GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE
| Posta

Türk Eğitim Vakfı

Türk Eğitim Vakfı Posta

Yavuz Kocaömer Milliyet

Türk Eğitim Vakfı bundan tam 35 yıl önce kurulmuş. Ülkemizde eğitim konusunda çalışan en güçlü ve en başarılı eğitim vakfı. Bu vakıf, maddi desteğe ihtiyacı olan başarılı öğrencilere burs veriyor. Okul, öğrenci yurdu ve merkezleri açıp, eğitim-öğretim alanında araştırmalar yapıyor, sanayi-üniversite-eğitim işbirliğini teşvik edip destekliyor ve milli eğitimimize yardımcı olmaya çalışıyor.

Büyük eğitim hizmeti

Türk Eğitim Vakfı, kuruluşundan bu yana geçen 35 yıl içinde yurt içinde 114.086, yurt dışında 839 öğrenciye burs imkanı sağlamış. Ülkemizin ihtiyaç duyulan çeşitli yerlerinde 14 ilköğretim okulu, iki Anadolu lisesi, iki yurt binası, çırak eğitim merkezi ve Batmanlı genç kızlarımıza çeşitli el becerileri kazandıracak toplum merkezi ile iki de araştırma merkezi yaptırarak, Türk milli eğitiminin hizmetine sunmuş.

İşte gerçek destek

Her zaman söylediğimiz gibi, ülkemizde önemli olan temel eğitimdir. Bu eğitim okul dışı eğitim değildir. Bu eğitim, okul dışı saatlerde öğrencilere bilgisayar, dans ve spor kursları vermek değildir. Ülkemizin ihtiyacı olan ve ilerlememizi sağlayacak gerçek eğitimdir. Okul dışı eğitime ihtiyaç var mıdır? Tabii ki vardır. Okul dışı eğitim de önemli bir yer tutmaktadır. Ancak, esas olan temel eğitimdir. İşte Türk Eğitim Vakfı bu bakımdan ülkemiz için çok önemlidir.

35 yıldır çalışıyor

Güsel Bilal, Türk Eğitim Vakfı’nın Genel Müdür Yardımcısı. Ancak kendisinin önemli bir özelliği var. Bu hanımefendi tam 35 yıldır, yani kurulduğu günden beri Türk Eğitim Vakfı’nda çalışıyor. Hayatını gençlerin eğitimine ve ülkemizdeki eğitim seviyesinin gelişmesine adamış. Hele günümüzde gençlerin aynı şirket veya kuruluşta birkaç sene çalıştıktan sonra iş değiştirmeleri yönündeki eğilimlerini gördükten sonra Güsel Hanım’ın eğitime bağlılığı ve hayatını buna vakfedişi çok daha fazla önem kazanıyor.

TEV Özel İnanç Türkeş Lisesi

Türk Eğitim Vakfı, Gebze Muallim Köy’de kurulu olan Özel İnanç Türkeş Lisesi’ni Milli Eğitim Bakanlığı’nca da onanan bir protokolle 01.08.2001 tarihinde devralmış. TEVİTÖL’ün misyonu kısaca şu: Ailesinin maddi imkansızlıkları nedeniyle eğitim fırsatı bulamayan üstün yetenekleri seçmek ve onlara dünya standartlarında özel eğitim-öğretim vermek.

TEVİTÖL’de öğrenim gören üstün yetenekli öğrenciler ilgi ve yetenekleri doğrultusuna yüksek öğrenime yönlendiriliyor. Onar kişilik sınıflarda esnek ve çok yönlü bir programa tabi tutulan çocuklar. Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda yaşayarak ve keşfederek öğrenmeyi ön plana alan bir anlayışla, ahlaklı, eleştirel ve bilimsel düşünebilen yaratıcı bireyler olarak yetişiyorlar.

Bu okulun öğrencilerinden bir bölümünü kısa süre önce Hülya Avşar Show’da izlediğinizi umarım. Öğrencilerden Eset Akçilad, İngilizce ve Almanca’nın yanında İsveççe de konuşuyor. Şimdi de Harvard Üniversitesi’ne ekonomi okumak üzere başvurmuş. Hem de tam burslu. Şırnaklı ailenin 10 çocuğundan biri olan Hakkı Tong da gayet güzel İngilizce ve Almanca konuşuyor. Kemana olan ilgisi de TEV Özel İnanç Türkeş Lisesi’nde keşfedilmiş.

TEV – Engelliler

Türk Eğitim Vakfı, bir takım başka eğitim vakıfları gibi engelli öğrencileri de dışlamamış. Her sene belli bir kontenjan dahilinde engelli öğrencilerimize burs vererek onların da toplumda layık olduğu yerlere getirilmesine yardımcı oluyor. Örnek mi?

Son seçimlerde AK Parti’den meclise giren görme engelli arkadaşımız Lokman Ayva bunun en çarpıcı örneklerinden biri. Türk Eğitim Vakfı’ndan aldığı bursla hem üniversite, hem de lisans üstü çalışmasını yedi yılda tamamlayan Lokman Ayva bundan böyle engelli insanlarımızın daha rahat koşullarda yaşamaları için mecliste çaba sarf edecek.

Yalnız Lokman Ayva’nın değil, Türk Eğitim Vakfı’ndan burs alarak bugün ülkemizde önemli yerlere gelmiş insanlarımızın da bizce her fırsatta bu vakıftan bahsetmeleri ve vakfa destek olmaları gerekir. Bu sütunların yazarı sizlerin de bildiği gibi Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’nın başkanıdır. Bir anlamda sizlerin bu yazıdan sonra eğitim vakfına yapacağı bağışlar dolayısıyla belki TESYEV’e gelen bağışlarda bir miktar azalma olacaktır. Ancak hiç önemli değil. Önemli olan ülkemizdeki eğitim seviyesinin yükselmesidir.

POSTA okuyucuları

POSTA okuyucuları Türk halkını temsil eden bir topluluktur. POSTA Gazetesi bir halk gazetesidir. Buna TESYEV olarak muhtelif konularda yaptığımız yardım çağrılarında fazlasıyla görüyoruz. Dolayısıyla vereceği paranın nereye gideceğini bilen Türk insanı, TEV’e de bağış yapar, TESYEV’e de, gerekli gördüğü diğer sivil toplum örgütlerine de. Yeter ki o paraların çarçur olmayacağını ve amacına ulaşacağını bilsin. Türk Eğitim Vakfı’na, özellikle yukarıda bahsettiğimiz Özel İnanç Türkeş Lisesi’nin orluklarını aşması için bağış yapmak isteyenlere aşağıda hesap numarasını veriyoruz.

Özellikle Avrupa Birliği’ne daha da yaklaştığımız bu günlerde sivil toplum örgütlerinin desteklenmesi büyük bir önem arz etmektedir.

Türk Eğitim Vakfı / Vakıflar Bankası Mecidiyeköy Şubesi, Hesap No: 200 20 89