GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE

ENGELLİLER TOPLUMA DAHİL EDİLMELİ…

Bütünleşme (Entegrasyon) bundan birkaç sene öncesine kadar Birleşmiş Milletler tarafından engelli insanların tekrar toplumla kaynaşması konusunda yapılan çalışmalara verilen isimdi.Buna yeni bir boyut getirildi.Onun adı ise inclusion, yani dahil etme. Genel olarak farklılıkları kabul etmek anlamına gelen bu deyim, insanların ihtiyaçlarını ve özelliklerini ön plana çıkararak bu dahil etmeyi sağlamak anlamına geliyor. Yani, bu kavram çerçevesinde insanlar yüksek zekalı, engelli, başka dil konuşan v.s. gibi bölünmelere ayrılmıyor. Tüm insanların birlikte karar vermesi, hiçbir istisnaya yer vermeden birlikte olmaları, her gruptan insanın birlikte yaşaması ve bu kişilerin kendilerinden farklı olanların ihtiyaçlarını doğal karşılamaları.Dahil etme, yani içine alma, bütün insanların farklı olduğu ve bu farklı insanların her birinin bir konuyu şekillendirme hakkı ve o konuda söz sahibi olması anlamına gelir.Burada sosyolojik bakımdan farklı insan gruplarının içinde yaşadıkları topluma uyma mecburiyeti ortadan kalkar.2006’da Birleşmiş Milletler Engelli Hakları açıklaması bu konuyu bir şart haline getirmiştir.Bir protokol ilavesi ile kısa süre içinde devletimiz tarafından da kabul edilerek yürürlüğe girecektir.

Kolay değil

Tüm insanların aynı anda, her yerde beraber olabilmeleri, kimsenin toplumun dışına itilmemesi ve birbirimizi özelliklerimizden veya engelimizden dolayı farklı davranışlara tabi tutulmaması anlamına gelen dahil etme uygulaması çok da kolay değil ama gerekli. Örneğin Almanya’da, hükümet bu konuda bir ulusal uygulama planı sundu. Ama planın birçok bölümünde çok açık olmayan ifadeler olduğu söyleniyor ve eleştiriliyor.

Eğitim alanı

Eğitim alanında, dahil etme, dünyada öne çıkıyor.Örneğin; Almanya’da birçok okulda, birlikte öğrenmeyi uygulamak bazı engellerle karşılaşıyor.Ve bu konuda kesin çözümler ve ekipman eksikliği görülüyor.İş hayatında da dahil etme çok yavaş şekilde ilerliyor. Burada da işletmelerin önyargılıolması ve korkak davranmaları Almanya’daki eleştiriler arasında.

Ülkemizde durum

Ülkemizde, engellileri de toplumun her kesimine dahil etme daha uzun süre ulaşılması zor bir hedef olarak gözüküyor. İyi niyetle yapılan programlar hâlâ birçok kesimde, birçok konuda ‘Olsa olsa’ metodu ile yapıldığından sonuç almak zaman alıyor. Ancak önemli olan, bu konularda atılacak adımlara yalnız devletin değil, sivil toplum örgütlerinin de destek olması ve kişisel çıkarlar göz önünde tutulmadan toplumumuzun geleceği ile ilgili çalışmalara destek verilmesi.

                                                                                            
İşitme engellilerilk adımı attı

Sporda, kaynaştırma konusunda İşitme Engelliler Spor Federasyonu önemli bir adım attı. Bir süredir devam eden proje çalışmalarının ilk ayağı Eskişehir’de hayata geçirildi. Böylece İşitme Engelliler Basketbol Milli Takımı’nın 3 oyuncusu Anadolu Üniversitesi Basketbol Takımı’nın sporcuları arasına dahil edildi. Federasyon Başkanı Oktay Aktaş “Bu üç sporcumuz üniversite  basketbol takımı ile lig maçlarına katılacaklar. Böylece işitme engelli sporcularımızın gelişip daha iyi düzeye gelmeleri sağlanacak. İleride bu sayıyı daha da arttırmayı düşünüyoruz” dedi. Anadolu Üniversitesi Basketbol Takımı oyuncuları ile Yunus Emre Yerleşkesi’ndeki Spor Salonu’nda antrenman maçı yapan işitme engelli sporculardan Onur Tekmen ise, “Biz engelli değiliz. Asıl engelli olanlar, bizi

anlamayanlar” ifadesini kullandı. Doğru söze ne denir?

Hayırlı bayramlar
Toprağa ne ekildi de bitmedi?

Bu dünyaya kim geldi de gitmedi?

Hangi dert, hangi sıkıntı bitmedi?

Allah’ın rahmeti, mağfireti kime yetmedi?

Kim Allah dedi de o yetişmedi?

Kim gizli gizli yalvardı da o işitmedi?

Kim “Rabbim” dedi de

O “Buyur kulum” demedi?

Rabbimizin “Buyur kulum” hitabıyla müşerref olanlardan olmanız dileğiyle, tüm okurlarımın mübarek Kurban Bayramı’nı kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.

GÜZEL SÖZ
İnsanların en hayırlısı, insana faydası olandır.
Mevlana