Paralimpik Spor Dalları

Tekerlekli Sandalye Basketbol

TANITIM ve TARİHÇE

Tekerlekli Sandalye Basketbolu ilk olarak 2. Dünya Savaşı gazileri tarafından Amerika’da 1945/1946 yıllarında geliştirildi. Sporu geliştirenlerin çoğu, daha önce engelsiz olarak bu sporu yapan ve spora devam etmek isteyen eski oyunculardı. Tekerlekli sandalye kullananlar için yapılan basit adaptasyonlar ve küçük kural değişiklikleri bu sporun, Amerika ve en nihayetinde tüm dünyada yayılmasını sağladı.

Uluslararası TS Basketbol Federasyonu (IWBF), bu sporun global yönetim organıdır.

Oyunun hedefi, rakip takımın potasına atılan basketlerle en yüksek skoru elde etmek ve karşı takımın topa hakim olmasına ve skor yapmasına engel olmaktır . En yüksek puana sahip olan takım, zaman dolduğu takdirde kazanmış olur. Bu sporun ismi Tekerlekli Sandalye Basketbolu olmakla beraber, engelsiz basketboldan adapte edilmiş bir versiyonudur.

KLASİFİKASYON

Bu spor sınıflarına kısa bir bakış olmakla beraber yasal bir bağlayıcılığı yoktur. Tüm durumlarda spor özellikli sınıflandırma kuralları öncelikli geçerli olacaktır. Bu bilgiler geçerliliğini yitirdiği takdirde classification@paralympic.org adresiyle iletişime geçebilirsiniz

Tekerlekli Sandalye Basketbolu’nda, oyuncular 1 ila 4.5 arasında değişen bir puanlama sistemi ile sınıflandırılırlar. 

Çoğu sporcunun normal kol ve el fonksiyonları olmakla beraber, sınıflar arasındaki temel fark, oyuncu topu yakalayıp, pas atarken uzanmasını etkileyen gövde kontrolü ve oturma dengesidir (azalan sayılar daha fazla sınırlandırma olduğunun göstergesidir).

Tekerlekli Sandalye Basketbolu erkek ve kadın sporculara açıktır ve 5’er kişilik 2 takım olarak oynanır. Fonksiyonel becerilerine bağlı olarak her oyuncuya 0.5’ten başlayan (ağır engelli) 4.5’a kadar bir puan değeri verilir. Oyun esnasında her takımdaki 12 oyuncudan 5’i sahadadır ve oyun sırasında her takımın toplam puan değeri 14 puanı geçmemelidir.

UYGUN ENGEL TİPLERİ

  • Kas gücünün etkilenmesi
  • Atetoz
  • Eklem hareket açıklığının etkilenmesi
  • Hipertoni
  • Uzuv noksanlığı
  • Ataksia
  • Bacak uzunluğunda farklılık