ENGELLİ SPORUNUNA DESTEK ŞART!

Rio 2016 Paralimpik Oyunları’na 3 yıldan az bir süre kaldı. 2000’de Sydney Paralimpik Oyunları’na 1 sporcu ile katıldıktan sonra, 2012 Londra Paralimpik Oyunları’na 67 sporcu ile giderek ülkemizde engelliler sporunun nasıl geliştiğini, spordan sorumlu yetkililerimiz hariç bütün dünyaya gösterdik.

Destek verilirse…

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’nun 13 paralimpik branşta sporcuları ile verdiği mücadeleye karşı, Spor Genel Müdürlüğü’nün ayırdığı bütçe kelimenin tam anlamıyla komik. Biz böyle yazınca kızıyorlar. Ama ortada bir gerçek var. Binlerce sporcu ile ülkemizin adını duyurmaya çalışan Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’nun daha büyük desteğe ihtiyacı var. Verilen bütçe ile bunu yapmak mümkün değil. Oysa zaman geçirmeden planlı şekilde ve kontrollü bir bütçe ile 2016 Rio Paralimpik Oyunları’na, Görme ve Özel Sporcular federasyonlarından katılacak sporcular ile birlikte 100 kişiyi aşmamız mümkün. Yeter ki engellilerin de spor yaptığına inanan, onların da engelsizlerden birçok konuda farklı olmadığını bilen yöneticiler harekete geçsin.

Engelli sporunun önü açılmalı

Aslında, genelde Türkiye’de engelliler sporunun reforma ihtiyacı var. Bunu yapabilmek için de bugünkü spor yöneticilerinin, engelliler sporunun Türkiye’deki gelişimlerini, gerekli kaynaklara başvurarak öğrenmeleri gerek. Kimse darılıp kızmasın. Ülkemizde engelliler sporunda, sporcuların, federasyonların önlerinin açılması, gerekli desteğin verilmesi Sayın Mehmet Ali Şahin’in Spor Bakanlığı döneminde başlamış, onun Spor Bakanlığı’ndan ayrılması ile birlikte de yavaşlamıştır. Geçtiğimiz haftalarda Tekirdağ’da bir özel eğitim kurumunun açılışında konuşan milletvekili Tevfik Ziyaeddin Akbulut “2005’te Engelliler Yasası’nı çıkararak, engellilerimizi insan yerine koyduk, adam  yerine koyduk” demişti. Ah bir de engellilerimizin sporcu olabileceklerini anlayabilsek!

Golf federasyonu

2007’de Türkiye Golf Federasyonu ve Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’nın ortaklaşa girişimi ile ülkemizde ilk defa engelliler golfüne yabancı hocaların eşliğinde yapılan seçmelerle başlandı. Türkiye Golf Federasyonu, yapılan seçmelerden sonra ilgi duyan ve yeteneği olan engellilerimizi destekleyerek Avrupa’da önemli başarılara imza atmaya başladı.

MEHMET KAZAN NE İŞ YAPAR?

İşte Mehmet Kazan da bu engelli gençlerimizden biri. Büyük bir azimle golf sporuna sarıldı. İlk defa 2010’da Klassis Golf Kulübü’nde, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi, Türkiye Golf Federasyonu ve Avrupa Engelliler Golf

Birliği tarafından organize edilen 33 engelli sporcunun katıldığı şampiyonaya katıldı. Mehmet Kazan ilk birincilik ödülünü alarak dikkatleri üzerine çekti. Daha sonra katıldığı turnuvalarda da 3’üncülük ile 5’incilik arasında dereceler aldı. Nihayet bu yıl 28-31 Ağustos tarihleri arasında Finlandiya’nın Hyvinkaa yerleşkesinde yapılan ve 10 Avrupa ülkesinden 8 ayrı kategoride 95 sporcunun mücadele ettiği Finlandiya Engelli Açık olfŞampiyonası’nda Mehmet Kazan kendi kategorisinde 15 sporcunun katıldığı yarışmalarda birinci oldu. Türkiye Golf ederasyonu’nun desteği ve Mehmet’in azmi sayesinde bu başarılar çok daha ileri noktalara gidecek. Üzüntümüz, Türkiye’de “Spor ile ilgiliyim” diyen yöneticilerin bu genç kıymetlerimizden haberleri olmaması. Beklenen de çok bir şey değil. Bir tebrik mesajı o kadar!

8 ayda büyük başarı kazandı

Bu arada 2012’de golfe başlayan Ahmet Özyazıcı’nın elde ettiği başarıları da unutmamak gerekir. Ahmet 2012’nin Haziran’ında  Çek Engelli Golf Masters’ta 2’ncilik kupasını EDGA Başkanı’nın elinden almıştı. 8 aylık bir çalışma sonunda bir golfçünün bu noktaya gelmesinin ne kadar zor olduğunu yine golfçüler anlarlar.

Duyuru                                                                                                               

Bu köşe ile ilgili yorumlarınızı www.tesyev.org sitesinden ‘Yazarlarımız’ bölümüne tıklayarak yapabilirsiniz.

Güzel Söz

Yaptığı tüm kötülükleri bilecek kadar yetenekli insan yoktur.

François Duc de La Rochfoucauld