ENGELLİLER SPORUNU BEKLEYEN TEHLİKELER

Londra’da yapılacak Paralimpik Oyunları’na tarihimizde hem en büyük sporcu kafilesi ile hem de takım sporlarında ilkleri ülkemize yaşatarak katılacağız. Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımımız ve Goalbol Milli Takımımız yalnız Paralimpik değil Olimpiyat tarihinde de takım halinde ilk defa oyunlara katılma hakkını kazandılar. Burada her iki federasyonda da emeği geçen herkesi bir kez daha kutluyoruz.

Gelecek…Engelliler sporunu bekleyen tehlike gelecekte yatıyor. Bunun nedeni de alt yapı çalışmalarının gerekli şekilde organize edilememesi. Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’ndan katılacak olan atıcılık, okçuluk ve özellikle basketbol branşlarında yılların antrenörleri sporcularımızın barajları geçmesinde önemli rol oynadılar.Ancak 2016 oyunlarına kadar aynı antrenörler bu göreve devam edecekler mi bu bir soru işareti. Çünkü federasyonla ilgili bir sözleşmeleri yok. Bunlar gönül insanları! Yarın sağlık ya da herhangi bir nedenle bu görevi bıraktıklarında sporcularımızın çok zorlanacağı kesin.

Yüzme ve atletizmAyrıca Paralimpik Oyunları’nda en fazla madalya sayısı yüzme ve atletizmde. Burada özellikle atletizmde yapılaşma, antrenör eğitimi ve sporcu yetiştirilmesinin günün koşullarının çok gerisinde kaldığı da bir gerçek. Bu bakımdan bu konulardaki önlemlerin zaman geçirilmeden alınması gerekiyor. Bunun için de Türkiye Milli Paralimpik Komitesi ve TESYEV elinden gelen her türlü desteği vermeye hazır. Yeter ki ilgili federasyonlar bu konudaki çalışmalarını organize edebilsinler.  2016 ve 2020 Oyunları’nda bu satırların yazarı olduğu gibi, bugünkü federasyon başkanları ve yöneticileri de görevde olurlar mı, olmazlar mı onu bir tek Tanrı bilir.Ama hepimizin “benden sonrası tufan” diye düşünmemesi ve gençlerle ilgili altyapı çalışmalarına süratle bir sistem dahilinde başlamaları ve geliştirmeleri gerekmektedir diye düşünüyoruz.