VERİRLER Mİ… ACABA?

Yavuz Kocaömer Fanatik

Geçtiğimiz günlerde, Uluslararası Olimpiyat Komitesi nin 17 üyesi İstanbul a gelerek, 2008 Olimpiyatları ile ilgili yaptığımız hazırlıkları inceledi. Medyamız, her zamanki iyimser görüşüyle, “Ben Türkiye’yi çok seviyorum” diyen Koreli delegeden tutun da, “İstanbul harika bir şehir” diyen bir başka delegenin sözlerini ön plana çıkardı. Oysa gerçekler hiç de öyle değil.

TMOK Başkanı Sayın Sinan Erdem in her zaman söylediği bir söz var: “Olimpiyatlar verilmez, alınır.” Bu söz çok doğrudur. Ancak, bizim şu anda bu Olimpiyatları alacak gücümüz yoktur. Kimse kimseyi kandırmasın. Bu arada Olimpiyatlar ın ayrılmaz bir parçası olan Paralympicsler konusunda aldığımız duyumlar hiç de iç açıcı değil. Söylenenlere göre Avustralyalı bir üye, Paralympicsler le ilgili verilen brifingten sonra, “Biz bu şehirde Olimpiyatlar yapılmasına izin vermeyiz” demiştir. Haksız da değil. Çünkü, Milli Olimpiyat Komitemiz çok önemli noktayı göz ardı etmektedir. Yapılan bütün ikazlara, söylenen ve yazılan bütün sözlere rağmen, bugüne kadar TMOK, Paralympicsler le ilgi en ufak bir atılımda bulunmamıştır. Bu konuda geç kaldığımızı belirten de bizzat TMOK Başkanı Sayın Sinan Erdem dir.

Konumuz engelliler olduğu için, son günlerde yapılan televizyon programlarında söylenen sözlerin, yapılan yorumların üzerinde durmayacağız. Oysa bu konuda da söyleyeceğimiz çok sey vardır. Sayın Sinan Erdem tarafından TV 8 de bahsedilen, “Olimpik merkezler kuracağız ve sporcu yetiştireceğiz” sözü, bugün çağ dışı kalmıştır. Benzeri olimpik merkezler, Olimpiyat organize etmeye hazır olan ülkelerde bile yıllardır mevcuttur. “1000 tane spor uzmanını görevlendireceğiz” diyenler, bu konuda çok geç kaldıklarını kendileri itiraf etmektedirler.

Önemli olan, Türkiye de artık sporun politikadan etkilenmemesidir ve siyasetçilerin spordan elini çekme zamani gelmiş ve geçmektedir. Daha Türkiye nin, bir Milli Paralympics Komitesi dahi yoktur. Bugün, TMOK un içinde, Paralympics in ne anlama geldigini bilmeyen bir çok üye vardır. Bu bir kenara, Milli Olimpiyat Komitesi nin Yönetim Kurulu da Paralympics in önemini kavrayabilmekte zorlanmaktadır.

Bu konuda söylenecek çok şey vardır. Ama yine de bu insanlarımızın sağ duyusuna güveniyoruz. Artık boş konuşmalarla zaman geçirmeyi bırakıp, 2008 de Olipiyatlar İstanbul a verilsin veya verilmesin, biran önce Engelliler Spor Federasyonları ile Milli Olimpiyat Komitesi nin üyeleri bir araya gelip Milli Paralympics Komitesi ni kurmak için el ele vermeleri gerekir…