GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE
| Posta

ENGELLERİ KALDIRAN SON TEKNOLOJİLER

Teknoloji, milenyumdan beri hayatımızda ve eskisine göre çok daha büyük bir yer kaplıyor. Gün geçmiyor ki yeni bir teknolojik gelişmeyle karşılaşmayalım. Son sürat ilerleyen bu teknolojik gelişmeler engelli bireylerimizin hayatını kolaylaştırma konusunda da büyük yol kat ediyor. Hareket edebilme, görme, işitme veya konuşma zorluğu ile mücadele edenlerin işine yarayacak dünyadaki son gelişmeleri yazmak  istedik.

Görme engelliler için kask

Çinli CloudMinds tarafından tasarlanan meta kaskı aslında bisiklet kaskı gibi görünüyor ve çevresini haritalamak için sensör ve kamera kullanıyor. Kendine özgü teknolojisi tarafından işlenen bir bulut sunucusuna bilgi gönderiyor. Alınan bilgiler konuşma yoluyla iletilebiliyor. Görme engellilerin baston kullanmadan ve başka birinden destek almadan sokaklarda rahatça gezmelerini, nesneleri tanımalarını, trafik ışıklarını ve geçitleri kavramalarını sağlayarak  yardımcı oluyor.

Biyonik dış iskelet

Amerikalı Lyle Fleming, ‘bacaklı Segway’ olarak tanımlanan bir dış iskelet sayesinde 6 yıl sonra ilk kez geçen hafta yürüyebildi. Felçli kişilerin ayakta durma ve yürümelerine yardımcı olmak üzere tasarlanan benzer bir giyilebilir robotik çerçeve, 2012 yılında Gıda ve İlaç Dairesi tarafından fiziksel rehabilitasyon için koltuk değnekleriyle veya yürüteçlerle kullanılmak üzere onaylanmıştı. Gelecekte biyonik dış iskelet daha fazla hareketlilik nedeniyle tekerlekli sandalyenin  yerini alabilir.

Konuşma engellilere ses

ABD, İngiltere ve Çin`deki bilim insanları, işaret dilinin el hareketlerini konuşmaya çeviren eldiven prototipleri üzerinde çalışıyor. Böylece  işaret dili bilmeyenlerle  gerçek zamanlı sözlü iletişim kurulması amaçlanıyor.

9 yıl önce “Bir daha yürüyemezsin” dediler

David Mzee, 9 yıl önce bir jimnastik kazası sonucu felç oldu. Kendisine bir daha asla yürüyemeyeceği söylendi. Geçen hafta ise elektrik stimülasyonu kullanarak bir yarışa katıldı, 390 metre yürüdü.

Elektriksel stimülasyon veya nöromüsküler elektriksel stimülasyon (NMES), elektriksel darbeleri kullanarak kas kasılmasını sağlamak için kullanılan bir teknik. Bir ünite tarafından kontrol edilen elektrotlar, cilt üzerine önceden belirlenen yere  yerleştirilir. Elektrik akımı daha sonra üniteden elektrotlara gönderilir ve kasılmaya neden olan kas içerisine iletilir.

Yeni nesil işitme cihazı

İşitme cihazı söz konusu olduğunda koklear  implant teknolojik olarak yeni bir şey olmayabilir. Ama Amerika- New York’ta Columbia Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, dinleyicinin hangi sese odaklandığını belirlemek için kullanıcıların beyin aktivitesini izleyen bir bilişsel işitme cihazı üzerinde çalışıyor. Bu işitme cihazı odaklanılan sesi duymak için çevredeki gürültüyü susturup odaklanılan sesi büyütüyor.

‘Yardım istiyorum’

İşitme engelliyim. İki kulağıma işitme cihazı gerekiyor. Engelli maaşım iptal edildi, maaş alamıyorum Komşuda iki cihaz vardı, emanet aldım. Evde hiç yiyecek yok. Elbise ve ayakkabıya da ihtiyacım var. Çok zor durumdayım, Allah rızası için yardım rica ediyorum. 

Çetin Osmankocaoğlu Tel: 0545 876 33 51

‘Engelli motoruna ihtiyacım var’

Yüzde 90 engelliyim. 4 çocuğum var. Borcum çok, geçinemiyorum, perişanım. Engelli motoruna, ayrıca maddi ve manevi yardıma ihtiyacım var. Çocuklarımın ihtiyaçlarını karşılayamıyorum. Hayırsever iş insanlarından destek bekliyorum.

(İsim adres bizde saklı )

‘Kitap ve mektup bekliyoruz