| Posta

İLK MEZUNLAR

Yavuz Kocaömer Posta

Bundan birkaç hafta önce, TESYEV’in bedensel engellilere yönelik düzenledigi ilk bilgisayar semineri sona erdi. Ve 20 arkadasimiz, Milli Egitim Bakanligi tastikli diplomalarini aldilar.

Basta K.V.K. firmasi olmak üzere, Marmara Üniversitesi Beden Egitimi ve Spor Yüksek Okulu yöneticilerine ve de büyük bir özveriyle kurslari tamamlayan sevgili hocamiz Ekrem Albayrak’a huzurlarinizda tekrar tesekkür ediyoruz.

Kursa katilan engelli arkadaslarimizdan bazilarinin duygularini buradan sizlere ulastiriyoruz.

Umudumuz bu çalismalarin diger sivil toplum örgütlerine ve insanlarimiza örnek olmasi ve böylece, engelli insanlarimizla birlikte daha güzel günleri yasama olanagina kavusmamiz…

Agustos ayindan itibaren TESYEV, hizlandirilmis yeni kurslarina yine ücretsiz olarak baslayacak. Ilgilenenler 0212. 255 13 50 – 0212. 255 31 08 nolu telefonlardan bilgi alabilirler.

TESYEV & K.V.K.’ya tesekkür mektuplari

Kendimi hiç bu kadar degerli hissetmemistim. Beni bana böyle degerli hissettiren kim veya acaba ne dersiniz? Ben ve benimle ayni kaderi paylasan arkadaslarin hemfikir oldugu tek ortak nokta var “UMUTLUYUZ…” Yani artik bu noktadan sonra bizim de yapabilecek bir seylerimiz olacak. Hedeflerimize ulasmak için güvencimiz olacak. Insanlarin engellilere aciz, sakat, ise yaramaz diye baktigi ve yasama hakki tanimadigi bir ülkede böyle kisi ve kuruluslarin oldugunu bilmek oldukça rahatlatici ve güven verici. Kisi ve kuruluslara tek tek tesekkür etmek için çok fazla sayfalara ve oldukça genis bir kelime dagarcigina gerek duydum. Böyle bir özelligim olmadigi için yalnizca içimde gelenleri yazmaya çalistim. Aslinda kalbimden birçok sey geçiyor. Ah! Bir de anlatabilsem…” / Istanbul

Yasamin ikinci boyutuna geçmeden evvel TESYEV kelimesi bana hiç bir sey ifade etmezdi. Simdi ise vazgeçilmezlerimden oldu. Çikis noktasi enaz 7,5 milyon engelli insana yardim etmek, onlarin spor ve egitim sorunlarina çözüm üretmek olan böylesi ciddi ve tüm çalisanlari ile coskulu bir kurum elbette benim de aktivitelerinde yer almak isteyecegim ve üretim asamalarinda çalismak isteyecegim bir kurumdu.

Ilk tanismam sevgili Berrin’in (Berrin Altinöz / TESYEV Spor Egitim Müdürü) beni hastanede ziyareti sayesinde olmustu. Berrin benim ileride bir engelli ve TESYEV üyesi olacagimi hiç düsünmeden gelmisti ama kim neyi ne kadar tahmin edebiliyor ki zaten… Berrin’in ziyareti basit bir ziyaretti belki ama benim bundan sonraki yasam biçimimin belirleyicilerinden olacakti.

Her zaman isteyip de bir türlü firsat bulamadigim ya da bana hep pahali geldigi için gidemedigim bilgisayar kursu firsati gündeme geldiginde hiç düsünmeden kabul ettim. Bu kurs benim için sadece muayenehanemdeki bilgisayarimi daha verimli kullanabilmek ve zamanimi daha iyi degerlendirebilmek demekti. Ama benim is sorunum yoktu ve geçim sikintisi yasamiyordum. Taksim’den ilk defa engelli otobüsüne bindigimde “Yasamin ikinci boyutu” dedigim engelli camiasina adimimi atmis oldum. Çok kisa bir saskinliktan sonra yeni arkadaslarimla kaynasmaya ve onlari tanimaya baslamistim. Onlari tanidikça ve sempatiyi gelistirdikçe bu kursun onlar için ne degerli oldugunu kavradim. Çünkü kursu tamamladiklarinda hem kendilerine olan güvenleri yapabilirlik sinirlari genisledigi için artmis olacak, hem de is arama mücadelesinde gögüslerini gere gere ‘’Biliyorum’’ diyebilmenin mutlulugunu yasayacaklardi ve dogal sonuç olarak is bulmalari kolaylasacakti.

Iste bu noktada TESYEV’in ne kadar degerli bir aktivite ürettigini fark etmis oldum. Böyle bir kurs engelsiz insanlar için siradan ve günlük kosusturmalar içindeki herhangi bir faaliyet olarak düsünülebilir. Ancak bana göre degistirilmesi gereken geleneklerimiz nedeniyle evlerine hapsedilmis ve bugüne kadar ki kötü yönetimler nedeniyle üretime olasi katkilari minimuma indirilmis engellilerimizin bu kötü kaderlerinin aslinda kader olmadigini ve her an degistirilebilecegini gösteren çok yararli bir projedir. Zaten artik proje olmaktan çikmis ve hayata geçirilmistir. Bizim katildigimiz ve bitmesine bir ders kalmis olan kursumuz sertifikalarimizin dagitimiyla noktalanacak ama bu proje tüm engelliler bilgisayar ögrenene kadar devam edecektir. Yani bir nevi klasik aktivite olacaktir.

Duygularimi daha genis ifade edebilmek isterdim ancak buna zamanim yok. Ancak bu projenin mimarlarinin yani sira bir de uygulama sirasinda bize bilgisayari sevdiren ve özverisinden hiç bir sey kaybetmeden bugüne kadar bizi egiten degerli hocamiz Ekrem Albayrak’a minnet duygularimi belirtmeden geçemeyecegim. TESYEV’ler ve Ekrem Hoca’lar oldukça Türkiye engellilerinin gelecek endisesi yasamasina gerek yok diye düsünüyorum.

Engin Avci / Istanbul

Ben engelliler camiasinda faal olarak 1998’den beri bulunmaktayim. Bu camiaya girdigim tarihten beri birçok olumsuzluklarin yani sira birçok olumlu seyler de yasadim. En önemli olumlu seylerden biri kuskusuz TESYEV’ in bize saglamis oldugu bilgisayar kursudur. Tabii ki TESYEV’in biz engellilere ve engelliler camiasina yaptiklari bununla sinirli kalmamis ve bize birçok alanda yardim eli uzattigi hepimiz bilmekteyiz.

Basta engelliler sporuna olan katkilari hepimizin malumu. Ben bir engelli sporcu olarak TESYEV’in bugüne kadar yaptiklarindan anlasiliyorum ki bu camiada çok güzel islerin yapilacagini ve bunu yapacak yeni nesillerin yetismesinde de TESYEV’in çok büyük katkilari olacaktir.

En büyük temennimiz bu gibi kurum ve kuruluslarin artmasi ve çizgilerini kaybetmeden engelliler camiasina katki yapip, engelliler camiasinda iyi bir yer edinmelerini ve degerlerinin bizce de bilinmesidir.

Özcan Gemi / Istanbul

Sevgili TESYEV çalisanlari… Size bu kursu düzenlediginiz için sonsuz tesekkür ederim. Sizlerin engelli insanlara göstermis oldugunuz önemin yarisini diger insanlar da göstermis olsa bugün Türkiye’de engelliler çok daha iyi yasam kosullarina sahip olurlardi. Çevremizdeki insanlar bizleri tüketici degil üretici oldugumuzu anlamalidir. Biz insallah kurstan sonra bir ise girdigimizde bunun en iyi örnegini gösterecegiz ve engelli olmayan insanlarin (ki bana göre esas engeli onlar) bizim azmimize gipta ederek bakmalarini isterim. Sizlere tekrar sonsuz tesekkür eder ve saygilarimi sunarim.

Ugur Özaydin – Lokomotif F.E.S.K. / Istanbul

Bizlere bu kursu düzenlediginiz için tüm emegi geçenlere çok tesekkür ediyorum. Gelecege dair düsüncelerimde çok önemli bir rol oynayacagina inaniyorum. Bu kursa geldigimiz sürece bize göstermis oldugunuz ilgiden çok memnunum. Bilgisayar kursuna gitmeyi çok istiyordum. Ama biz engellilerin gidebilecegi sekilde bir bina olmadigi için bu istegimi bu zamana kadar gerçeklestiremedim. Tabi bunun yaninda bazi engeller de olmadi degil. Ama suna inaniyorum ki istedikten sonra yapilmayacak bir sey yoktur. Bunu da bana TESYEV ögretti. Bu gibi faaliyetlerin devamini diler ve arkadaslarim adina da çok tesekkür ederim.

Nese Vural / Istanbul

Ben Türkiye’deki 7,5 milyon engelliden biriyim. Liseyi bitirdikten sonra dogru düzgün bir ise giremedim. Çünkü bizlerin engelli olarak bir is bulmasi çok zor. Bir ise girmek istedigimizde bazi konularda deneyimli olmamiz gerekir. Bunlarin basinda da bilgisayar egitimi geliyor. Bu devirde bilgisayar egitimi almak maddi açidan insana bir hayli fazla geliyor. Ama sag olsun TESYEV bu imkani bize sagladi. Bilgisayar konusunda bayagi bir seyler ögrenmemize sebep oldu. TESYEV’e böyle bir organizasyonda bulundugu için kendim ve tüm engelli arkadaslarim adina tesekkür ederim.

Bekir Çetin / Istanbul

Öncelikle bize bu imkanlari veren TESYEV ve degerli baskanimiz Yavuz Kocaömer beye tesekkür ederiz. Biz engelliler için bu tür egitimler çok güzel bir olanak bu olanaktan yararlanamayan yüzlerce engeliler var ki bunlardan biri de benim ama ben biraz daha sansliyim. Bu gibi egitimleri vererek biz engellirin basarili olmasini isteyen kisilere tesekkür ederim.

Mehmet Demirkol

Ben TESYEV’i bu kurs sayesinde tanidim ve engellilere ne kadar önem verdigine sahit oldum. Inanin ki TESYEV çalisanlari gerçekten hiçbir çikar gözetmeden faaliyetlerine devam ediyorlar en azinda engellilerden gülen yüzlerini esirgemiyorlar. Bu kursun bizler yani engelliler için çok faydali oldugunu belirtmek istiyorum.

Rabia Ekinci / Istanbul

17.09.1981 ISTANBUL dogumluyum. Ben bir HEMOFILI A hastasiyim. Ailemle beraber yasamaktayim. Benden dört yas küçük bir erkek kardesim var, onda böyle bir hastalik yok. Bilgisayar kullanmasini daha iyi ögrenmek ve daha rahat is bulacagima inandigim için bu kursa katildim. Bizlere böyle bir kursu düzenledigi için basta TESYEV’in degerli yöneticilerine ve kursumuza bilgisayarlari bagislayan KVK’ya tesekkürlerimi sunarim.

Ali Kartal / Istanbul