| Posta

ALKIŞLAR TAŞ YAPI’YA …

Geçtiğimiz haftalarda, konuya yer veren yazılı basında da okuduğumuz gibi, Taş Yapı, ampute futbolunda bir ilke imza attı. Bir yıl süre ile hem ampute futbol liglerinin hem de Ampute Futbol Milli Takımı’nın sponsoru oldu. Engelli sporumuza destek olan Taş Yapı şirketine buradan şükranlarımızı sunuyoruz.

Ampute futbol ülkemizde hızla gelişerek, dünya klasmanlarında üst sıralara çıkmayı başardı. Bu da Türk gencinin, ister engelli ister engelsiz, olanak sağlandığında ne kadar yetenekli olduğunun göstergesi.

3’üncü oldular
Tekerlekli sandalye basketbol ligine 2 senedir sponsorluk yapan Garanti Bankası’na da bu vesileyle teşekkürlerimizi tekrarlıyoruz. Engelli sporculara ne kadar çok destek verilirse, onlar da ülkemiz dışında ismimizi duyurmaya devam edecektir. Batı ülkelerine göre çok daha kısa bir geçmişi olan Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımımızın daha birkaç ay önce Güney Kore’deki Dünya Şampiyonası’nda 3’üncü olduğunu da tekrar hatırlatalım. Engelliler sporunun bir diğer sponsoru ise BP yani British Petrol. 2012’den beri gerek engelli sporculara gerekse Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’ne verdikleri desteği yeniden anımsayalım. Sponsorluk görüşmelerinin başlangıcında konuyu derhal gündemine alan ve sponsorluğa hazır olduğunu belirten Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı ve Yönetim Kurulu üyesi olan kızı Ece Turanlı’ya teşekkürlerimizi sunarken, bu davranışın diğer büyük şirketlerimize örnek olmasını diliyoruz. Ülkemiz de engelliler sporunun daha da gelişeceğine hiç şüphemiz yok. Bu sürede biz güzellikleri, çirkinlikleri, görevini yapmayan bürokratları yazmaya devam edeceğiz. İsteyen kızmakta serbesttir.

Eğitimde birliktelik
Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Kurulu, engellileri hayata dahil etme konusunda çeşitli anlaşmalar yapmıştı. 5 yıldır devam eden bu çalışmalara rağmen işler yavaş ilerliyor. Almanya’da bu yıl 50’nci yılını kutlayan ‘Menschen’ (İnsanlar) isimli derginin verdiği bilgiye göre, Avrupa’da engelli ve engelsiz çocukların aynı okulda eğitim görmesinde Norveç başta geliyor. Norveç’te engelli çocukların sadece yüzde 4’ü engellilere özel okullara giderken, bu rakam İsviçre’de yüzde 39’a, Hollanda’da yüzde 62’ye ve Almanya’da yüzde 83’e yaklaşıyor. Yani Almanya’nın da bu konuda daha alacağı çok yol var.

İsviçreli engelliler iş hayatının içinde
Engellilerin iş hayatına aktif olarak katılım oranı düşünüldüğünde İsviçre yüzde 62 ile ilk sırada yer alıyor. Yani İsviçre’deki engellilerin yüzde 62’si engelsizler gibi muhtelif iş yerlerinde çalışıyorlar. Bu rakam Almanya’da yüzde 46’ya düşüyor, Polonya’da ise yüzde 21’e. Ülkemizdeki engellilerin yüzde kaçının bir işte çalıştığı ise henüz resmi rakamlarla net bir şekilde belli değil.

Yapılması gereken
Buradan Milli Eğitim ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlarımıza sesleniyoruz. Dünya bu konuda çok ileri gitmeye başladı, ülkemizde de son 10 yılda engellilerin ihtiyacının karşılanması, toplumdan dışlanmamaları konusunda önemli adımlar atıldı. Ancak sadece yasa
çıkarmakla olmuyor. Muhakkak bu eğitimin okullara girmesi gerekiyor. Tabii bu da bu konuları bilen eğitmenler sayesinde olur.

Biz her zaman hazırız
Bunun için de bu iki bakanlığımız genç, yabancı dil bilen uzmanlarını özellikle Avrupa’daki ülkelere göndermeli. Gençler, orada sistemleri incelemeli ve ülkemize uygun hale getirmeli. Bu işin zamanı gelmiş ve geçmektedir. Bugün yapılacak çalışmaların meyvelerini belki 10-20 sene sonra göreceğiz. Kimbilir belki o zaman ne bu satırların yazarı ne de bugünkü Milli Eğitim ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanları kalacak. Belki müsteşarlar, genel müdürler de bu konularda çalışmayacak. Bizler elimizdeki olanaklarla bu tip girişimlere her zaman destek olmaya hazır olduğumuzu bir kez daha hatırlatalım.