| Posta

GÖNÜL HEKİMLERİ

Yavuz Kocaömer Posta

TESYEV ve İstanbul Diş Hekimleri Odası’nın ortak çalışmasıyla başlatılan “Bir Diş Hekimi, Bir Engelli” kampanyası ilk yılını tamamladı. Sonuçlara baktığımızda, bu kampanyanın devamında fayda görüldüğü ortaya çıktı. Yaptığımız araştırmalarda, İstanbul’da bulunan bir kısım diş hekiminin kampanyadan haberdar olmadığını öğrendik. Oysa hem Diş Hekimleri Odası’nın dergisinde. Hem de bizzat o tarihlerde 4200 diş hekimine posta yoluyla tek tek bildirim yapılmıştı.

Kimler katıldı?

Kampanyaya ilk yıl katılım çok fazla değildi. Yaklaşık 70 diş hekimimiz engelli insanlarımızın ağız sağlığı kontrolünü ücretsiz olarak yapmayı kabul etti. Bu bir gönül kampanyası, dolayısıyla kimseyi katılmıyor diye eleştirmek mümkün değil. İnancımız, kampanya devam ettiği sürece diş hekimlerimizin de daha büyük katılım sağlayacağı yönünde.

Ziyaretler

Birkaç gün süreyle kampanyaya katılan gönüllü hekimlerimizden çok az da olsa bir kısmını ziyaret ettik. Bahçelievler’de çalışan diş hekimi Erkan Ağırbaş, “Neden bu kampanyaya katıldınız” sorumuza içtenlikle cevap verdi: “Bu bir gönül işidir. Ben bir değil, iki engelli hastayı kabul ettim ve dişlerinin bakımını yaptım.” Aynı gün, Ataköy’de çalışan Prof.Dr.Cüneyt Oral’ı ziyaret ettik. Cüneyt Oral, yalnız diş hekimi ve profesör değil, aynı zamanda felsefi yönü ağır basan, toplum için çalışan bir kişiliğe sahip. “Bir toplumda yaşamın doğrusuna göre yaşayanlar var, bir de şeklen yaşayanlar. Biz o şeklen yaşayanlardan olmak istemiyoruz” diyor. Başından geçen bir olayı da bize şöyle naklediyor: “Bir süre önce Ordu’da diş kliniği kurulmasına karar verildi. Ben de gönüllü olarak katılmaya hazırdım. Anestezi bölümü de bulunacak olan bu klinikte elimden gelen yardımı yapmaya, belli zamanlarda bildiklerimi oradaki meslektaşlarıma anlatmaya çalıştım. Sonra bir de baktım ki, iki siyasi parti birbirine girmiş ve bu güzel girişimden vazgeçilmiş.”

Prof.Dr.Oral, insanların motivasyonunun düşmesinden de şikayetçi. Engelliler konusunda, “Ailesinde engelli olanlar bu konuya çok ilgili, bir de tek tük çıkanlar var. Bu katılım mutlaka artmalı” diyor.

Ne isterseniz yaparım

I.Levent’te hastalarını kabul eden diş hekimi Erdal Ulusoy ise bir adım daha ileri gidiyor ve şöyle diyor: “Buraya kadar niye geldiniz? Ben ne yaptım ki bu kadar abartıyorsunuz? Bu bir toplumsal hizmettir. Ben üzerime düşeni yapmaya hazırım, ne isterseniz lütfen bildirin.” Oradan yine Levent’te çalışan Serdar Sıralar’la görüşmeye gittik. Serdar Bey, “Ben de iki hasta aldım. Onlarla tanıştığım ve böyle bir toplumsal olaya katkıda bulunduğum için çok mutluyum. Ayrıca benim de engelli iki yakın arkadaşım vardı, ancak bugün hayatta değiller. Belki de beni bu kadar duyarlı hale getiren onlardı” diyor.

Türbanlı kız

Suadiye’de görüştüğümüz Halil Sinan Kılıç, “Haklısınız” diyor. “Ben de Diş Hekimleri dergimizi okumamıştım. Biz okumayı çok seven bir toplum değiliz. Bir başka meslektaşım ve arkadaşım telefonda bana kampanyadan bahsettiğinde hemen okudum ve katılmaya karar verdim. Ramazan ayında olmasına rağmen türbanlı bir kızımızın diş kontrollerini ve bakımını yaptım ve kendisinin oruçlu olmasına rağmen bir tıbbi müdahaleyi kabul etmesine hayranlıkla şahit oldum.”

Bostancıda karı koca birlikte çalışan Pınar ve Volkan Satıoğlu ile tanışmak isi bizim için tam bir sürpriz oldu. Onlar da yine karı-koca engelli bir çifti kabul etmişlerdi. Konuşmamız içinde Pınar Hanım’ın sosyal konumlarda çok duyarlı olduğu ve diş hekimliğinin yanında Kadıköy’de kurdukları bir dernekte sokak köpeklerine yardımcı oldukları da ortaya çıktı. Böyle çok yönlü, toplumla iç içe girmiş insanlarla birlikte olmak bize de büyük güç verdi.

‘Şaşırdım’

Şaşırdığını söyleyen, Erenköy’de diş hekimliği yapan Osman Güzey. Nedeni ise, kendisine gönderilen engelli arkadaşımızın Berna Belgin olması. Hani şu SuperSport’ta ‘Cesur Yürek’ programını birlikte sunduğumuz, Türkiye’nin ilk engelli dalgıcı unvanını alan, ‘Farklı Bedenlerle Dans’ grubunda gösteriye katılan, hayata bağlı Sevgili Berna. Diş hekimi Osman Bey, “Engelli bir insanın hayata bu kadar bağlı olmasına şaşırdım. Engelsizlerin bile yapmaya cesaret edemediği veya üşendiği konularda bizlere böyle örnek olmasına da. Engelli bir hastayla tanışmak benim için de hayatımın zenginleşmesi bakımından çok önemliydi” diyor.

Son olarak da Sertaç Kayserilioğlu’nu ziyaret ettik. Sertaç Kayserilioğlu yalnız engellilere sevgiyle bakan bir diş hekimi değil. Onun, on parmağında on marifet var. Onları da sizlere duyurmak isterdik ama yazımız hazırlanana kadar göndereceğini belirttiği e-mail’i elimize ulaşmadı.

Kampanyaya devam

2003 yılında da kampanyamız devam edecek. İstanbul’da yaşayan engelli vatandaşlarımız TESYEV’in 0212. 255 13 50 ve 255 31 08 no’lu telefonlarına başvurarak kayıtlarını yaptırabilirler. İnanıyoruz bir yıl sonra bu kampanyaya katılan diş hekimlerimizin sayısı bu seneye göre birkaç misli artacaktır. Bu gönüllü hekimlerimize şükranlarımızı, sevgilerimizi sunuyor; onlara engelsiz ve mutlu bir yaşam diliyoruz.