ÖRNEK İŞBİRLİĞİ
26.11.2015’te T.C. İstanbul Valiliği, İstanbul ili Milli Eğitim Müdürlüğü ile Türkiye Milli Paralimpik Komitesi arasında ‘Engellilik Ve Paralimpik Oyunları’ konusunda‘ Farkındalık Kazandırma Projesi İşbirliği Protokolü’ imzalandı. Bu işbirliği İstanbul’daki ortaokul çağı çocuklarını engelli sporu konusunda bilinçlendirmek için yapıldı. Buna göre,İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu proje uygulamasında görevlendirilecek yeterli sayıda eğitimciyi tespit ederek Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’ne bildirecek. Bu eğitimcilerin ve Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin ilgili bölümlerinin birlikte yapacakları okul ziyaretinde, 12-14 yaş arası öğrencilere engelliler sporu,engellilerin karşılaştıkları zorluklar, yaşam koşulları, Paralimpik sporlar anlatılacak, çocuklar bilgilendirilecek. Bazı Paralimpik spor dalları uygulamalı olarak öğrencilerle birlikte yapılacak.
Amaç farkındalık yaratmak
Bu uygulamalarda kullanılacak muhtelif eğitim materyallerinin (tekerlekli sandalye, goalball, gözbandı, DVD gibi) hazırlanmasından Türkiye Milli Paralimpik Komitesi sorumlu olacak. 2 yıl süre ile imzalanan bu protokol sonuçlandığında öğrencilerimiz engelli insanlarımız ve engelli sporları konusunda bilgilenmiş olacak.Amacımız çocuklarda farkındalık yaratabilmek. Böylece dahaileri yaşlarda engelliler ile ilgili sorunlarla karşılaştıklarında bilgi sahibi olmalarını sağlamak.
Engellileri unutmadan…
Bu tip uygulamalar birçok ülkedeyapılıyor. Uygulama ortakları ise, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yanı sıra oülkenin Milli Paralimpik Komiteleri veya ilgili federasyonları. Bu bakımdan İstanbul’da yapılacak bu uygulamalardan ilk sonuçlar alındığında,umudumuz ve beklentimiz,böyle programların ülke çapında yaygınlaşması. İsteğimiz, birçok kişide mevcut olan engellilerle karşılaşmama,onlara yaklaşımda duyulan korkular ve çekingenliklerin ortadan kalması.Bu öğrencilerin özel veya kamu sektöründe çeşitli görevleregeldiklerinde, engellilerle ilgili konuları göz ardı etmemelerini ve onların da toplumun bireyi olduğunu unutmadan yapılacak çalışmalara katkıda bulunmalarını istiyoruz.
İki önemli konu
Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Akif Çağatay Kılıç, yeni kurulan hükümetimizde tekrar görevlendirildi. Kendisine bir kez de buradan başarılar diliyoruz. Daha önce belirttiğimiz iki konuyu aşağıda dikkatlerine sunuyoruz. Bu konular engelliler sporunun gelişmesinekatkıda bulunacak konular değil. Ama gerek insan hakları bakımından,gerekse de 2001’de Uluslararası Olimpiyat Ve Paralimpik Komiteleri arasındaki eşitlik prensibine dayanan protokolden sonra önümüzdeki yıllar için önem arz ediyor.
Türkiye Milli Paramlimpik Komitesi de yer almalı
Bunlardan birincisi Merkez Danışma Kurulu. 21.05 1986 senesinde yürürlüğe giren yasada,Merkez Danışma Kurulu’nda kimlerin görev alacağı belirlenmişti. Devleti temsilen katılanların yanı sıra, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi,Türkiye Spor Yazarları Derneği, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nun kendi mensupları arasından belirleyecekleri birer temsilci ve üniversitelerin sporla ilgili birimlerinin en üst yetkililerinin kendi aralarından seçecekleri bir temsilcisi de bu kurulda görev yapıyor. Tabii ki o tarihlerde Türkiye Milli Paralimpik Komitesi olmadığı için bu konu düşünülmemiş.Ama artık zamanı gelmiştir.Bu yasada yapılacak küçük bir değişiklikle, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin de bir temsilcisinin Merkez Danışma Kurulu’nda görev alması gerektiğini düşünmekteyiz.
İsim değişikliğine gidilmeli
İkinci konu ise, İstanbul Olimpiyatları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu’nun adı. Bilindiği gibi 2001’den itibaren dünyada olimpiyatlar değil,Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları düzenleniyor. Bir başka ifade ile, Paralimpik Oyunları düzenlemeden Olimpiyat Oyunlarını düzenlemek mümkün değil.Hal böyle olunca, yine küçük bir yasa değişikliği ile bu kurumumuzun adı İstanbul Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu olarak değiştirilebilir. Belki o zaman, inceleme ve araştırma için gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi ilgili komisyonlarındaki Sayın vekillerimiz de paralimpik oyunları hakkında daha fazla bilgi alırlar.