| Posta

GÜZEL ŞEYLERE DEVAM

Yavuz Kocaömer Posta

Geçen haftaki ‘Çengelli İğne’ köşesinde engelli insanların yaşamını kolaylaştırmak ve onlara daha iyi hizmet verebilmek için çalışma yapan kişi ve kurumlardan bahsetmiştik.

Tenis Eskrim Dağcılık Kulübü

Tenis Eskrim Dağcılık Kulübü bir süre önce TESYEV’e başvurarak, Eylül ayında düzenledikleri TED Open Tenis Turnuvası finalinde, iki tekerlekli sandalyeli tenisçiyi oynatmak istediklerini ve insanlarımızın bu sporu tanımasına ve engelli insanların neler yapabileceğini görmelerine katkıda bulunmak istediklerini belirttiler. Almanya’dan getirttiğimiz iki tekerlekli sandalyeli tenisçi 22 Eylül’de TED Kulübü’nün kortlarında 3 bin 500 seyirci önünde tekerlekli sandalye tenisinin ne olduğunu, nasıl oynandığını gösterdi. Daha önce 1998 yılında ENKA Spor Kulübü tarafından da benzeri bir gösteri maçı yine yabancı tenisçilerin katılımı ile yapılmış ve o zamanlar CINE 5 kanalından şifresiz olarak yayınlanmıştı. Umudumuz, Tenis Eskrim Dağcılık Kulübü gibi diğer tenis kulüplerimizin de bu tip etkinliklere katılmaları ve tekerlekli sandalye tenisinin ülkemizde süratle gelişmesi.

Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi

Sosyal Sigortalar’a bağlı bu hastane yurdumuzda örnek gösterilecek bir kuruluş haline gelmiş. Başhekim Dr.Ferda Aydoğdu yılların birikimini bu hastaneye yansıtmış. Amaçlarını anlatırken şöyle diyor: “Anne ve babamızı biz yokken bile gönderebileceğimiz hastane olmak istiyoruz.” Bu amaca da ulaşmışlar. Fakat Dr.Ferda Hanım’a bu yetmiyor. O şimdilerde Ortadoğu Teknik Üniversitesi ile birlikte proje çalışmalarını yürüttüğü, engelli ve engelsiz insanlarımızın bir arada sanat olaylarını izleyebileceği, hatta konaklama yeri de olan bir kompleksin kurulması konusunda çalışmalar yapıyor. Böyle geniş ve büyük düşünen devlet memurlarının çoğaldığı Türkiye’de, engellilere de yaşam koşullarında çok daha fazla kolaylıklar sağlanacaktır.

Türkiye İş Bankası ve Garanti

TESYEV olarak önce İstanbul’dan başlayarak, bankalarımızın şube girişlerini tekerlekli sandalyeli insanlarımıza uygun hale nasıl getiririz, mevcut şubelerde ‘hangileri hiçbir değişiklik yapmadan buna uygundur’ diye araştırdık. Yaptığımız görüşmelerde Türkiye İş Bankası hemen konuya sahip çıktı. TESYEV’in gönüllü üyeleri gerekli çalışmaları yaptılar ve raporlar bankaya teslim edildi. Türkiye Garanti Bankası Halkla İlişkiler Müdürü Sayın Naciye Günal’la yaptığımız görüşmede, fikrimize hemen “Derhal, hemen yapalım” diye cevap verdi. Türkiye İş Bankası şubelerindeki yapılan çalışmaların benzeri burada da tamamlandı. Sonuç; bu iki bankanın, engelli insanlarımızın giriş çıkışına uygun şubelerinde kısa bir süre sonra tekerlekli sandalye resimleri göreceksiniz. Düzeltilmesi mümkün olan şubeler de inşaat müdürlükleriyle yapılan işbirliği sonucu en kısa zamanda düzeltilecek. Tarihi eser olmaları bakımından veya konumları dolayısıyla değişiklik yapılmayan şubelerde ise bir şey yapmak mümkün olmayacak.

Teşekkürler Türkiye İş Bankası, teşekkürler Türkiye Garanti Bankası.

“Getirisi yok”

Yine başvurduğumuz bir başka eski ve milli bankamızın reklam bölümü ise “Bize bir getirisi yok” diyerek önerimizi geri çevirdi. İsmini burada açıklamamız doğru olmaz. Ama umarız onlar da bu yanlıştan dönerler, yapılan bazı hizmetlerin sadece reklam karşılığı olmayacağını bir gün öğrenirler.

Akdeniz Üniversitesi

Bir başka engelli arkadaşımız bu yıl Akdeniz Üniversitesi İşletme Fakültesi’ne başladı. Onun durumu, geçen hafta bahsettiğimiz Bilgi Üniversitesi’nde okuyan arkadaşımız kadar iç açıcı değil. Zira Akdeniz Üniversitesi İşletme Bölümü’nde engellilere yönelik en ufak bir düzenleme yok. Arkadaşımız, “Merdivenler yine en büyük düşmanım olacak” diyor. Anlaşılan Akdeniz Üniversitesi rektörlüğü onay vermeden de bu düzenlemeler yapılamıyor. Bu arkadaşımıza iyi şanslar dilemekten başka elimizden bir şey gelmiyor. Ama bir bakarsınız Akdeniz Üniversitesi Rektörü duyarlılık gösterir ve bu tip engellemeler ortadan kaldırılır. Bir engelli arkadaşımızın üniversite öğrenimine başlaması güzel, Akdeniz Üniversitesi’nin engelliler konusundaki duyarsızlığı ise çirkin.

TURKCELL-ROTARY-TESYEV

Turkcell, Erenköy Rotary Kulübü ve TESYEV’in ortaklaşa düzenledikleri geliştirilmiş bilgisayar kursu geçtiğimiz haftalarda sona erdi. Katılan 16 engelli vatandaşımız sertifikalarını aldılar. Katılımcıların büyük bir bölümü de Turkcell tarafından işe alınacak. Yapılan bir görüşmede, kursların devam etmesine karar verildi. Bilgisayar kullanmasını bilen engelli bireylerimizin TESYEV’in 0212 255 13 50 veya 255 31 08 no’lu telefonlarına başvurmaları rica olunur.

Türkiye Sakatlar Derneği

Türkiye Sakatlar Derneği, iç organizasyonda yaptığı değişikliklerden sonra daha da aktif bir hale geldi. Yaptığı başvurular sonucu İstanbul Deniz Otobüsleri’ne engelli insanlarımız bundan böyle indirimli olarak binebilecek. Uygulama şu şekilde yapılacaktır: 1- İndirimli seyahat etme hakkı bulunan bedensel engelliler, akbille seyahat edilen iç ve dış hatlarda, İETT’den kendilerine verilmiş ücretsiz kartların üzerine taktıracakları indirimli akbillerini kullanmak suretiyle indirimli geçiş yapacaklardır. 2- Bilgisayar bileti kesilen dış hatlarda ise, Başbakanlık Engelliler İdaresi’nce verilmiş olan engelli kimlik kartlarını ibraz etmek suretiyle gişelerden indirimli bilet alacaklardır. Bu yolcuların salon ve gemi girişlerindeki bilet kontrollerinde biletleriyle birlikte engelli kimlik kartlarını da görevli memura ibraz etmeleri gerekmektedir. 3- İndirimli geçiş uygulaması sadece yaya ve yolcu için geçerli olup, araç ve araç içi yolcular için geçerli değildir. İstanbul Deniz Otobüsleri’ne teşekkürlerimizle birlikte bir de küçük hatırlatmamız var. Eğer engelli bir insan arabada yolcu olarak seyahat ediyorsa, sadece kendisinin bu indirimden yararlanması doğal. Ancak eğer engelli bir insan, engellilere göre düzenlenmiş bir aracı kullanarak geçiş yapıyorsa, bu taktirde indirimin onun arabası için de yapılması gerekli diye düşünmekteyiz. Çünkü o araç, o kişinin ayakları sayılır.