| Milliyet

2016 RİO PARALİMPİK GENÇLİK KAMPI

2004 senesinde Türkiye’nin önderliğinde, Atina Paralimpik Oyunları’nda ilk defa Almanya, Avusturya ve Türkiye’den 20’şer engelli genç sporcunun katılımı ile uluslararası bir Paralimpik Oyunları Gençlik Kampı düzenlenmişti. 3 ülkenin 14-18 yaş arası genç sporcuları 10 gün süreyle, Paralimpik Oyunları’ndaki çeşitli yarışmaları izlemişler ve böylece daha çok genç yaşlarda, hem Paralimpik Oyunları’nın atmosferini, hem de diğer ülkelerle olan dostluk ilişkilerini geliştirmişlerdi.

2008 senesinde bu kampa ara verilmesine rağmen, Almanlar ve Avusturyalılar kendi ekipleriyle Pekin’e gittiler.

2012 senesinde ise zamanın spor bakanı konu ile ilgilenmediği için bizim gençlerimiz Londra’ya da gitmediler.

Şimdi aldığımız bilgilere göre, bazı ülkeler 2016 RİO Paralimpik Oyunları’na genç grupları ile gitmeyi planlıyorlar ve rezervasyonlarını yaptırdılar bile.

Bizde ise özellikle Bedensel Engelliler ve Görme Engelliler Spor Federasyonu’ndan bugüne kadar bir ses çıkmadığı için hatırlatalım dedik.

Bu tip kamplar, geleceğin sporcuları üzerinde hem kendilerine olan özgüvenlerinin artması, hem de engelliler sporu konusundaki çeşitliliğin ve yaşanan heyecanın tanıkları olması bakımından büyük önem taşıyor.

Zaman geçirmeden (gerçi oldukça geç kalınmıştır) Gençlik ve Spor Bakanlığı böyle bir kamp konusunda federasyonları ve Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’ni destekler ise 2016’da RİO’ya 20 genç engelli sporcumuzu götürmek konusunda girişimlerde bulunabiliriz.

Maalesef ülkemizde, birçok konuda olduğu gibi engelliler sporunda da yerleşmiş bir sistem olmadığı için, ileriye dönük gelişmelerimiz tesadüflere bağlı kalıyor.