GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE

‘BİZ DEVLETİMİZE YÜK MÜYÜZ?’

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği’nin açıklamasını sizlerle aşağıda paylaşıyoruz:‘’Son günlerde, Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘kulak rahatsızlığı’ sebebiyle hastaneye yattığına ve işitme testi yapıldığına dair haberler okuduk, izledik.Sayın Cumhurbaşkanımıza acil şifalar diliyoruz.Fakat, Sayın Cumhurbaşkanımıza gösterilen ilgiyi, kulak rahatsızlığı hiç bitmeyen, biz ‘İşitme engelliler’ ne yazık ki göremiyoruz.

Soruyoruz: NEDEN?                                                           

Ülkemiz 2011 yılında yurtdışına 1.3 milyar dolarlık hibe (karşılıksız mal para verimi) yaparak en çok yardım yapan ülkelerden biri olmakla övünürken, işitme engelli vatandaşı için kulak arkası işitme cihazlarında, koklear implant yedek parçalarında, pillerinde ‘şaka’ gibi ödemeler yapılıyor. ‘Küresel güç’ olma iddiasındaki ülkemiz, önceliğini kendi engelli vatandaşına vermiyor.

Soruyoruz: NEDEN?

Normal bir vatandaşın satın aldığı ilaçta katkı payı emekliye yüzde 10, çalışan SSK’lıya yüzde 20 iken, işitme engellinin (ilaç gibi) satın aldığı işitme cihazı pillerinde sigorta katkı payı yüzde 75 civarlarına varıyor. İşitme engellinin sırtına daha fazla yük biniyor. Daha iyiye gitmemiz gerekirken, ileri derecede işitme kayıplarında cerrahi olarak uygulanan koklear implant cihazlarının geri ödeme ücretleri devlet tarafından yüzde 25 indirildi. Koklear implant firmalarının bazıları, düşürülen bu fiyatla başa çıkabilmek için eski nesil cihazlarını satışa sunuyor, bazıları da implant cihazının olmazsa olmazı ve maddi değeri çok yüksek olan (2 adet şarj edilebilen pil modülü, pil şarj cihazı, yedek mıknatıs, yedek kablo, yedek kulak kancası, yedek mikrofon koruyucuları, bobin ara halkası, vücut tipi Taşıma aksesuarları, snugfit, taşıma kutusu, dinleme kulaklıkları ve nem alma cihazı bulunmayan) yeni bir kit oluşturmak zorunda kalıyor… İmplant cihazı pillerini bile almakta zorlanan ileri derece işitmeengellilerin haklarının geri alınması anlaşılacak gibi değildir. Yaşadığımız teknolojik çağda 6 ayda bir ileri modeller geliştirilip kullanıma sunuluyorken, kitleri eksik, eski nesil cihaz kullanmaya zorlanmak ve gerekli aparatları tam olmayan eski cihazlarla boşuna ameliyat olmuş çocuklarımızın sayısını artırmak ve ailelerimize maddi manevi külfet oluşturmak niye?

Soruyoruz: NEDEN?

Cumhuriyet tarihinde ilk defa yapılan ÖMSS (Özürlü Memur Seçme Sınavı) için işitme engelliler hakkında bütün bilgilendirmelere ve uyarılarımıza rağmen sonuç büyük bir hüsran. Okyanusta bir damla misali, çok az işitme engelli arkadaşımız atanabiliyor. ‘Altyapı eksikliği’ görmezden geliniyor. Halk eğitim merkezlerinde verilen ÖMSS kurslarında, işitme engelli kursiyerler için işaret dili tercümanı için ödenek bile ayrılmıyor.

Soruyoruz: NEDEN?

Eğitimin şart olduğu kabul edilirken; ‘Eğitim için 7 çok geç’ sloganıyla yola çıkılmışken, erken yaşta eğitime teşvikin ardından, 4+4+4 ile yeni eğitim sistemi ile tanıştığımız şu günlerde, işitme engellilerin erken eğitimden faydalanması gerekliliği konusunda sağlam zeminler hazırlanmıyor. Pilot okullar ve kaynaştırma sınıflarında başta olmak üzere eğitmenler bilinçlendirilmiyor.

Soruyoruz: NEDEN?

İşitme engelliler öğretmeni, uzman odyolog, odyometrist, işaret dili tercümanı vb. gibi gereken akademik insanları yetiştirme ve yerleştirmede yetkili kurumlarımız çok yetersiz ve çok yavaş kalıyor. Bir arpa boyu yol alınamıyor.

Soruyoruz: NEDEN?

Hatta devletimiz engelli vatandaşları arasında ayrım bile yapıyor. Özel otomobillerde sağlanan ÖTV muafiyetinden işitme engelliler faydalanamıyor.Oysa işitme engelliler düz vites araçlarda vites değiştirmek için gereken sesi zorluk çekiyor.Otomatik vites araçlarda kullanılmak üzere, iki yasa teklifi aylardır TBMM komisyonlarında bekliyor.

Soruyoruz: NEDEN?

İşitme engelliler, Türkiye’de Türkçe alt yazılı Türk filmi bulamıyor. 74 milyon 724 bin 269 kişinin zevkle izlediği televizyonlardaki Türk dizi filmlerini işitme engelliler tek kelime anlamadan izlemek zorunda kalıyor.

Soruyoruz: NEDEN?

Yukarıda sadece özetini yazdığımız kangren olmuş sorunlarımız sayfalar dolusu çoğaltılabilir.Biz işitme engelliler, vatandaş olarak eşit haklara sahip olmak istiyoruz!Devletimizin işitme engellilere ve ailelerine sahip çıkmasını istiyoruz!Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere tüm devlet yetkililerimizden milletvekillerimizden, siyasi partilerimizden ilgi ve ‘reform’ bekliyoruz.”

Saygılarımızla,

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği

Ataköy/İstanbul

ied@ied.org.tr-www.ied.org.trGüzel Söz

İnsanlığın başına ne geldiyse eşitlik olmaması yüzünden geldi.

Pierre Leroux