekleştirdi.
Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nden Sınıflandırma İçin Kurumsal Adım
Etkinlikte, Paralimpik sporlarda sınıflandırmanın sporcuların performansı ve adil bir rekabet ortamı oluşturmadaki kritik rolü detaylı bir şekilde ele alındı. TMPK Sınıflandırma Koordinatörü Sercan Yıllı, sınıflandırmanın Paralimpik sporların temel taşlarından biri olduğunu vurguladı.
Paralimpik Sporlarda Sınıflandırmanın Önemi
TMPK Sınıflandırma Direktörümüz Sercan Yıllı yaptığı konuşmada; “Sınıflandırma, Paralimpik sporların temel taşlarından biridir ve sporcuların yeteneklerine ve fonksiyonel kapasitelerine göre eşit şartlarda rekabet etmelerini sağlar. Bu sistem, sporcuların bireysel yeteneklerini en üst düzeyde sergileyebileceği adil bir ortam yaratırken, farklı engel gruplarını branşlara uygun şekilde ayırarak rekabetin sadece yetenek üzerinden şekillenmesini hedefler. Bu sayede sporcular, fiziksel durumlarına göre benzer şartlara sahip rakiplerle mücadele edebilir ve performanslarını en iyi şekilde ortaya koyabilir,” dedi
Yıllı, sınıflandırmanın sadece sporcular için değil, organizasyonların adil ve profesyonel bir şekilde yönetilmesi açısından da kritik bir rol oynadığını vurgulayarak, “Uluslararası standartlarla belirlenen bu süreç, engelli bireylerin spor yapma haklarını güvence altına alırken Paralimpik sporların prestijini ve güvenilirliğini artırıyor. Ayrıca, bu alanda çalışan sınıflandırma uzmanları ve fizyoterapistler gibi profesyoneller için yeni kariyer fırsatları sunarak, Paralimpik hareketin sürdürülebilirliğine önemli katkılar sağlıyor,” ifadelerini kullandı.
Fizyoterapistlerin Paralimpik Sporlardaki Rolü
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği söyleşide, Paralimpik sporcuların fizyoterapistlere olan ihtiyaçları ve bu alandaki uzmanlığın önemi tartışıldı. Paris Paralimpik Oyunları’nda halterde gümüş madalya kazanan Besra Duman, azmin ve çalışkanlığın başarısındaki etkisini kendi yaşamından örneklerle aktardı. Sporcuların fizyoterapistlerle uyum içinde çalışmasının performanslarını artırmada kritik bir rol oynadığı bir kez daha vurgulandı.
KTO Karatay Üniversitesi’nden Tam Destek
KTO Karatay Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Özlem Akkoyun Sert, Paralimpik sporların Konya’daki gelişimini desteklemek için üniversite olarak her türlü iş birliğine açık olduklarını belirtti. Önümüzdeki dönemde planlanan eğitimler ve sempozyumlarla Paralimpik hareketin daha geniş kitlelere ulaşması hedefleniyor.
Etkinlikte Anlamlı Bir Hediye
Proaktif Summit Etkinlik Düzenleme Kurulu, konuşmacılara teşekkürlerini sunmak adına otizmli bireylerin yaptığı özel tuval çalışmalarını hediye etti. Bu anlamlı hediye, etkinliğe katılan herkes tarafından büyük bir takdirle karşılandı.
KATEGORİLER
DİĞER HABERLER
-
PARALİMPİK HARAKET TELEVİZYON EKRANLARINDA
-
Boğaziçi Üniversitesi’nden Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’ne Sporcu Kardeşliği olarak bilinen “Sportsmanship Brotherhood” ödülü
-
Paralimpik Hareket Üniversitelerde !
-
Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nden Mersin Ziyareti; İki Büyük Organizasyon İçin Hazırlıklar Başladı
-
2026 Dünya Bedensel Engelliler Gençlik Oyunları Bayrağı Türkiye’de!
-
Tüm Haberler