GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE
| Posta

ULUSLARARSI PARALİMPİK KOMİTESİ ONURLU DAVRANDI

Geçtiğimiz hafta AA muhabiri ile telefonda Uluslararası Paralimpik Komitesi’nin (IPC) Rusya Paralimpik Komitesi’ni, Rio Paralimpik Oyunları’ndan men etmesi üzerine kısa bir tele-röportaj gerçekleştirdik.

8.8.2016 tarihinde yayınlanan röportajı sizlerle aynen paylaşıyoruz:

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Yavuz Kocaömer, Uluslararası Paralimpik Komitesi’nin (IPC), doping gerekçesiyle Rusya Paralimpik Komitesi’ni 2016 Rio Paralimpik Oyunları’ndan men etmesini onurlu bir davranış olarak değerlendirdi. Kocaömer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanan sürece tersten bakılması gerektiğini belirterek, “Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) Rus sporcuları olimpiyatlara alması skandaldır” dedi. IOC’nin, Rusya’nın oyunlara katılmasına izin vermesinin kendisini şaşırtmadığını ifade eden Kocaömer, “IOC Başkanı Thomas Bach’ı geçmişten beri yakından tanırım. Bach, 1976 Montreal Olimpiyatları’nda eskrimde altın madalya kazanmış bir isim. Ancak 1974 yılında Almanya Eskrim Şampiyonası’nda manipülasyon yaparak şampiyon oldu ve yakalandı. Böyle geçmişi olan bir kişiden bahsediyoruz” diye konuştu.

Verilen kararı doğru buluyorum

“IPC, Ruslar’ı hem oyunlardan men etti, hem de IPC üyeliğini sonlandırdı. Bence doğru yaptılar” diyen Kocaömer şunları söyledi: “Verilen bu karar nedeniyle IPC’yi kutluyorum. IPC Başkanı Philip Craven’e mail göndererek kendisini tebrik ettim. Rio’da yüz yüze gelince bunu tekrarlayacağım. Sporda ancak IPC’nin yaptığı gibi bir yol izlenirse sonuç alınabilir ve bu durumları daha kolay geçeriz.”

Doping tüm dünyanın sorunu, dikkat şart!

IPC ve IOC’nin birbirinden bağımsız iki kurum olduğunu hatırlatan Kocaömer, şunları kaydetti: “Bach’ın malum karakteriyle Rusya’nın baskısına dayanamayıp böyle bir karar verdiğini düşünüyorum. IPC ise onurlu davrandı. Doping konusunda yaptırımlar arttığı sürece herkes daha dikkatli olmak zorunda kalır. Doping tüm dünyanın sorunu. Herkes bu sıkıntıyla karşılaşıyor. Bu nedenle herkesin külahını önüne koyup düşünmesi lazım.”

Almanya’dan kısa kısa

Önümüzdeki ay Rio’da başlayacak Paralimpik Oyunları’na Almanya 148 sporcu ile katılıyor. Bunların 83’ü erkek, 65’i kadın. Alman sporcu kafilesinin delegasyon başkanı Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Friedhelm Beuscher. (Bizim bazı Spor Genel Müdürlüğü yetkililerimiz bir vesile ile, Dünya’da Paralimpik Oyunları’na giden kafilenin başkanının o ülkenin Spor Bakanlığı tarafından belirlendiğini söylemişti de!)

sonu

  • Geçtiğimiz ay Frankfurt’ta yapılan World Cup’da, Almanya Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı şampiyon oldu.

    sonu

    • Inclusion (dahil etme) konusunda Almanya hızlı adımlarla ilerliyor. Geçtiğimiz hafta bir söyleşide Alman Paralimpik Şampiyonu atlet Markus Rehm, “Benim kulübüm TSV Bayern 04 Leverkusen’da uzunca bir süredir engelli ve engelsiz insanlar birlikte spor yapıyorlar ve sorunlar konusunda sonuç getirecek tartışmalar yaşanıyor. Bu tabii ki kolay bir süreç değil” dedi. Markus, önümüzdeki dönemde ‘dahil etmenin’ daha olumlu sonuçlar vereceğine inanıyor.

      sonu

      • 2016 – 2017 ders yılında, geçen sene olduğu gibi, Baden-Württemberg eyaletindeki okullarda Inclusion (dahil etme) konusundaki çalışmalar devam edecek. Özellikle görme engelliler, futbol ve tekerlekli sandalye basketbolu konusunda engelli ve engelsiz öğrenciler birlikte çalışıp birbirlerine rakip olarak spor yapacaklar. Böylece küçük yaşlarda öğrencilerin engelliler sporu ve engellilerin yaşamları hakkında bilgileri olmuş olacak.

        Yukarıda verdiğimiz kısa örneklerden sonra ülkemize baktığımızda, bu konularda neredeyse hiç çalışma yok. Çünkü gerek Milli Eğitim Bakanlığımız, gerek Gençlik ve Spor Bakanlığımızdaki yetkililer bu konuda gerekli bilgiye sahip değil. Ama araştırıp öğrenerek bağlı bulundukları bakanlara proje sunmak da akıllarına gelmiyor. Böylece de engelliler konusundaki korkular, okullarda onları istememeler ve engellileri kendi dünyalarıyla baş başa bırakmama konusunda hiçbir şey yapılmıyor.